HİPOTERMİ İÇİN KONYAK DOĞRU BİR ÇÖZÜM MÜ?

HİPOTERMİ İÇİN KONYAK DOĞRU BİR ÇÖZÜM MÜ?

Kış mevsiminde yapılan dağcılık, trekking, yüzme gibi aktiviteler ile kamp ve doğa etkinlikleri ciddi bir sağlık problemi olan hipotermi için zemin oluşturabilir. Hipotermiyi önlemek ve böyle bir durumda nasıl davranacağını bilmek seni ve yakınlarını ölüme varabilen ciddi sağlık sorunlarından koruyabilir. 

HİPOTERMİ İÇİN KONYAK DOĞRU BİR ÇÖZÜM MÜ?

Hipotermi Nedir?

İnsan vücudunun normal şartlarda ısısı 37 derecedir. Vücut ısısı 35 derecenin altına düştüğünde hipotermi adı verilen sağlık problemi ortaya çıkar. Soğuk havaya uzun süre maruz kalma ya da soğuk suya dalma hipoterminin en önemli nedenleridir. Bunlara ek olarak ciddi enfeksiyonlar, ileri sinir sistemi bozuklukları, hormon sisteminde yaşanan problemler, toksinlere maruz kalmak gibi problemler de hipotermiye neden olabilir. Vücut ısısının düşmesiyle başta kalp, dolaşım ve sinir sistemi olmak üzere tüm vücut hücreleri normal fonksiyonlarını yapamaz hale gelir. Uygun müdahale gerçekleşmediğinde öncelikle kalp ve solunum sistemi felç olur, ardından ölüme kadar gidebilen sağlık problemleri görülür. Vücut ısısı 32,2 – 35 derece arasında ise hafif, 28 – 32,2 derece arasında ise orta ve 28 derecenin altına düşerse şiddetli hipotermi oluşur.

Hipotermide Konyak İçilir mi?


Soğuk havalarda sıklıkla başvurulan konyak tüketimi aslında bir şehir efsanesidir. Hipotermiye karşı bir önlem olmamanın yanı sıra böyle zamanlarda alkol tüketilmesi donmayı kolaylaştırarak ciddi sağlık problemleri yaratır.

Hipotermide dolaşım sistemindeki kanın hacmi azalır. Vücut kanı hayati organlara ulaştırmaya hedeflenir. Bu durum kol ve bacaklardaki damarların büzülmesine neden olur. Aynı zamanda vücutta sıvı kaybı artar ve kişinin susuzluk hissi azalır. Böyle bir durumda alkol tüketilmesi kılcal kan damarlarının genişlemesine neden olduğu için bir süreliğine ısınma hissi sağlar. Ancak alkol vücuttan sıvı atımını artırdığı için bir süre sonra vücudun daha hızlı bir şekilde ısı kaybetmesine yol açar. 

HİPOTERMİ İÇİN KONYAK DOĞRU BİR ÇÖZÜM MÜ?

Hipotermi Nasıl Önlenir?

Hipotermiyi önlemenin en kolay yolu soğuk havada vücut ısısını yüksek tutmak için ısıyı hapseden özel giysiler giymektir. Doğa aktiviteleri sırasında su geçirmeyen termal özelliğe sahip giysiler, kalın tabanlı ve yine su geçirmeyen kalın bot ya da çizmeler giyebilirsin. Eller için su geçirmeyen eldiven ve baş için kulakları da koruyan bere kullanmalısın. Soğuk ve yağıştan gözlerini korumak için de gözlük takabilirsin. Tek katlı kalın bir giysi yerine vücudu sıkmayan birkaç kat kıyafet giyerek vücut ısısının hapsedilmesini kolaylaştırabilirsin. Özellikle uyku ya da dinlenme sırasında vücut ısını düşürmeyen kıyafetler ve uyku tulumu seçebilirsin. Beslenmene dikkat etmeli, gün boyu az az ve sık sık yemek yiyerek enerji depolarını tazelemelisin. Susamayı beklemeden gün içinde 2 – 3.5 litre arasında su tüketmeye dikkat etmekte de fayda var.

Hipotermi Tedavisi 

Hipotermi ile karşı karşıya kalındığında ilk yapılması gereken kan dolaşımını artırmak için hastanın el ve ayak parmaklarını hareket ettirmektir. Kolları hızlı çevirmek; ayak, bacak, sırt ve göğüs bölgesine masaj yapmak donmanın engellenmesine yardımcı olabilir. Özellikle vücut ısısı ciddi bir şekilde düşen şiddetli hipotermi vakalarında kişiyi birdenbire çok sıcak ortama sokmak ciddi problemler yaratabilir. Kişi önce 15 – 25 derece sıcaklık aralığına sahip bir odaya alınabilir ve vücut ısısının yavaş yavaş yükselmesi sağlanabilir. Eğer kişinin giysileri ıslaksa hemen giysileri üzerinden çıkarılmalı ve üzerine kuru battaniye ya da yorgan örtülmelidir. Üzerindeki yüzük, bilezik, saat, bileklik gibi takılar hemen çıkarılmalı ve dolaşımı engelleyecek dar kıyafetlerden kurtulması sağlanmalıdır. Hastanın ayakları donmuş olabileceğinden yürütülmemeli ve hızlı bir şekilde sağlık merkeziyle görüşülerek acil müdahale yapılması için en yakın sağlık kuruluşuna sedye ya da sırt tahtası ile taşınmalıdır.


Sağlıkla ve sporla kal!