HARİKA BİR KIŞ SPORU: BİATHLON!

HARİKA BİR KIŞ SPORU: BİATHLON!

Kayak ve silahla atış yapılan Biathlon, bir kış sporudur. Takım olarak ama aynı zamanda bireysel oynanan Biathlon, 18. yüzyıla dayanan tarihe sahiptir. İskandinavya ülkelerinde başlayan bu spor, askeri donanmanın güçlenmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Özellikle Norveç ve İsveç gibi soğuk iklime sahip olan ülkelerin savaşlarda askeri üstlerini geliştirmesine yardımcı olmuştur. Buz zemin üzerinde koşarak ardından atış yaparak tamamlanan Biathlon sporu, İskandinavya’nın en popüler oyunlarındandır. Yunanca kökenli bir isim olan Biathlon, hızlı ve pratik olarak hayatta kalma anlamlarına sahiptir. Türkiye’de 2009 yılında oynanmaya başlayan Biathlon sporu, ilk defa 1767 yılında Norveç ve İsveç sınır hattını koruma amacıyla oluşmuştur. Ardından 1861 yılında Norveç ve İsveç öncülüğünde ulusal savunmayı teşvik edecek Biathlon Kulübü kurulmuştur. Biathlon’un ilk modern yarışması ise 1912 yılında Norveç’te gerçekleşmiştir.

HARİKA BİR KIŞ SPORU: BİATHLON!

Biathlon Nasıl Oynanır?

Takım içinde bireysel olarak oynanan Biathlon sporu, çok sayıda engebeli arazi üzerinde kayak yaparak en iyi atışları yapabilme amacına sahiptir. Belirlenen sürede bitirilmesi gereken parkur, yarışmacıların en iyi nişanı alıp atış yapmasına göre değişkenlik gösterir. Atış sırasında hedef noktaya ulaşamayan toplar, cezalı atış olarak değerlendirir. Cezalı atışlar ise yarışmacının süre kaybetmesine sebep olur.

Parkur içerisindeki atış noktalarının sayısı değişkenlik gösterebilir. Genellikle olimpiyat tarzındaki yarışmalarda maksimum iki adet atış poligonu bulunur. Yarışmacılar başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar kayarak atış poligonlarına ulaşır. Atış esnasındaki süre kaybı oyunun gidişatını belirler. Yarışmacılar ister çömelerek ister ayakta durarak atışını tamamlayabilir. Bazı Biathlon yarışmalarında atış noktalarındaki duruş durumu özel olarak belirtilir. Dolayısıyla yarışmacı birinci ya da ikinci atış poligonunda çömelerek veya ayakta sabit durarak atışını tamamlar. Oyunun zorluk dereceleri ise yarı finalden final kısmına ilerleyene kadar devam eder. Biathlon sporu için yarışmacılara özel kıyafetler, kayak ve kürek setleri, atış tüfekleri, gözlük ve benzeri ekipmanlar temin edilir. Özellikle zorlu parkurlarda dik yamaçları rahat bir şekilde tırmanabilmek için kürek setlerinin kullanılması gerekir. Biathlon parkurunu en hızlı şekilde bitiren yarışmacı oyunun galibi olur.

Biathlon Sporunda Yer Alan Terimler

Atıcılık ve kayaklı koşu sporlarının bir arada yapıldığı Biathlon sporunun yapılabilmesi için tasarlanan tesisler vardır. Biathlon sporunun net bir şekilde anlaşılması için belli başlı terimler bulunur. Bu terimler; Individual, Sprint, Pursuit, Mass Start ve Relay’dır.

Individual terimi bireysel parkur anlamı taşır. Kadın ve erkek oyuncular için belirlenen parkur uzunlukları değişkenlik gösterir. Kadınlar için oluşturulan parkur 15 km; erkek yarışmacılar için oluşturulan parkur ise 20 km mesafededir. Net bir şekilde belirlenen bu parkurlar, yarışmacıların atış noktalarını kolayca bulabilmelerine yardımcı olur. Sprint terimi, sürat anlamını taşır. Kadın ve erkek yarışmacıların parkur içerisinde alabilecekleri maksimum sürattır. Erkek yarışmacılar için parkur sürati 10 km, kadın yarışmacılar için ise 7,5 km’dir. Pursuit terimi ise takip anlamını taşır. Sprint yarışındaki oyuncuların birbiriyle olan takip mesafelerini belirler. Pursuit kavramına göre erkek yarışmacılar 12,5 km mesafede, kadın yarışmacılar ise 10 km mesafede parkuru tamamlar. Bu süre zarfında kaçırılan atışlar için 150 metrelik ceza turu ya da 1 dakikalık ceza süresi uygulanır. Mass Start terimi, toplu çıkış anlamını taşır. Takım olarak ya da bireysel olarak yarışan tüm sporcular aynı anda parkura başlar. Bitiş çizgisine ilk ulaşan Biathlon oyuncusu ise galip olur. Relay terimi ise bayrak oyunu olarak adlandırılır. Takım halinde oynanan bu oyun toplamda dört sporcudan oluşur. İki farklı noktada ayakta ve çömelerek atış yapılan bu parkurda erkek yarışmacılar için 7,5 km, kadın yarışmacılar için ise 6 km mesafe bulunur.



Sağlıkla ve sporla kal!