OLTA BALIKÇILIĞI VE MALZEMELERİ

OLTA BALIKÇILIĞI VE MALZEMELERİ

Tarih boyunca insanlar gıda ihtiyaçlarını gidermek için balıkçılık yapmıştır. İlk zamanlarda elle tutma veya çok basit araçlar ile balık avlanırken, günümüzde modern balıkçılık teknolojisi sayesinde çok çeşitli balık avlama yolları keşfedilmiştir.

Balıkçılık çok farklı şekillerde yapıldığı için tasnifi de bir o kadar ayrıntılıdır. Öncelikle bu avlanma yöntemini; amatör ve profesyonel olmak ikiye ayırmak gerekir. Profesyonel balıkçılık, beslenmenin yanında parfümeri, yem ve ilaç sanayi gibi farklı sektörler için de yarar sağlar. Amatör balıkçılık ise ilk olarak temel günlük gıda gereksinimini gidermek amacıyla yapılır. Bunun yanı sıra spor veya hobi amacıyla da tercih edilir. İnsanın kendi ile baş başa kalması, deniz kenarında bol oksijen alarak zaman geçirmesi kuşkusuz stresi de azaltan ideal bir hafta sonu aktivitesidir. Hatta bu aktiviteyi tüm ailenin keyif alacağı şekilde organize edebilir ve sevdiklerinizle keyifli zaman geçirebilirsiniz. Akşam kuracağınız masada afiyetle yieyeceğiniz taze balıklar da cabası…

Balıkçılığı ister profesyonel, isterseniz amatör olarak yapın; avlanma dönemlerine ve kurallarına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yanlış yollarla ve yanlış zamanlarda avlanmaktan dolayı pek çok balık türü kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Avlanırken koyulan zaman ve kurallara dikkat edilmesi bu sebeple önem arz etmektedir.

OLTA BALIKÇILIĞI VE MALZEMELERİ

Balıkçılık Malzemeleri

Su üstü avlanma yöntemini seçtiyseniz bir adet oltaya ihtiyacınız olacak. Oltaya naylondan üretilmiş ”misina” adı verilen kopması zor, gergin ipler bağlanır ve ucuna da iğne geçirilir. İğnelerin suya batması ve su altında kalması için uçlarına çeşitli ağırlıklarda (20-50-100-150 gram vs.) kurşunlar takılır. Olta balıkçılığı ile deniz, dere, göl ve ırmak kenarlarında avlanma yapabilirsiniz. Olta balıkçılığında olta ucuna ise mevsime ve tutulmak istenen balık cinsine göre çeşitli yemler takılır.

Balıkçılık malzemeleri için sıralama yapacak olursak, olta kamışı, misina veya özel ip, şamandıra, iğne, kurşun, yem, gibi temel malzemeleri sıralamak mümkündür.

Hobi olarak akarsu, nehir veya deniz gibi yerlerde avlanmak için yakalamak istediğiniz balığa özgü olta çeşitleri (kamış, maden, cam lifi) mevcuttur. Olta değişirken ona bağlı olan ip de değişebilir. Misina veya yerine ipek veya naylon iplik gibi değişkenler de vardır. Olta başında uzun beklemeler sonucunda balığın küçük bir dokunuşunu iyi yakalamak gerekir. Ve balığın dokunuşunu size ileten şamandıra veya mantar seçiminizde nitelikli ürünlere yönelmeniz balığın oltanıza takıldığını daha kolay anlamanızı ve balığı daha kolay yakalamanızı sağlayacaktır.

Balıkçılık Malzemeleri Bakımı

Balıkçılık spor veya hobi olarak yapılsa dahi, belli periyotlar ile her avlanma sonunda malzemelerinin temizlenmesi gerekir. Yapılacak temizlik ile hem kullanılan malzemelerin kullanım süresi ve performansı artarken bir yandan da yapılacak diğer aktivitede yaşanacak malzemelere bağlı problemler azaltılmış olur.

İlk olarak olta makineleri mekanik bir sistemden oluşur. Mekanik olması sebebiyle olta kamışı temizliği sıklık ile yapılmalıdır. Örneğin olta kamışında ip veya misinanızı suya batırıp çıkarmanızı sağlayan döngülü göbek sistemi içinde bir dişli yer almaktadır. Bu dişli sürekli çalışması sebebiyle belirleyeceğiniz sık periyotlar ile yağlamanız sonucunda oltanızın performansını artıracaktır. Yağlama işleminde silikonsuz gres yağı, vazelin gibi alternatif araçlardan faydalanabilirsiniz. Balığa uzun süre çıkmayan kişilerin özellikle olta kolu ve buna bağlı bölgenin paslanmaması için silah yağı veya sıvı yağ (yemek yağı değildir) ile yağlamaları gerekir. Misinanın sürekli çalıştığı oltanın uç noktasında rulman isimli küçük bir parça yer almaktadır. Bu bölge de çok çalışması sebebiyle sürekli olarak yağlanmasıyla olta kullanımının kalitesi ve süresi artacaktır.


Sağlıkla ve sporla kalın!