KAYAK SPORU VE ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİ

KAYAK SPORU VE ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİ

Yaklaşık 5000 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan kayak sporu, ilk etapta Sibirya, İskandinavya ve Moğolistan gibi bölgelerdeki insanların farklı gereçleri kara batmamak için kullanmasıyla ortaya çıkar. Ancak kayağın bir spor olarak değerlendirilmesi ve sportif anlamda kullanılması çok daha ileri tarihlerde gerçekleşir. Polonya, Rusya, İsveç ve Norveç, 15. yüzyıla gelindiğinde kayakları askeri amaçla kullanmaya başlar. 

Takvim 1866 yılını gösterdiğinde ise, kayağı bir spor olarak görmeye başlarız. İlk kez bu yılda başlayan kayak sporu yarışmaları, başta Avrupa ve ABD’de, daha sonra da dünyanın birçok yerinde kayak kulüpleri ve federasyonları kurulmasına öncülük eder. Peki, Türkiye’de kayak sporu nasıl başlamış ve gelişmiştir? Sen de Türkiye kayak tarihi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsan okumaya devam etmen yeterli.

KAYAK SPORU VE ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİ

Türkiye’de Kayak Sporu Nasıl Başladı?

18. yüzyılda yaşanan göçlerle Avrupa ülkelerinde gitgide yaygınlaşan kayak, ülkemizde ilk kez 1914 yılında kullanılır. Haliç’te yer alan bir marangoz atölyesinde yapılan kayaklar, Erzurum’da açılan kurslarda değerlendirilir. Söz konusu kursların amacı, Kafkas Cephesi’nde savaşacak kayakçı erlerin yetiştirilmesidir. Yaklaşık 30 kayakçının yetiştirildiği bu dönem, ülkemizde kayağın ilk kez ve askeri amaçlarla kullanıldığını gösterir.

Türkiye’de kayak sporunun başlangıcı ise 1 Ocak 1933 tarihine dayanır. Bu tarihte, Galatasaray Lisesi’nin bazı öğretmenleri ilk kez Uludağ’da kayak yapar ve kayağın bir spor olarak görülmesine öncülük eder. 1933 – 1934 yılları arasında Ankara, Bursa ve Erzurum Halkevleri’nin kayakla yakından ilgilenmesi bu sporun Türkiye’de gitgide yaygınlaşmasına aracılık eder.

KAYAK SPORU VE ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİ

Türkiye Kayak Federasyonu’nun Kuruluşu

1935 yılında kurulan Dağcılık ve Binicilik Federasyonu’nun ismi, 1936 yılında düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları nedeniyle Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu olarak değiştirilir. Bu sayede Türkiye, Kış Olimpiyat Oyunları’na katılabilir. 1944 yılında gelindiğindeyse kayak ve kış sporlarını yaşatmak ve yaygınlaştırmak amacıyla, Asım Kurt’un kuruculuğunda Ankara Dağcılık Kayak ve Kış Sporları İhtisas Derneği kurulur. Yine aynı yılda Asım Kurt’un çabalarıyla düzenlenen yarışma, Türkiye’de yapılan ilk uluslararası kurallara uygun kayak yarışması olarak tarihe geçer.

Türk kayakçıları 1948, 1952, 1956 ve 1968 yıllarında katıldıkları olimpiyatlardan derece alamadan döner. Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu ise, 21 Temmuz 1966 tarihinde ikiye ayrılır. Böylelikle Türkiye Kayak Federasyonu (TKF), Latif Osman Çıkıgil başkanlığında bağımsız bir federasyon olarak faaliyet göstermeye başlar. TKF bünyesinde; kayakla atlama, Alp disiplini, snowboard, kayaklı koşu ve biatlon olmak üzere toplam 5 disiplin bulunur. Günümüzde 27 şehirde sayısı 120’ye yakın TKF kulübü vardır. 

KAYAK SPORU VE ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİ

Türkiye’de Kayak Sporunun Gelişmesi ve Kazanılan Başarılar

Türkiye’de resmi kayak faaliyetlerinin başlangıcı, 1935 yılında kayağın Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu’na bağlanması olarak kabul edilir. Ancak bu dönemde, Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nde beden eğitimi öğretmenliği yapan Riedel’in katkılarını da unutmamak gerekir. Türkiye’nin ilk kayakçılarını yetiştiren Riedel, aynı zamanda ülkemizin ilk milli kayak takımında yer alan sporcuların da öğretmenidir. Asım Kurt’un da önemli katkılarıyla Türkiye’de gitgide canlanan kayak sporunun önü, 1968 yılında düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda kaydedilen önemli başarıyla daha da açılır. Bu şampiyonada yarışan Burhan Alakuş, sekizincilik derecesini elde ederek o tarihe dek ülkemizde alınan en iyi uluslararası derecenin sahibi olur.

Burhan Alakuş’un başarısını, 1970 yılında Rıdvan Özbek izler. Bu tarihte Uludağ’da düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda Sarıkamış Bölgesi’nden katılan Özbek, Kuzey Disiplini Gençler Kategorisi’nde Balkan Şampiyonu olur. Milli kayak takımlarımız, 1975 yılında düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda Genç ve Büyük Erkekler kategorilerinde Balkan 3.sü olarak başarı grafiğini sürdürür. Ardından, 1981 Balkan Şampiyonası’nda ise, Gençler kategorisindeki takımımız 4 x 10 bayrak yarışında bronz madalya almaya hak kazanır.

Türkiye Kayak Federasyonu, günümüzde Türkiye’de kayağın yaygınlaşması için kayak antrenörlüğü ve öğretmenliği kursları ile kayak kampları düzenlemeyi sürdürüyor. Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından her yıl, sömestr tatillerine denk gelecek şekilde 7 – 15 yaş grubuna uygun kayak kursları düzenleniyor. 1983 yılından beri gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en büyük gösteri amaçlı kış sporları organizasyonu olan Kardanadam Kayak Yarışları’nı da unutmamak gerek. Sen de dilersen birçok farklı kursa ve eğitime katılabilir, kış tatillerinde dilediğince kaymanın ve spor yapmanın tadını çıkarabilirsin.

Kayak ürünlerimiz için buraya tıklayarak tüm eksiklerini ve ihtiyaçlarını gidereceğini unutma!


Sağlıkla ve sporla kal!