DOĞADA OLTASIZ BALIK TUTMA TEKNİKLERİ

DOĞADA OLTASIZ BALIK TUTMA TEKNİKLERİ

Şüphesiz ki balık tutma en çok tercih edilen doğa sporlarının başında gelir. Balık tutmaya çalışırken etkin bir efor harcarsınız. Bu çaba ile hem spor yapar hem de eğlenirsiniz. Üstelik balık tutmak için profesyonel bir balıkçı olmanıza da gerek yok. Gerekli aletlere sahip olduktan sonra arkadaşlarınızla veya ailenizle beraber balık tutabilirsiniz.

Balık avlamak, hem eğlenmenizi, hem de dikkat ve kuvvet becerilerinizi geliştirmenizi sağlarken avlanma sonrasında da karnınızı doyurmanızı sağlar. Bu açıdan balık avlamak sıklıkla tercih edilen bir doğa sporudur. İlk insanların vücutlarındaki kas oranının günümüzdeki insanlara kıyasla daha iyi derecede olduğu bilinir. Bunun sebebi avlanarak hayatta kalmalarından ibarettir. Balık avlama sporunu sıkça yapanlar da tıpkı ilk insanlar gibi daha dirençli ve güçlü bir vücuda sahip olabilirler.

Balık tutmaya başlamadan önce tatlı suda mı yoksa tuzlu suda mı balık tutacağınıza ve ne tür bir balık avlamak istediğinize karar vermelisiniz. Bu kararlar ışığında hangi gereçleri kullanmanız gerektiğini ve hangi yöntemin sizin için daha etkin ve eğlenceli olacağını belirleyebilirsiniz.

DOĞADA OLTASIZ BALIK TUTMA TEKNİKLERİ

Zıpkın Tekniği ile Balık Avlamak

Balık tutmak deyince akla ilk olarak olta ile balık tutmak gelse de bunun dışında balık tutma teknikleri de mevcuttur.  Bu noktada oltasız “balık nasıl tutulur” sorusuna cevap vermek gerekebilir. Balık tutma yöntemleri arasında gerekli aletler ve teorik bilginin dışında fiziksel yetenek gerektirenler de bulunur.  Bu tekniklerden birisi zıpkın ile balık avlamaktır. Zıpkın ile balık avlamak en çok efor gerektiren ve tam anlamıyla sporsal bir aktivitedir. Bu yöntem de deniz veya gölde su altına dalış yapmanız gerekir. Yüzme bilmeniz ve dalış tecrübenizin olması önemli ve gerekli bir unsurdur. Yanı sıra beraberinizde dalış kıyafetleri, gereçleri ve bir de zıpkın olması gerekir.

Tüm ekipmanları tamamladıktan sonra zıpkın ile dalış yapabilirsiniz. Bu teknikle sazan balığı gibi büyük ebatlı balıkları avlayabilirsiniz. Uygun bir av bulduğunuzda zıpkını balığa doğrultup doğru anda zıpkının iğnesini fırlatabilirsiniz. Zıpkınla balık avlamak başlı başına bir su sporudur. Balıkları yakalamaya çalışırken su altında bazen oldukça derin bölgelerde yüzmek ve atik hareket etmek gerekir. Bu su sporunda vücudun tamamı çalıştırılır. Uygun bir ava rastlandığında zıpkın atılarak balık avlanır. Elbette zıpkınla balık avlamaya yeni başladıysanız ilk aşamada kullanıma uygun zıpkınları almalı ve kendinizi geliştirdikçe daha profesyonel olanlarına geçmelisiniz. Bu su sporuna çok hevesli olup biran önce başlamak isteyebilirsiniz. Fakat zıpkınla balık avlamak oltayla balık avlamaktan biraz daha meşakkat ve bilgi gerektirdiğini unutmayın. Bu sebeple acele etmek yerine emin adımlarla ilerleyerek öğrenmek daha faydalı olacaktır.

DOĞADA OLTASIZ BALIK TUTMA TEKNİKLERİ

Ağ Tekniği İle Balık Avlamak

Balık tutma yöntemleri arasında ön plana çıkan bir diğer teknik iste ağ ile balık avlama yöntemidir. Bu teknikte genellikle bot ile denize açılarak denize doğru ağ salınır ve içine balıklar girip ağa takıldıktan sonra denizden yukarı doğru çekilir. Ağ ile balık avlama yöntemi sadece denizde değil nehirlerde de kullanılır. Denizde vaya nehirde uygun bir alan bulmak, suya ağ atmak ve avladığınız balıklarla dolu ağları çekmek bunların hepsi güç gerektiren hareketler olup hem eğlenip hem de spor yapmanın bir diğer yoludur. Ağ ile balık avlama yönteminde en önemli faktör kullanacağınız ağın cinsidir. Farklı balık türlerine göre farklı ağlar üretilir. Hangi balıkları avlarken hangi ağları kullanacağınız bilgisi bu aktivitede önemli bir noktadır. Bu ağların gırgır, misina ve serpme gibi çeşitleri mevcuttur. Dilerseniz misina ipiyle kendi ağınızı kendinizde yapabilirsiniz. Ağları ve hangi balıkların avlanmasında kullanılacağını öğrendikten sonra yasalara uygun bir şekilde balık avlayabilirsiniz.

Dilediğiniz yöntemde balık avlamak için kullanmanız gereken tüm gereçlere Decathlon üzerinden ulaşabilir ürünlerin teknik özellikleri ve fiyat bilgisine göz atabilirsiniz.



Sağlıkla ve sporla kalın!