Magnezyum ve Potasyum Nedir; Hangi Besinlerde Bulunur?
İnsan vücudundaki hayati önem taşıyan 11 mineralden biri olan magnezyum, miktarı bakımından dördüncü sıradadır. Vücudumuzda bulunan 300’den fazla enzimin çalışması, enerji üretimi ve protein sentezi için kilit bir role sahip olan bu muhteşem minerali, vücut kendi başına üretemediği için ancak dışarıdan besinler yoluyla alabiliyor. Beyin ve kalpte diğer organlara kıyasla daha yoğun olarak bulunan bu mineral; ıspanak, yoğurt, tam tahıllar, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar, çikolata, kakao, deniz ürünleri ve meyvelerden temin ediliyor.
İnsan vücudundaki oranı en yüksek 8. mineral olan potasyum ise metabolik süreçlerde önemli rol oynuyor ve sinirler üzerindeki elektrik akımını düzenleyerek kas kasılmalarına neden oluyor. Ayrıca sodyumla beraber çalışarak vücuttaki su dengesini de düzenliyor. Potasyum minareli doğal olarak; muz, portakal, kuru erik, kayısı, kavun, ıspanak, domates, patates ve süt gibi besinlerde bulunuyor.