HİPOTERMİ NEDİR? KIŞ SPORLARI VE HİPOTERMİ

HİPOTERMİ NEDİR? KIŞ SPORLARI VE HİPOTERMİ

Hipotermi nedir? Hipotermi, kış sporlarıyla ilgilenenlerin en çok dikkat etmesi gereken sağlık risklerinin başında yer alır. Vücut ısısının olağan sınırların altına düşmesi ve vücut sistemlerinde ısı kaybına bağlı fonksiyon bozukluklarının oluşması anlamına gelen hipotermi, kimi zaman yaşamsal risklere yol açabilir. Bu yüzden kış aylarında ve zorlu hava koşullarında outdoor etkinliklere katılacak herkesin, hipotermi konusuna ciddi tedbirler alması büyük önem taşır.

Hipotermi Nedir?

İnsan vücudundaki fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için, vücut ısılarının belirli aralıklar arasında seyretmesi gerekir. Yetişkin insanlar için ortalama normal vücut ısısı, 37⁰ C civarıdır. Vücut içindeki organ ve sistemlerin etkinliği arttıkça vücut ısısı da artar ve etkinlik düştükçe vücut ısısı da paralel olarak düşüş gösterir. Vücutta enfeksiyon ve benzeri hastalıklar bulunduğunda, bağışıklık sistemi olağandan fazla çalıştığı için ateş seviyesi 37⁰ C üzerine çıkar. Vücut ısısının 37⁰ C altına düşmesine ise hipotermi adı verilir. Hipotermi, ağırlıklı olarak ortamın çok soğuk olmasından ve ortam soğuğunun vücut ısısını aşağı doğru çekmesinden kaynaklanır. Soğuk havada vücudun hareketsiz kalması da hiportermi sebepleri arasında yer alır.

Kış Sporlarında Hipotermi Riski Ne Kadardır?

Hipotermi, kış sporlarıyla ilgilenenlerin karşılaşabileceği en tehlikeli durumlardan biridir. Kış sporları ağırlıklı olarak karlı zeminlerde gerçekleştirildiği için hava sıcaklığının 0⁰ C altında seyrettiği ortamlarda yapılır. Bu yüzden de kış sporlarıyla ilgilenen herkesin hipotermi önleyici kıyafetler ve ekipmanlar kullanması gerekir. Koruyucu kıyafet ve ekipman kullanılmaması durumunda kış sporlarında hipotermi yaşama riski neredeyse %100’dür. 

HİPOTERMİ NEDİR? KIŞ SPORLARI VE HİPOTERMİ

Hangi Sporlarda Hipotermi Olma Olasılığı Daha Yüksektir?

Hava sıcaklığı düştükçe hipotermi riski artar. Bu yüzden karlı ortamlarda gerçekleştirilen spor faaliyetlerinde hipotermiyle karşılaşma olasılığın, diğer kış sporlarına göre daha yüksektir. Ayrıca ortamda kar olmasa bile kampçılık, dağcılık, mağaracılık, trekking gibi spor dallarında dinlenirken de hipotermiyle karşılaşman mümkündür. Bu yüzden spor yaparken koruyucu kıyafet ve ekipman kullanman yeterli değildir. Aynı zamanda dinlenirken de vücut ısını artıracak, seni dış ortamın soğuğundan koruyacak ve kan dolaşımının yavaşlamasını önleyecek ürünlerden yararlanman gerekir.

HİPOTERMİ NEDİR? KIŞ SPORLARI VE HİPOTERMİ

Hipotermi Olmamak için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hipotermi sorunundan kaçınman için alman gereken en önemli tedbir, katılacağın kış sporu aktivitesinin ortam sıcaklığına uygun nitelikteki koruyuculardan kullanmaktır. Aşağıdaki kıyafet ve ekipmanları edinerek kış sporlarında vücut ısını ideal seviyede tutabilir ve hipotermi riskinden kolayca korunabilirsin.

- Kar montu
- Termal içlik
- Termal tayt
- Kar pantolonu
- Kar kazağı
- Boyunluk
- Kar başlığı
- Kar gözlüğü
- Kar eldiveni
- Uyku tulumu
- Mat

Hipotermi Olursa Ne Yapılmalıdır?

Tüm tedbirlerine rağmen sende ya da ekip arkadaşlarında hipotermi olursa vakit kaybetmeden müdahalde bulunulması gerekir. Hipotermi, kan akışını yavaşlatır ve ileri noktalara ulaşırsa organların çalışma hızını düşürerek hayati tehlikelere yol açar. Bu yüzden hipotermi durumuyla karşılaşıldığı anda aşağıdaki tedbirlerin alınmasında yarar bulunur.

- İlk olarak ilkyardım çağrısı yapılmalı ve profesyonel ekipler ulaşıncaya kadar hipotermi yaşayan kişinin bilinci açık tutulmalıdır.
- Eğer varsa hipotermi yaşayan kişi sıcak bir ortama taşınmalı, yoksa etrafında ateş yakılmalı ve vücut ısısı yükseltilmelidir.
- Hipotermi yaşayan kişinin vücudu termal battaniyeyle sarılmalı ve hem yerle hem de soğuk havayla teması kesilmelidir.
- Hipotermi yaşayan kişinin kıyafetleri ıslaksa değiştirilmeli ve varsa termal özellikli kıyafetler giymesi sağlanmalıdır.
- Sıcak havlu kompresi uygulayarak hipotermiden etkilenen kişinin kısa sürede ısınması sağlanmalıdır.
- Hipotermi yaşayan kişiye şekerli ve alkolsüz sıcak içecekler içirilebilir ve varsa sıcak yiyecekler tüketmesi sağlanabilir.
- Müdahale süreci boyunca hastanın üzerine sıcak su dökmek, elektrikli battaniye kullanmak gibi vücut ısısını aniden yükseltecek yöntemlerden kaçınılmalıdır.
- Kış sporlarında soğuğa meydan okumak için decathlon.com.tr’ye gelerek ürünlerimizi inceleyebilir ve satın alabilirsin!


Sağlıkla ve sporla kal!