RÜZGAR SÖRFÜ TAHTASININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

RÜZGAR SÖRFÜ TAHTASININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Rüzgar sörfü, yelken ve sörf tahtasıyla yapılan ve rüzgar yardımıyla su üzerinde ilerleme esasına dayanan bir açık hava sporudur. Dünyada windsurf olarak bilinen rüzgar sörfü, temel bir eğitim aldıktan sonra rahatlıkla yapılabilir. Ancak sörf yaparken yüksek performans elde edebilmek amacıyla mutlaka doğru malzemeleri seçmek gerekir. Bu malzemelerin başında ise olmazsa olmaz sörf tahtası gelir. Peki iyi bir sörf tahtası ne gibi özelliklere sahiptir? En doğru sörf tahtası nasıl seçilir?

RÜZGAR SÖRFÜ TAHTASININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sörf Tahtası Çeşitleri Nelerdir?

Rüzgar sörfünde su üzerinde durmayı sağlayan en temel aksesuar olan sörf tahtası, kullanıcının uzmanlık seviyesine göre farklılık gösterir. Sörf tahtası modelleri içerisinde yer alan başlangıç seviyesine uygun sörf tahtaları genellikle eğitim için tasarlanmıştır ve longboard olarak adlandırılır. Salmalı şekilde üretilen bu uzun tahtalarda hacim 200 litre civarındadır. Orta seviyede bir rüzgar sörfçüsü genellikle 150 litre kapasiteli bir sörf tahtasını tercih eder. Rüzgar sörfüyle profesyonel olarak ilgilenen ileri seviye sörfçüler ise 100 litre kapasiteli sörf tahtalarından kullanır. Bu sörf tahtaları shortboard olarak adlandırılır ve diğer tahtalara oranla daha kısadır. Sörf tahtasında hacim küçüldükçe tahtanın üzerinde durmak zorlaşır, ancak hız artar. Bu nedenle uzman sörfçüler küçük hacimli sörf tahtalarını tercih eder. Sörf tahtasında uzunluk değişkendir. Bir sörf tahtasının uzunluğu kullanıcının seviyesine göre 2 ile 5 metre arasında olabilir. Tüm sörf tahtalarında en temel özellik pürüzlü üst yüzeydir. Bu yüzey sayesinde sörfçünün kayması önlenir. Sörf tahtalarında alt kısım ise pürüzsüz yapıda olmak durumundadır. Bu şekilde suda hızlıca kayabilir.

Başlangıç seviyesindeki çocuklar rüzgar sörfüne köpük sörf tahtası ile başlayabilir. Bu sörf tahtası modeli sağlam ve hafif olduğu kadar kullanıcısına gelişmiş bir denge de sunar. Köpük üst yüzey kaymaz özelliktedir ve kolay kontrol edilebilir. 3 ince ahşap tahtalı çekirdeğe sahip olan köpük sörf tahtalarında arka ve alt kısımlar güçlendirilmiştir. Bu da uzun süreli ve dayanıklı bir kullanım sunar. Küçük ve orta boylu dalgalarda ise daha sert sörf tahtaları kullanılabilir. Bu sörf tahtası modelleri, göçük oluşumuna dayanıklı epoxy, fiberglas ve ahşap sandviç yapıdan oluşur. Kullanılmadan önce cilalanarak kaymaz özelliği aktive edilebilir. Kolaylıkla kontrol edilebilen bu sabit sörf tahtası sörfe yeni başlayanlar ve orta seviye sörfçüler tarafından kullanılır.

RÜZGAR SÖRFÜ TAHTASININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sörf Tahtası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sörf tahtası seçerken uzmanlığınıza göre bir tahta seçerek işe başlayabilirsiniz. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz longboard sınıfına giren kaldırma kuvveti daha büyük ve suda sabit duran sörf tahtalarından tercih edebilirsiniz. Eğer uzmanlaşma yolundaysanız shortboard sörf tahtaları sizin için daha uygun olabilir. Bu sörf tahtası, daha yüksek manevra kabiliyetine sahip olsa da dalgaları yakalamak açısından çok daha fazla ustalık ister. Sörf tahtası seçiminde vücut ağırlığı da oldukça önemli bir etkendir. İri ve kilolu kişiler daha kalın ve uzun tahtalardan tercih ederek suda rahat hareket edebilir. Kısa ve minyon kişiler ise sörf tahtasını daha iyi kontrol etmek açısından kısa sörf tahtalarından satın alabilir.

Sörf tahtası ahşaptan ya da köpük üzerine fiberglas ya da epoxy kaplanarak üretilir. Özel yapım ya da fabrika üretimi şeklinde satılan bu tahtalar uzun yıllar kullanılabilecek sağlam ve hafif ürünlerdir. Sörf tahtası alırken rüzgara karşı rahat hareket edebilmek, yüksek manevra kabiliyetine sahip olmak ve denge hakimiyeti  kurmak için hafif ve dayanıklı modellerden seçmek önemlidir. Rüzgar sörfü yaparken rüzgar sörfü kıyafetleri kullanımı da oldukça kritiktir. Uzun süre suya ve güneşe maruz kalan sörfçüler, UV koruyuculu, çabuk kuruyan ve sağlam sörf kıyafetleri ile çok daha yüksek performans elde edebilir.


Sağlıkla ve sporla kal!