LEVREK VE LÜFER AVI TEKNİKLERİ NELERDİR? NASIL YEM KULLANILMALI?

LEVREK VE LÜFER AVI TEKNİKLERİ NELERDİR? NASIL YEM KULLANILMALI?

Balıkçılık, önemli bir geçim kaynağı olmasının yanı sıra, bir doğa sporu ve hobi olarak da yapılıyor. Hafta sonları sabahın ilk ışıklarıyla sahilleri dolduran insanlar, hem balık tutmanın keyfine varıyor hem de şehir hayatının keşmekeşinden uzaklaşarak sosyal ilişkilerine renk katıyorlar. Balığı beklerken içilen çaylar, edilen sohbetler toplumsal ilişkileri ve dostlukları pekiştiriyor. Şehir hayatının bunalttığı insanları ruhen dinlendiren bu harika hobi için gerekli ekipmanlar sağlandığında balıkçılık çok daha keyifli bir hale geliyor.

LEVREK VE LÜFER AVI TEKNİKLERİ NELERDİR? NASIL YEM KULLANILMALI?

Balıkçılık Sezonu Başlıyor

Balık sezonu sonbahar ve kış aylarında başlıyor. Eti çok lezzetli ve yakalanması en zor balıklardan olan Lüfer ve Levrek avı da sonbahar ve kış aylarında yapılıyor. Lüferler sonbaharda göç ettiği için avlanmaları için en uygun zaman da sonbahar oluyor. Lüfer avı hem kıyıdan hem tekneden yapılabiliyor. Lüfer, avlanması zor bir balık olduğu için avlanma tekniklerini ve saatlerini iyi bilmek gerekiyor. Lüferler en çok akşam vakitlerinde avlanıyorlar.  Lüfer avlamak için yemli olta, sahte yem veya kaşık tekniği kullanılıyor. Lüfer avlarken olta takımı olarak, hırsızlı mantarlı olta veya mantarlı olta takımları kullanılıyor.  Yemli oltalarla zokalı sarkıtma veya mantarlı dip takımı en çok tercih edilen avlama teknikleri oluyor. Lüfer avı için kıyı avcılığında zargana  ve istavrit gibi gibi taze yemler kullanılıyor.

Levrek balığının çıkış mevsimi Karadeniz’de yaz ayları iken, Marmara’da kış sonu ve bahar başı oluyor. Levrek de avlanması en zor balıklardan biri olduğu için özel oltalar ve avlanma teknikleri kullanılıyor. Levrek avlarken en çok başvurulan teknik sahte yem tekniği oluyor. Sahte yem, canlı balık gibi görünüyor ve ses çıkarıyor. Fazlasıyla gerçek bir balığı andıran sahte yemi gören levrekler onu izlemeye geliyor ve bu esnada ağlara yakalanıyorlar. Tekneden Levrek avlamak içinse, dip sürtmesi veya şıp şıp denen yöntemler kullanılıyor. Tekneden Levrek avlanırken kullanılacak olan yem, kuyruğu kesilmiş karides oluyor.

LEVREK VE LÜFER AVI TEKNİKLERİ NELERDİR? NASIL YEM KULLANILMALI?

Sonbahar ve Kışın Vazgeçilmez Doğa Sporu Balıkçılık

Ağ balıkçılığı ağlarla, kıyı balıkçılığı oltalarla yapılıyor. Balık tutmak için balığın türüne göre balık ekipmanları almak gerekiyor. Olta malzemeleri balığın büyüklüğüne/küçüklüğüne, cinsine göre değişiyor. Balık tutmak için sadece olta almak yeterli olmuyor. Her balığa özel balık avı teknikleri olduğu için balık avlama tekniklerini de bilmek işinizi kolaylaştırıyor. Eğer belirli özellikleri olan bir  balık yakalayacaksanız hemen avlamak istediğiniz balık türü için olta veya olta makineleri, özel yemler ve özel teknikler araştırmaya başlamanız gerekiyor.

Balıkçılık sonbahar ve kış aylarında daha çok yapıldığı için balıkçılık ekipmanlarının dışında, mevsimlere uygun çeşitli kıyafetlere de ihtiyaç duyuluyor. Yağmurdan, rüzgardan ve serin havadan korunmak için yağmurluk, ayakları sudan korumak için çizme, balıkları oturup beklemek için tabure, güneşten korunmak için gölgelik, sert deniz rüzgarlarından korunmak için balıkçı yeleği, balıkçı tulumu ve balıkçı şapkası, balıkları doldurmak için saklama kapları veya suya sarkıtıp canlı tutmak için livar, balıkları oltadan kolaylıkla alabilmek için balıkçı eldiveni gibi aksesuar ve kıyafetler satın aldığınızda balık tutmaya tam anlamıyla hazır sayılıyorsunuz.

Dechatlon, balıkçılık serüveninize hemen başlamanızı sağlayan yüzlerce balıkçılık malzemesini hizmetinize sunuyor.. A’dan  Z’ ye tüm balıkçılık ekipmanlarını Balıkçılık Malzemeleri kategorisinde bulabilirsiniz. Siz de Decathlon’da balıkçılık malzemelerini  ayrıntılı olarak inceleyebilir ve en iyi kalite fiyat garantisiyle hemen satın alabilirsiniz.

Haydi siz de tatil günlerini tekneden veya kıyıdan balık tutarak değerlendirin. Hem dinlenin hem de ellerinizle tuttuğunuz taptaze balıkları sevdiklerinizle paylaşın.


Sağlıkla ve sporla kalın!