KİM DEMİŞ SAHİLLER SADECE GÜNEŞLENMEK İÇİN DİYE? PLAJ OYUNLARI BAŞLASI

EN EĞLENCELİ PLAJ OYUNLARI

Sizler için en keyifli plaj oyunlarını listeledik, istediğinizden başlayabilirsiniz!

Bu sıcak havalarda biraz serinlemek ve güneşlenmek için kendinizi plajlara attınız, biliyoruz. Hatta büyük ihtimalle hemen yanınızdaki şezlongda biz de güneşlenmeye çalışıyoruz! Ancak bu kadar güzel bir plajı ve masmavi denizi bulmuşken sadece güneşlenip yüzmekle yetinmeyelim istiyoruz. Sahilde geçirdiğiniz zamanı daha da keyifli kılmak için deneyebileceğiniz sayısız plaj oyunları olduğunu biliyor muydunuz? Hatta bazıları oyun olmaktan çıkıp spor klasmanına giriyor, turnuvaları dahi düzenleniyor! Ancak hangi amaçla yaparsanız yapın, bu oyunların size sunduğu eğlence ve sosyalleşme fırsatı hiç değişmiyor. Gelin, plajda oynanabilecek oyunları birlikte keşfedelim:

KİM DEMİŞ SAHİLLER SADECE GÜNEŞLENMEK İÇİN DİYE? PLAJ OYUNLARI BAŞLASI

Plaj Voleybolu

Plaj voleybolu, okyanusta dalga olmadığı için canları sıkılan ve alternatif bir eğlence arayan sörfçülerin icadı: ilk kez 1915 yılında, Hawaii’de oynandığı biliniyor. Sörfçülerin “aloha ruhuna” uygun olarak deniz, kum ve güneş ile bütünleşmelerini sağlayan bu oyun, isminden de anlaşılabileceği üzere normal voleybola pek çok açıdan benziyor. İlk kez ortaya çıktığında her biri üçer kişilik iki takım arasında oynanan plaj voleybolu, günümüzde iki kişilik takımlar arasında oynanıyor. Klasik voleyboldan ayrıldığı noktaları şöyle belirlemek mümkün:

- Plaj voleybolu, kum zemin üzerinde oynanıyor. Bu nedenle oyuncuların ayaklarının çıplak olması gerekiyor.
- Normal voleybolda saha ölçüleri 18 x 9 metre iken, plaj voleybolunda 16 x 8 metre şeklinde oluyor.
- Kum üzerine çizgi çekilemediğinden, “saldırı alanı” – “savunma bölgesi” gibi alanlar bulunmuyor. - - - Her oyuncu, sahanın her alanında oynayabiliyor.
- Normal voleyboldaki 5 – 25’lik setler yerine, 3 – 21’lik setler kullanılıyor.
Takımlar, her yedi puanda bir sahaları değiştiriyor. (Normal voleybolda ise, bu değişiklik set sonlarında yapılıyor.)
- Ağın boyu ve genişliği değişmiyor. Ancak plaj voleybolunda, karşı takımın oyuncularına değmediğiniz sürece ağın altından uzanarak topa müdahale etmeniz mümkün oluyor.
- Plaj voleybolu kuralları ve amaç ise aynı; topu rakip takımın sahasına geçirerek, yere değmesini sağlamak gerekiyor. Plaj voleybolu, takım üyelerinin iletişiminin çok daha önemli olduğu bir spor, bu nedenle önceden kararlaştırılan bazı “el sinyalleri” bulunuyor. Örneğin kalça üzerinde iki parmak göstermek, “yanlardan gelen saldırıları karşılayacağım” anlamına geliyor. Bu durumda, diğer takım üyesinin direkt saldırılara yoğunlaşması gerekiyor.

Plaj voleybolunda, toplam iki seti alan takım maçı kazanmış sayılıyor. Her set 21 puandan oluşuyor. Beraberlik varsa, maç uzatmalara kalıyor ve ilk puanı alan takım maçın galibi ilan ediliyor. Topun kurallara uygun şekilde rakip takımın sahasında yere değmesi, hatalı servisler ve diğer faul sayılan hareketler, 1 puan yerine geçiyor.

KİM DEMİŞ SAHİLLER SADECE GÜNEŞLENMEK İÇİN DİYE? PLAJ OYUNLARI BAŞLASI

Plaj Tenisi

Plaj tenisi oldukça ilginç bir spor, zira voleybol ile tenisin bir araya gelmiş halini andırıyor. Bir voleybol sahasının içinde ve kumdan bir zeminde tenis oynadığınızı düşünün: plaj tenisi, en kolay bu şekilde tarif ediliyor. İlk defa nerede ortaya çıktığı belli olmasa da, 1940’lı yıllardan bu yana oynandığı tahmin ediliyor. Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından dahi tanınmış bir spor bu, hatta 2008 yılında bu yana resmi turnuvaları düzenleniyor. Plaj tenisi, 16 x 8 metre ebatlarında bir voleybol sahası içerisinde oynanıyor. Tam ortada, 1,70 metre yüksekliğinde bir ağ bulunuyor. Bu haliyle, plaj tenisi için “raketlerle oynanan voleybol” demek mümkün oluyor! Kurallar klasik tenis ile tamamen aynı: topu ağ üzerinden geçirerek, rakibin sahasında yere değdirmek gerekiyor. Bunu yapmak, her defasında 1 puan kazandırıyor. Topun ağa değmesi, saha dışına çıkması gibi faul sayılan hareketler de 1 puan kaybettiriyor. Puanlama sistemi tenis ile aynı ve 0 – 15 – 30 – 40 şeklinde ilerliyor. Plaj tenisi, iki kişi veya ikişer kişilik takımlar arasında oynanabiliyor.

KİM DEMİŞ SAHİLLER SADECE GÜNEŞLENMEK İÇİN DİYE? PLAJ OYUNLARI BAŞLASI

Plaj Futbolu

Plaj futbolu aslında yeni bir spor değil, onlarca yıldan bu yana futbol en popüler plaj oyunları arasında yer alıyor. Ancak ayrı ve resmi bir spor olarak tanınması, 1992 yılında gerçekleşiyor. İlk kez Brezilya’da ortaya çıkan plaj futbolu, pek çok açıdan klasik futbolu andırıyor. Ancak çok daha zor bir spor bu, zira topu kum üzerinde kontrol etmek çim sahalara benzemiyor! Oyuncuların kondisyonunun daha güçlü olması ve topu havada da kontrol edebiliyor olmaları gerekiyor. Zira plaj futbolunda pas atmanın en kolay yolu, topu havalandırmaktan geçiyor! Plaj futbolu kuralları ise biraz farklı. Plaj futbolu ile normal futbol arasındaki farkları şöyle belirlemek mümkün:

Plaj futbolu, her biri 5 kişiden oluşan iki takım arasında oynanıyor. Oyunculardan ikisi kaleci olduğundan, tüm karşılaşma toplam sekiz kişi arasında gerçekleşiyor.
Plaj futbolunda kullanılan top meşinden değil, zira meşin kumla temas edince kolayca yıpranıyor. Kadifeyi andıran, özel bir kaplama kullanılıyor.
Oyuncuların krampon (veya herhangi bir ayakkabı) kullanmaları yasak. Ancak bilek koruyucuların kullanılmasına izin veriliyor.
Saha çok daha küçük: plaj futbolu, 35 metre uzunluğunda ve 26 metre genişliğinde bir sahada oynanıyor.
Normal futbolun aksine, sarı kart görmek iki dakikalığına oyun dışı kalınmasına neden oluyor. Bu esnada başka bir oyuncu maça giremiyor: takım, sarı kart gören oyuncu olmadan iki dakika boyunca maça devam etmek zorunda.
Tüm maç 36 dakika sürüyor ve her biri 23 dakikadan oluşan iki yarı halinde oynanıyor. Amaç yine aynı: rakibin kalesine gol atmak. Beraberlik halinde, aynı normal futbolda olduğu gibi uzatmalar devreye giriyor.
Bunlar haricinde, klasik futbol kuralları plaj futbolu için de uygulanıyor. Yani faul, penaltı, taç atışı ve ofsayt gibi kurallar burada da geçerli.

KİM DEMİŞ SAHİLLER SADECE GÜNEŞLENMEK İÇİN DİYE? PLAJ OYUNLARI BAŞLASI

Frizbi

Sanılanın aksine, frizbi bir oyunun değil, bir “ürünün” adı – ilhamını ise boş kek kaplarından alıyor. 1938 yılında eğlenmek için boş bir kek kabını sağa sola atan Fred Morrison, kabın oldukça uzun süre uçabildiğini fark ediyor. O dönemde halkın UFO’lara olan ilgisini de dikkate alan Morrison, iç kısmı boş ve aerodinamik esaslara göre ürettiği bir diski satışa sunuyor: Frizbi! Bu isim, gerçekten de ürünün kaynağını gösteriyor – frizbi, kek kalıbı üreten Frisbie Pie Company firmasının adının kısaltılmış hali. Frizbi, en eğlenceli plaj oyunları arasında ilk sırada geliyor. Tek yapmanız gereken şey, bu “mucizevi” daireyi birbirinize atıp durmak! Özellikle grup halinde oynandığında, çok daha eğlenceli bir hale geliyor. Frizbi ile oynayabileceğiniz çok sayıda oyun çeşidi de bulunuyor. Bazılarına örnek verecek olursak:

Yakan Frizbi: Bu oyunda amaç, karşı tarafı frizbi ile “vurmak”. Rakibiniz frizbiyi (vücuduna değmeden) yakalarsa, sıra ona geçiyor.

Friket
: İlhamını kriket sporundan alan friket, takımlar halinde oynanıyor. Plajda oynanan hali için, bir dizi kum kovası gerekiyor. Kum kovalarını ters dönmüş bir halde ve üst üste dizin, en dipte ise dar bir aralık bırakın. Frizbi fırlatarak devirdiğiniz her kova için 1 puan, dipteki aralıktan (kovalara değmeden) geçirdiğiniz her frizbi içinse 10 puan kazanıyorsunuz. 100 puana ilk ulaşan kazanır!

Frizbi Golfu
: Bu oyun için, genişçe bir kum kovası kullanmanız lazım. Kovayı plajın öbür ucuna yerleştirin ve frizbiyi diğer uçtan fırlatmaya başlayın. Amacınız, onu kova içine sokmak. Ancak bunu mümkün olduğu kadar az sayıda fırlatma sonucu yapmanız gerekiyor! Oyuncular, basitçe frizbiyi düştüğü yerden alarak yeniden fırlatıyor ve kovaya ulaşmaya, son olarak da içine sokmaya çalışıyor. En az sayıda fırlatma sonucu bunu gerçekleştiren, karşılaşmayı kazanıyor.



Sağlıkla ve sporla kalın!