PROTEİN TOZU NASIL KULLANILMALIDIR ?

PROTEİN TOZU NASIL KULLANILMALIDIR ?

Vücudun yapı taşlarından biri olan protein, hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve çoğalmasından sorumlu organik bir molekül. Kemik, kıkırdak, kas, kan ve derinin en önemli bileşeni olan protein, vücuda alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca yeni hücrelerin sentezi ve yıpranan hücrelerin onarımında kullanılıyor. Düzenli olarak spor yapanlarda protein ihtiyacı daha yüksek. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, kas oluşumunu artırmak ve antrenman sırasında hasar gören kasların onarımını sağlamak amacıyla sporcular, protein ağırlıklı beslenmeye özen gösteriyor ve gerekli durumlarda protein tozu kullanıyor.

PROTEİN TOZU NASIL KULLANILMALIDIR ?

Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar?

Yoğun antrenmanlar sonrasında vücut, yırtılan ve hasar gören kaslarını onarmak, yeni kas hücreleri inşa etmek için yüksek oranda proteine ihtiyaç duyuyor. İhtiyaç duyulan protein miktarı her zaman besinlerle sağlanamıyor. Sporla uğraşanlar vücudun artan protein ihtiyacını karşılamak amacıyla protein tozu kullanabiliyor. Aynı şekilde vücudu önemli derecede yıpratan bazı kronik hastalıklarda, ağır yaralanma ve yanma gibi ciddi problemlerde de vücudun kendini çabuk toparlamasını sağlamak amacıyla tıbbi olarak da protein tozu kullanımına ihtiyaç duyulabiliyor. İlk defa 1950’li yıllarda Irvin P. Johnson adındaki vücut geliştirme sporcusu tarafından bulunan protein tozu, bugün sporcu beslenmesi sektörünün en çok kullanılan gıda takviyesi. Protein tozu doğal bir ürün değil; sentetik olarak süt, yumurta, soya fasulyesi ve et gibi yüksek protein içeren besinlerden kimyasal yollarla sentezleniyor.

PROTEİN TOZU NASIL KULLANILMALIDIR ?

Protein Tozu Kullanımı Nasıl Olmalı?

Protein tozunun en çok kullanılan 5 çeşidi var. Çeşidine ve protein tozunun içeriğine bağlı olarak kullanımı değişiklik gösteriyor.

Whey Protein: Süt proteini olan whey proteinden sentezlenen protein tozu çeşidi, kana karışımı hızlı olduğu için tercih ediliyor. Kas gelişimini hızlandırıyor. Antrenmandan sonra kasların protein ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılıyor. Ayrıca sabah kullanıldığında yeni kasların sentezlenmesine yardımcı oluyor.

Kazein Protein: Sütte bunan diğer bir protein olan kazeinin sindirimi yavaş ve bu sayede kaslara daha uzun süre protein desteği veriyor. Yeni kas hücresi sentezlenmesini sağlamak amacıyla kazein protein, gece yatmadan önce kullanılıyor. Ayrıca antrenman sonrası whey proteini desteklemek amacıyla da kullanılabiliyor.

Soya Proteini: Bitkisel bir protein kaynağı olan soya fasulyesinden sentezleniyor. Laktoz içermediğinden dolayı özellikle laktoz intoleransı olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Soya proteininin vücutta emilimi kazeine göre hızlı ama whey proteine göre yavaş. Antrenman öncesinde ya da sonrasında kullanılabiliyor.

Yumurta Proteini: Yumurta beyazı kullanılarak elde edilen yumurta proteini tozunun sindirimi kolay ve hızlı. Antrenman sonrasında kas yıkımını onarmak için kullanılıyor.

Et Proteini: Özellikle dana eti kullanılarak hazırlanan protein tozu, antrenman öncesi ya da sonrasında kullanıma uygun.

Protein tozu kullanımı kişinin antrenman seviyesine, beslenme düzenine, cinsiyetine, yaşına, boyuna, kilosuna göre değişiklik gösteriyor. Protein tozu kullanmaya karar vermeden önce mutlaka bir doktora danışmak gerekiyor.

PROTEİN TOZU NASIL KULLANILMALIDIR ?

Protein Tozu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Protein tozu, genellikle düzenli ve ağır antrenman yapanlar tarafından kullanılıyor. Antrenman yapılmadığında protein tozu almak kas gelişimini ve kas hacmini artırmıyor. Protein tozunun etkili bir kas geliştirici antrenmanla birlikte düzenli olarak tüketilmesi esas. Günlük olarak alınması gereken protein tozu miktarı, konusunda uzman bir diyetisyen, antrenör ya da doktor tarafından belirlenmeli. Protein tozu kesinlikle bir ilaç ya da spor yapan herkesin alması gereken bir takviye olarak görülmemeli.

Protein tozu kullanan kişilerin uzman tarafından önerilen dozun üstüne çıkmaması önemli. Günlük alınması gereken protein miktarının üzerinde protein almak, kasların daha çabuk büyümesini ve gelişmesini sağlamıyor. Kas gelişimi doğal bir süreç ve daha yüksek protein tozu almak sadece vücut fonksiyonlarının ciddi anlamda bozulmasına neden oluyor. Önerilen dozun üstünde protein tozu kullanımı, böbreklerde aşırı yük birikmesine neden oluyor ve ilerleyen dönemlerde böbrek ve karaciğer yetmezliği görülebiliyor. Düzenli olarak protein tozu kullananların rutin doktor kontrollerini yaptırmaları ve doz aşımına dikkat etmeleri gerekiyor.


Sağlıkla vesporla kalın!