Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?
Vücuttaki su, büyük oranda ter ve idrar yoluyla atılır. Her gün yaşanan bu olağan kaybı telafi etmek için, her insanın günde belirli bir miktarda sıvı tüketmesi gerekir. Ağır spor antrenmanlarını ya da egzersizlerini uygulamak, ateş, kusma, yüksek ısıya maruz kalma, diyabet ve cilt enfeksiyonları gibi faktörler; vücuttaki su kaybının daha fazla seyretmesine neden olur. Vücuttan atılan su sıvı tüketimi yoluyla telafi edilmediğinde, dehidrasyon belirtileri gözlenmeye başlar.
Hafif dehidrasyonun ilk belirtisi, hiç şüphesiz susamaktır. Ancak gündelik hayatın yoğun temposu içinde, hele ki günlük tüketmen gereken su miktarını karşılamakta zorlanıyorsan, susadığını fark etmeyebilirsin. Halsizlik, yorgunluk, uyuklamak gibi belirtiler, dehidrasyonun hafif belirtileri arasında yer alan diğer faktörlerdir. Vücudunun sıvı ihtiyacını karşılamamaya devam ettiğin takdirde idrar renginin koyulaşması, baş ağrısı ve stres gibi faktörler meydana gelebilir.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri ise çok daha belirgin ve risklidir. Cilt elastikiyetinde ve görünümünde değişiklikler, kaslarda oluşan kramplar, kalp çarpıntısı, kan basıncında azalma ve organ yetmezliğine varan komplikasyonlar oluşabilir.