Voleybol Forması & Voleybol Kıyafetleri
Voleybol Formaları
Dünyanın en popüler spor dallarından biri olan voleybol her yaştan insanın ilgisini çeker. Profesyonel ve amatör olarak voleybol oynamak isteyenler uygun spor kıyafetleri, toplar, aksesuarlar ile bunu yapar. Decathlon ile voleybol forması, voleybol topu, aksesuar gibi birçok profesyonel, amatör ihtiyacını bütçe dostu fiyata bulmanız mümkün. Siz de kaliteli ve esnek yapıları ile Decathlon'dan aldığınız voleybol formaları sayesinde yüksek konfor yakalayıp performansınızı rahatlıkla sergileyebilirsiniz.
Voleybol Oynarken Ne Giyilir?
Voleybol oynarken hız ve dayanıklılığı artıran forma, şort, tayt, ayakkabı, aksesuarlar giyilir. Voleybol zorlayıcı bir takım sporu olduğundan seçilen giyim ürünleri performansı direkt olarak etkiler. Doğru kıyafet ve aksesuarlar voleybol sahasında özgür ve güçlü bir oyun sergilemenizi sağlar. Deneyimli ve amatör sporcular voleybol oynarken şunları giyer:
- Voleybol Forması: Teri hızlı bir şekilde emerek dışarı atan, vücuda oturan ama tam olarak sıkmadığı için özgür hareket sağlayan tişört ve atlet şeklinde formalardır.
- Voleybol Şortu: Eklemleri kısıtlamadığı için kısa şortlar ya da bol uzun şortlar voleybol sırasında kullanılır. Tercihe ve oynanan takımın kurallarına göre şort boyu değişiklik gösterir.
- Voleybol Taytı: Soğuk havalarda ve antrenman sırasında oyuncular konforlu hissetmek için şort içine uzun voleybol taytı giyer.
- Voleybol Eşofmanı: Başhakemin izin vermesi ile soğuk havalarda voleybol oyuncuları aynı tipte eşofmanlarla oyun oynama hakkına sahiptir.
- Dizlik: Özellikle libero ve savunma pozisyonundaki oyuncuların düşüş ve hamleleri sırasında dizini korumak için kullanılır.
- Kafa Bandı: Saç ve terin yüze gelerek oyuncunun dikkatini dağıtmasını engellemek için emici kafa bantları tercih edilir.
- Bileklik: Teri emmek, ter nedeniyle topa vuruşta oluşacak kaymaları azaltmak, bilek hareketlerinde darbeyi emmek için bileklik modelleri voleybolda kullanılır.
- Voleybol Ayakkabısı: Voleybol kortunun yumuşak zeminine uygun olarak zemine tutunan, oyuncunun ayağını kavrayan ve şeklini alan ayakkabılar giyilir.
Voleybol ayakkabıları nasıl olmalıdır?
- Sahada iz bırakmayan yumuşak tabanlı
- Manevra kabiliyetini artıran ayağı saran yapıda
- Ayak bileği desteği ile zıplama ve düşüşlerin kontrolünü artıran
- Yastıklama özelliği ile darbelerin vücuda verdiği etkiyi azaltan
- Nefes alabilen kumaşı ile terlemeyi önleyen
- Hafif ve esnek yapısı ile sporcunun hareketine izin veren
Voleybol forması nedir?
Erkek ve kadın voleybol forması antrenman ya da maç sırasında konfor sunan spor giysidir. Voleybol forması bir takıma bağlı olan oyuncunun maç sırasında dahil olduğu grubu göstermek için de işlevseldir. Her takımın kendine ait renkleri ve arması olduğundan formalar üzerine bunlar işlenerek sporcular maç sırasında birbirinden ayırt edilir.
Örneğin kadın, erkek milli takım voleybol forması aslında kırmızı ve beyazdır. Fakat aynı renklere sahip bir takım ile maça çıktıklarında siyah gibi farklı renklerde formalar kullanılması da mümkündür. Burada amaç takımları birbirinden renkleri ile ayırt ederek oyunun kurallarını adaletli bir biçimde uygulamayı kolaylaştırmaktır.
Voleybol formasının amacı sporcunun sahada oyun sergilerken en yüksek performansını göstermesini kolaylaştırmaktır. Kayma, düşme, açılma gibi sorunları engellemek ve hareket özgürlüğünü maksimum seviyeye çıkarmak voleybol kıyafetlerinin olmazsa olmaz özellikleridir. Mevsimsel şartlara, ülkeye, cinsiyete ve takıma göre farklı tasarımlara sahip olsalar da ortak amaçları en yüksek konforu sağlamaktır. Antrenman ve maçlarda kullanılan voleybol formaları farklı ihtiyaçları karşılamak için özel olarak geliştirilir.
Voleybol forması özellikleri nelerdir?
Voleybol formaları amatör ve profesyonel olduğunda tasarımları ile birbirinden ayrılır. Genel olarak tamamı esnek ve teri dışarı atan kumaştan üretilir. Bu sayede spor yaparken oyuncunun aşırı terlediği için formanın üzerine yapışması ile hareketinin kısıtlanması engellenir. Kadın ve erkek voleybol forması kısa kollu ya da atlet şeklinde olur. Vücuda oturan, oyuncunun serin ve kuru kalmasını sağlayan farklı kesimlerde formalar üretilir.
Profesyonel olarak maça çıkan oyuncuların forma şekilleri federasyon kuralları ile belirlenir. Türkiye Voleybol Federasyonu formalar için şu kuralları talep eder:
- Libero hariç tüm takımın forma, şort, çorap ve ayakkabısı tek tip olur.
- Oyuncuların numaraları ve adı-soyadı forma üzerine yazılır.
- Numaralar voleybol formasının ön ve arka yüzüne renkleri zemin rengine zıt olacak şekilde yazılır.
Voleybol antrenmanları için güvenilir, kaliteli ve performans artıran forma modelleri arıyorsanız Decathlon yanınızda. Türkiye milli takım formalarını da ürün seçenekleri arasında bulmanız mümkün. Decathlon voleybol şortu, taytı ve formalarının özellikleri şunlardır:
- Pamuk ağırlıklı ürünler doğal yapısı ile teri hızla emer ve dışarı atar.
- Elastan içeriği sayesinde ürünler vücudun hareketlerine hızla uyum sağlar ve formunu alır.
- Başlangıç ve orta seviye için kullanılabilecek ürün çeşitleri bulunur.
- Kadın ve çocukların voleybol antrenmanları sırasında ihtiyaçları gözetilerek profesyoneller tarafından tasarlanır.
- Hafif yapısı ile vücutta ağırlık yapmaz ve antrenman sırasında yüksek konfor sunar.
- Farklı vücut ölçülerine sahip kişiler için üretilen beden kalıpları bulunur.
- Çeşitli renk seçenekleri ile kişisel zevkinize hitap eder.
Voleybol Forması Çeşitleri Nelerdir?
Voleybol kıyafetleri arasında yer alan şort, tişört, atlet forma olarak kullanılır. Resmi olarak maçlarda forma görevi gören bu spor kıyafetlerinin her birinin kendine ait özellikleri vardır. Amatör ve profesyonel voleybol liginde kullanılan bu formalar hakkında şunlar söylenir:
- Voleybol Atleti: Kolsuz olarak tasarlanan voleybol atleti en çok kullanılan üst giyim forma çeşitleri arasındadır. Kadın ve erkek sporcular tarafından tercih edildiği için kesim açısından birbirinden farklı olur. Genellikle sporcunun hareketi sırasında açılarak rahatsız etmeyecek omuz hizasında kolsuz tasarlanır.
- Voleybol Tişörtü: Uzun kollu tişörtler elle oynanan bir spor dalı olduğundan voleybolda sorun olabildiği için genellikle antrenmanlarda giyilir. Maçlarda kullanılan voleybol tişörtleri çoğunlukla omuzu kapatacak şekilde kısa kolludur.
- Voleybol Şortu: Maç sırasında bacak ve eklem hareketlerini engellemeyen kısa şortlar tercih edilir. Erkeklerin şortları kadın modellerine göre daha bol ve uzundur. Kadın voleybol şortları tayt gibi vücuda yapışan şekilde tasarlanır.
Voleybol taytı özellikleri nelerdir?
Maçlarda soğuk havalarda giyilmesine izin verilen ve antrenmanlarda tercih edilen voleybol taytı özellikleri şunlardır:
- Sporcunun hareketlerini engellemeyecek esnek kumaşlardan üretilir.
- Vücuda oturur fakat sporcunun bedenini sıkmadığı için kan dolaşımına izin verir.
- Bel, eklem bölgesi, bilek bölgelerinde özel tasarımlar, lastikler, fileler kullanılan tasarımlar vardır.
- Çabuk kuruyan kumaşlardan üretildiği için sporcunun ter nedeniyle ıslak kalmasını engeller.
- File ve nefes alabilen farklı kumaşlar kullanılarak çeşitli bedenlerde üretilir.
- Maçlarda kullanılan voleybol taytları federasyonun kurallarına uygun tasarıma sahiptir.
Voleybol Forması ve Kıyafeti Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sporcuların voleybol oynarken özgürce hareket etmesi ve performansını tam olarak sergilemesi için forma seçiminde kumaş, beden, tasarım gibi birçok özelliğe dikkat etmesi gerekir. Doğru kıyafet tercihi kişinin kendisine, sporun türüne, yerine, iklime ve takıma göre değişir.
Kumaş seçimi voleybol kıyafeti seçimi sırasında en önemli unsurlardan biridir. Nefes aldırmayan, terleten kumaşlar sürekli olarak formanın ıslak olmasına neden olur. Formadaki ıslaklık mantar başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. Ayrıca ıslak formalar spor sırasında vücuda yapışarak hareketleri engeller. Bu nedenle çabuk ve hızlı kuruyan, ıslaklık tutmayan ve teri anında dışarı atabilen özel kumaştan üretilmiş kıyafetler voleybol için uygundur.
Beden voleybol giysilerinin seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli etkenlerden biridir. Kıyafet ne kadar başarılı ve kaliteli olsa da yanlış beden sporcunun konforsuz hissetmesine neden olur. Bedenine büyük gelen şort, tişört gibi ürünler voleybol oynarken kol, bacağa takılır. Hareket sırasında açılma ve düşme yaparak sporcuyu rahatsız eder. En ideal voleybol kıyafeti her zaman beden ölçüsüne uyumlu olandır.
Tasarım da voleybol oynamak isteyen kişilerin kıyafet seçiminde dikkat etmesi gereken konular arasında yer alır. Voleybol oynamak için üretilen kıyafetleri seçerek tasarım konusunu hızlı bir şekilde halletmek mümkündür. Örneğin günlük giyim için hazırlanan bir eşofman yeterince esneklik sağlamadığı için maçta sorun yaratır. Oysaki voleybol oynama amacıyla üretilen yüksek esnekliğe sahip kumaştan bir eşofman aranan konforu sunar.
Antrenman – maç sırasında kullanılan kıyafetler birbirinden farklı şekilde seçilir. Antrenmanda çok daha rahat ve bazı kuralları esneterek kıyafetler giyilir. Renkli taytlar, şortlar ve tişörtler ile voleybol antrenmanı yaparken kıyafet hareketi kısıtlamadığı sürece sorun yoktur. Maça çıkarken federasyon ve takım kurallarına uygun seçim yapılmalıdır. Antrenman kıyafetleri profesyonel takımlarda genellikle yine belli kalıplara sahiptir. Örneğin voleybol milli takım forması ile antrenman kıyafetleri belli özellikleri karşılar.
İklim de voleybol kıyafeti seçimi sırasında dikkate alınması gereken bir durumdur. Kış aylarında sıcak tutan taytlar kullanılırken yaz aylarında kısa şortlar ve atletler ile antrenman, maç yapılır. Aynı zamanda kışın polar, sweatshirt ya da forma içine uzun kollu badi giyilerek de kıyafetler mevsimin şartlarına uyarlanır. Tüm seçilen kıyafetlerin voleybol maçı yapmaya uygun şekilde nefes alabilen, esnek kumaştan olması önemlidir.
Voleybol Forması ve Kıyafetleri Nasıl Temizlenir?
Voleybol antrenmanı ya da maçı sırasında giydiğiniz kıyafetleri eve döner dönmez yıkamanız önemlidir. Bu sayede kıyafetlerde kalıcı koku ve deformasyon oluşumunu engellersiniz. Maç ya da antrenman sonrası spor çantasına koyduğunuz kıyafetleri uzun süre havasız şekilde kirli bekletmek performans azalmasına neden olur. Voleybol kıyafetlerinin birçoğunu aşağıdaki talimatları uygulayarak temizleyebilirsiniz:
- Makinede Yıkama: En fazla 30 derece sıcaklık kullanarak hassas yıkama programında yıkayın. Birçok çamaşır makinesinde 10-15 dakikalık spor kıyafet programı vardır. Bu program ile de kısa sürede düşük sıcaklık, düşük devirde giysilerinizi temizlemeniz mümkündür.
- Deterjan Kullanımı: Spor kıyafetin rengine uygun olarak beyazlar, renkliler, siyahlar için üretilen çamaşır deterjanını kullanmalısınız. Çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar içeren ağartıcı içerikleri kullanmak kıyafetlerin hem rengine hem yapısına zarar verir.
- Kurutma: Çoğu spor kıyafeti tamburlu kurutma sırasında zarar görür. Bu nedenle yıkanan giysilerinizi sererek kurutmak en akıllıca yöntemdir. Açık havada direkt güneş ışığı almayan bir yerde asarak ya da sererek kurutursanız ürünler uzun ömürlü olur.
- Ütüleme: Spor kıyafetleri genellikle ütülenmeye ihtiyaç duymaz. Fakat üzerindeki zararlı organizmaların yok olması için ütüleme tavsiye edilir. Voleybol kıyafetlerinizi en fazla 110 derece sıcaklık kullanarak ütüleyerek daha hijyenik olmalarını sağlarsınız. Buhar ayarını 0’a getirip buharsız ütü yapmayı da unutmamalısınız.
- Kuru Temizleme: Spor kıyafetler için kuru temizleme yapılmaması gerekir.
Voleybol Forması ve Kıyafetleri Fiyatları Ne Kadar?
Voleybol şortları, taytları, formaları yetişkin ve çocuklar için farklı fiyat aralıklarına sahiptir. Ürünlerin fiyatlarını öğrenmek için sayfadaki filtreleme özelliğini kullanabilirsiniz. Filtre kısmında fiyat aralığını değiştirip bütçenize uyan ürünleri kolaylıkla görebilirsiniz.
Decathlon voleybol kıyafetleri yüksek kalite ve ergonomi ile üretilmesine rağmen bütçe dostu fiyatlara sahiptir. Kaliteli ürünlerle antrenman yaparak performansınızı geliştirmek ve sportif stilinizi tamamlamak için siz de seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Voleybol sporuyla profesyonel ya da amatör olarak ilgileniyorsanız aradığınız tüm kıyafet, ayakkabı, aksesuar çeşitlerini Decathlon ile sipariş verebilirsiniz.