Sonar Balık Bulucular & Balık Radarları
Balık Bulucular
Balık avlamak insanı rehabilite eden hobilerden biridir. Ticari ve hobi amaçlı yapılabilen avcılık sırasında kullanılan birçok donanımdan biri de balık bulucu modelleridir. Sonar ve GPS özellikli Decathlon balık bulucu çeşitleri ile avcılık becerinizi geliştirmek için ihtiyacınız olan yardımı alabilirsiniz. Geniş ürün yelpazesi arasından sizin tercihiniz olan balık avcılığı yöntemine uygun olan modeli kolayca bulabilirsiniz.
Balık Bulucu Nedir?
Balık bulucu profesyonel ve hobi amaçlı balıkçılık malzemeleri arasında yer alan, "fish finder" olarak da anılan donanımdır. Balıkların yerini tespit ederek balık tutma sürecini balıkçı için keyifli, kolay hale getirir. Tatlı ve tuzlu suda kullanıma uygun elektronik cihaz sayesinde büyük balıklar, kümelenmiş balık toplulukları ve çok daha fazlasının yeri tespit edilir.
Balık sonarı olarak da bilinen tasarım balıkçı teknelerinde kullanılan sonarların portatif halidir. Özelliklerine göre balıkların yakınlığını, tam yerini ve sayısını tespit eden ürünler bulunur. Cep telefonu uygulaması ile yönetme, ağ bağlantısı kurma gibi farklı özelliklerde tasarımlar da vardır.
Balık Bulucu Ne İşe Yarar?
Balık bulucu kullanımı avcılık sırasında avın yerini daha kolay tespit etmenizi sağlar. Su altındaki balıkları sonar teknolojilerini kullanarak sesli ve görüntülü şekilde görüntülersiniz. Suyun derinliği, sıcaklığı, balıkların yeri ve sayısı gibi farklı bilgilere ulaşarak daha verimli şekilde avcılık yaparsınız. Kıyıdan ve derinden kullanılması sayesinde farklı balıkçılık türleri ile uğraşanlar için işlevseldir.
Balık Bulucu Özellikleri Nelerdir?
Avcılıktan alınan zevki artırıp balık avlamayı kolaylaştıran balık bulucu cihazların özellikleri şunlardır:
- Denizaltı ortamı, canlılar ve bitki örtüsünü keşfetmeyi kolaylaştırır, balık avlama verimini artırır.
- Küçük ve büyük balıklar için özel tasarlanan modeller binlerce km2'lik alan ve yüzlerce metre derinlikte kullanılabilir.
- GPS'li balık bulucu modelleri balıkların tespit edildiği yerleri işaretlemek için harita ve noktasal veri kaydetme imkanı sunar.
- Farklı renkler sayesinde balık türü, büyüklüğü, denizaltı canlı çeşitliliği hakkında anlaşılır veri sağlar.
- Denizin dip yapısını öğrenmek için frekans ve ses dalgaları ile işlevseldir.
- Akıllı cihaz bağlantısı olan modeller cep telefonu ve tablet uygulamalarından yönetilebilir.
Balık Bulucu Çeşitleri Nelerdir?
Decathlon ile yüksek kalite ve performans sunan birçok balık bulucu modeline ulaşabilirsiniz. Garmin balık bulucu modelleri ve diğer ürünler farklı çeşitleri ile ihtiyaçlarınızı karşılamak için tasarlanır. Aralarından karar verebileceğiniz balık bulucu çeşitleri şunlardır:
- Sonar Balık Bulucu: "Sound Navigation and Ranging" kelimesinin baş harflerinden oluşan sonar ses dalgalarını kullanarak veri elde etmeyi sağlayan sistemdir. Sonar balık bulucu modelleri ses dalgası yollayarak denizin içindeki canlılar, dip yapısı gibi farklı verilerin büyüklük ile uzaklığını elde etmek için kullanılır.
- GPS Balık Bulucu: Haritalama özelliği sunan GPS balık bulucu modelleri frekanslar ile balıkçılıkta işe yarayacak bilgileri toplar. Haritalama özelliği sayesinde ağa bağlanarak verinin noktasal olarak kaydedilmesi, harita oluşturma gibi özellikler sunar.
- Kombine Balık Bulucu: Sonar ve GPS özelliklerini bir arada bulunduran balık bulucu modelleri çok işlevlidir. Sonar sistem ile derin balıkçılıkta elde edilen veriler GPS haritalama özellikleri ile birleştirilir. Deniz taşıtının gittiği ve dönmesi gereken yolu bulmasını kolaylaştırır. Dip yapısı ve balık yoğunluğu yaşanan yerler kaydedilebilir.
- Kıyıdan Balık Bulucu: İskele, kıyı, nehir gibi yerlerde balık tutma sırasında balıkçının suyun üzerinde olmadan bilgi edinmesini sağlar. Kıyı balıkçılığı ile ilgilenen amatörlerin en çok tercih ettiği donanımlar arasındadır.
Sonar Balık Bulucu Nasıl Çalışır?
Balık bulucu cihazları ses dalgalarını farklı yöntemlerle kullanarak derinlik, uzaklık, sıcaklık gibi farklı verileri elde etme prensibi ile çalışır. Sonar özellikli balık bulucu cihaz suya ses dalgası gönderir ve sesin yankı süresini hesaplayarak veri toplar.
Balık bulucunun en önemli parçalarından biri ayna olarak bilinen "transducer" cihazıdır. Ayna cihazdan gelen elektrik sinyallerini ses dalgasına çevirip suya ileten parçadır. Bu sayede elektrik ses dalgasına ardından da balıkçı için kullanılabilir veriye dönüşür.
Ses dalgası bir nesneye çarptığında geri döner. Obje büyüklüğü, uzaklığı, genişliği arttıkça yansıma kuvveti de artar. Bunun için doğru frekans ayarı seçilerek yansıma kuvvetinin belirlenmesi gerekir. Derin ve sığ sularda farklı frekans aralıkları kullanılır.
Balık Bulucular Ses Dalgalarını Nasıl Kullanır?
Ses dalgası ile nesnelerle ilgili veri elde eden balık bulucu cihazlar ultrasound olarak adlandırılan yüksek frekansları kullanır. Havadaki nesneler ile sudaki nesnelerin bulunması sırasında farklı gereksinimlere ihtiyaç olur. Bu nedenle su altındaki sesler keskin ve yüksek frekans değerlerine sahiptir. Ultrasound sesler yüksek toleranslı, saniyede 1500 metreye ulaşabilen özelliktedir. Ses dalgalarının gidiş dönüş mesafesi hesaplanarak veriler bulunur.
Derin sularda geniş alanı taramak için 80 KHz ve altında düşük frekans kullanılır. 200 metreye kadar olan derinliklerde 160 KHz ve altındaki orta frekans yayılır. 240 KHz altındaki yüksek frekanslar ise verileri ince detaylarına kadar bulabilir. Sığ sularda yüksek performans sergileyen frekans aralığının performansı derinlik arttıkça azalır.
Balık bulucularda ping hızı ve ping oranı nedir?
Ping hızı (ping speed), ping oranı (ping rate) dönüştürücünün işleyişiyle alakalı kavramlardır. Balık bulucu cihazdan çıkan "tık tık" sesleri ping olarak adlandırılır. Saniye başına düşen ping (vuruş) darbesi oran, süresi ise hız olarak adlandırılır. Ping oranı ve hızı yollanan ses dalgasının nesneye çarpıp geri döndüğünü işaret eder. Derinlik arttıkça dönüş süresi uzadığı için vuruşlar azalır, derinlik azaldıkça vuruşlar artar. Bu vuruşlar sayesinde ses dalgasının elde ettiği veri hesaplanır.
Balık Bulucular Nasıl Kullanılır?
Balık bulucu cihaz ayarı yapılarak su altı, üstü, kayalıklar, koylar, derin ve sığ sular canlı, cansız yaşamı için taranır. Cihazın ses dalgası yollamasını sağlayan ayna aparatı suyun içine bırakılır ya da tekne altına, gövdesine monte edilir. Bölgenin yapısı ve derinlik durumuna göre frekans ayarı seçilerek cihaz kullanılabilir.
"Sonar balık bulucu nasıl kullanılır?" sorusunun cevabı adım adım şöyledir:
- Yüksek frekansta ses dalgaları suyun altına gönderilir, nesneye çarpıp dönen dalgalar geri dönüş sinyali olur.
- Sensörler sayesinde geri dönüş sinyali çözümlenerek nesne büyüklüğü, uzaklığı, sıcaklığı gibi veriler belirlenir.
- Yansımaların yoğunluğu, zaman içindeki değişimi gibi faktörler derinlik, şekil gibi farklı veriler için tahmin oluşturmayı sağlar.
- Cihaz donanımların topladığı verileri analiz ederek yakın tahminlere dayalı görüntüler oluşturur.
- Nesne hareket ettiği zaman yansıma ve değerler değişeceği için cihaza göre birkaç saniyelik gecikmelerle görüntü ekranına aktarılır.
- Balıkçı ekrandan takip ettiği görüntülerle bilgi sahibi olur, farklı ayarlar ile kaydetme, frekans değiştirme gibi işlevleri kullanır.
Kıyıdan Balık Bulucu Nasıl Kullanılır?
Kıyıda iskele, kayalıklar ve kumluk alandan balık bulucu cihazlar kullanılabilir. Göl, gölet, nehir, sahiller gibi farklı yerlerde kıyıdan cihaz kullanılırken iki farklı teknik uygulanır. Cihazın özelliğine göre olta ucuna sonar sistem bağlanarak ya da kıyıya yakın suya cihazı sabitleyerek ürünü kullanılır. Sonarın elde ettiği verilen cep telefonuna indirilen uygulama ya da gösterge panelli ana ekrandan takip edilir.
Balık Bulucular Nasıl Okunur?
Balık bulucu sonar cihazların elde ettiği verileri okuma başarınız üründen alacağınız verimi etkiler. Cihaz verisini okumak için hangi açıyla alanın tarandığı bilgisine sahip olmalısınız. Çünkü göstergeler cihazın yatay, dikey ve çapraz tarama verilerine dayanır. Akıllı telefona yüklenen uygulama ve gösterge panelinden bilgileri okuyabilirsiniz.
Balık kavisleri büyük balığı, yavaş hareket eden balığı ya da radar hızı düşük cihazı işaret eder. Küçük ve orta boy balıklar cihaz özellikleri, radar açısı ve hareket nedeniyle büyük gibi görünebilir. Bu noktada cihazı kullandıkça deneyim kazanmak veriyi okumanızı kolaylaştırır. Zemin haritalama sistemlerinde olduğu gibi derinlik durumuna göre sarı – kahve tonlarında gösterilir. Sert tabanlar tek kalın çizgi, balıklar farklı renkler, deniz bitkileri yeşil ve mavi tonları olabilir.
Balık Bulucu Aynası Nasıl Bağlanır?
Balık bulucu ayna su ile sürekli temas edecek şekilde bağlanır. Olta ucuna ya da deniz taşıtı altına, yanına bağlanarak kullanılabilir. Gövde montajında takoz, cep ve kalıplarla sabitlenebilir. Pervaneden uzak, sürekli su ile temas edecek şekilde, iyi sabitlenmiş olarak bağlanması gerekir. Modele göre bağlama tavsiyeleri değişebilir.
Balık Bulucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hobi olarak ya da profesyonel şekilde balık avcılığı ile ilgileniyorsanız isabetli atışlar yapmanızı sağlayan balık bulucu cihazdır. Saatler boyunca balık olmayan bir yerde beklemek yerine yeni rotalarda avcılık yapmanızı sağlar. Ürünleri seçerken öncelikle kendi balık avcılığı yönteminizi dikkate almalısınız. Kıyı ile derin avcılık, deniz ile nehir avcılığı farklı cihazlar gerektirir.
Frekans ürün seçiminde ilk dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Derin sularda balık avlamak istiyorsanız düşük frekans aralığı, sığ sularda avcılık için yüksek frekans aralığı olan cihazları tercih etmelisiniz. Bu sayede daha detaylı ve doğru sonuç almanız mümkündür.
Cihazın su altından elde ettiği verileri okumak için iki yöntem vardır. Cep telefonu uygulaması ve görüntüleme cihazı ile verileri kullanmak üzere okursunuz. Görüntüleme cihazı olan modellerde yüksek piksel değeri, fazla renk sayısı, detay özellikleri, ekran boyutu gibi unsurlara dikkat etmelisiniz.
GPS özelliği olan cihazlar balık avlama noktaları, gidiş – dönüş rotası gibi haritalama verilerini kaydetmenizi sağlar. Özellikle açıkta balıkçılık yapmak istiyorsanız kaydedilmiş haritalama işinizi hızlandırıp hedef odaklı çalışmanızı kolaylaştırır.
Balık Bulucu Nasıl Temizlenir?
Cihazın gösterge paneli için genellikle temizliğe gerek yoktur. Yine de hafif nemli bir bez ile istenildiği takdirde temizlik yapılabilir. Ayna bölümü ise tatlı ve tuzlu sulara temas etmek için geliştirilmiştir. Bu nedenle olta ucuna takılan bir ürün kullanıyorsanız işiniz bittikten sonra duru su ile tuzdan arındırabilirsiniz. Gövdeye monte edilen ürünleri temizlemek için yerinden çıkarabilir ya da üzerine duru su dökebilirsiniz.