YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SÖRF TÜYOLARI

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SÖRF TÜYOLARI

Sörf, açık denizden kıyıya doğru ilerleyen dalgalar ve rüzgar yardımıyla, tahta ve yelkenle yapılan bir su sporudur. Yüksek adrenalin tutkunlarının oldukça ilgisini çeken bir spor olan sörf, yaz mevsimlerinin en keyifli aktivitelerinden biridir. Deniz, rüzgar ve dalgayı bir araya getiren bu spor, bazı tehlikeleri de içinde barındırır. Tehlikelerin ise konsantrasyon, güç ve denge ile üstesinden gelinir. Dalga sörfü ve rüzgar sörfü gibi birkaç çeşide ayrılan bu spora yeni başlayan kişilerin, bazı noktalara dikkat etmesi ve bol bol egzersiz yapması gereklidir.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SÖRF TÜYOLARI

Sürekli Denemeler Öğrenme Sürecini Hızlandırır

Sörfe yeni başlayan kişiler ilk olarak sörf malzemeleri ile tanışır. Dalga sörfünün ekipmanı sörf tahtasıdır. Rüzgar sörfünün ise ana malzemeleri; sörf tahtası, yelken, yelken direği, tutma çatalı ve trapez kemeridir. Sörf ekipmanları kullanılarak sörf üzerinde nasıl denge kurulacağı ve sörf tahtasının yönlendirileceği öğrenilir. Sörf üzerinde dengede durmayı öğrenmek ise bu işin en zor kısmıdır. Sürekli denemeler yaparak kısa süre içinde sörf tahtasının üzerinde durmayı öğrenebilirsiniz ancak bu süre içinde çoğu kez suya düşeceğinizi unutmamalısınız. İlk zamanlarda sörf eğitimini profesyonel bir öğretici ile tamamlamanız ise güvenliğiniz açısından önemlidir. Tam olarak kendine güvenmeyen kişilerin tek başına denemeler yapması ise bazı istenmeyen kazalara neden olabilir.


Denizde tahtanın üzerinde denge kurabilmek kasları çok yoran bir eylemdir. Yani sörfçü olmak istiyorsanız yüksek kondisyonlara ihtiyacınız var demektir. Yeni öğrenmeye başlayan kişilerin sürekli suya düşüp kalkmaları sörfün öğrenme aşamasını daha da yorucu hale getirir. Yüksek kondisyon hızlı öğrenme sürecinin temel faktörlerinden biridir. Bunun için diğer spor dalları aracılığıyla kondisyonunuzu arttırabilirsiniz.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SÖRF TÜYOLARI

Dalga Sörfüne Büyük Board İle Başlayın

Dalga sörfünde temel amaç, board üzerinde dev dalgaların arasında gezinirken ayakta kalabilmektir. Bu nedenle dalga sörfü yapan kişilerin yüksek seviyede konsantrasyona ve dengeye ihtiyacı vardır. Dalga sörfüne yeni başlayan kişilerin ilk dönemlerde büyük sörf tahtası(board) kullanmaları öğrenme sürecini kolaylaştıran bir etkendir. Büyük boardların dengesini sağlamak ve dalga üzerinde kontrol etmek daha kolaydır. Dalga sörfüne yeni başlayan kişiler, denizin özelliklerine de dikkat etmelidir. Kişilerin; sörf yapacağı bölgelerdeki denizin derinliği, dalga boyu, sıklığı ve kırılması gibi kriterleri dikkate alması gerekir. Böylelikle sporcular, denizin ve dalganın özellikleri doğrultusunda manevralar yaparak kendini geliştirebilir ve keyifli saatler geçirebilir. Board üzerinde dengede durabilmek için bacaktaki kas gruplarının çalıştırılması ve kontrol edilmesi gereklidir. Bacak kaslarının kontrol edilmesi öğrenildiğinde dalga sörfü, sporcu için hem daha az yorucu olur hem de daha eğlenceli bir hal alır.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SÖRF TÜYOLARI

Rüzgar Sörfünde Çevreye Dikkat Edin

Rüzgar sörfüne yeni başlayan kişiler, ekipman satın alırken fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurmalıdır. Öğrenme sürecinde sporcular kiloları doğrultusunda kolay kontrol edebilecekleri hafif yelkenliler ve büyük boardlar tercih etmelidir. Böylelikle yeni başlayan sporcuların board üzerinde dengede durabilmesi ve sörfe yön verebilmesi kolaylaşır. Başarılı bir rüzgar sörfçüsünün, antrenman yaptığı yerin doğasını bilmesi gerekir. Rüzgar yönü, rüzgar şiddeti, deniz dip boyu gibi özelliklerin bilinmesi yeni başlayan kişilerin öğrenme sürecinde etkilidir. Kişiler bu kriterleri dikkate alarak sörf tahtasının üzerindeyken rüzgarın geldiği yöne ve rüzgarın şiddetine göre hamleler yapabilir. İlk dönemlerde denizin özellikleri öğrenilse bile sığ suların çok ötesine gitmeden denemeler yapılmalıdır. Öğrenme sürecinde sık sık düşüleceği için sörf tahtasının üzerine kolaylıkla çıkılabilecek derinlikte çalışılmalıdır. Ayrıca deniz üzerinde birçok iskele, tekne, jet ski gibi araçlar bulunduğundan çevre de dikkatlice gözlenmelidir. Rüzgar sörfünde suya düşüş pozisyonlarına da dikkat edilmelidir. Yeni öğrenen kişilerin suya düşüş anlarında sörf tahtasından ve yelkenden korunmayı öğrenmesi, istenmeyen kazaların önüne geçen faktörlerden biridir.



Sağlıkla ve sporla kalın!