
Bisiklet Bakım ve Onarım Ürünleri
Bisiklet Pompası
En sık kullanılan bisiklet ekipmanlarından bir olan bisiklet pompası, pratik bir şekilde lastiklerin ideal hava basıncına sahip olmasını sağlamak için kullanılır. El pompası, ayak pompası gibi çeşitleri bulunan bu işlevsel ürünler, basit bir çalışma prensibine sahiptir. Dolayısıyla yoğun kullanımda daha kolay deforme olmadan işlevini yerine getirir. Bisiklet pompaları, şehir, yol, hibrit, BMX, MTB bisikletlere uygun şekilde tasarlandığı için genellikle uyum sorunu olmadan konforlu bir kullanım süreci söz konusudur. Öte yandan spesifik olarak yol bisikleti pompası, MTB pompası gibi özelleştirilmiş tasarımlara sahip modeller de bulmak mümkündür. Bisiklet pompası ürünleri, tamamen manuel kullanımlı modellerden otomatik çalışanlara kadar zengin bir seçkiye sahiptir. Bu sebeple kullanıcıların tam olarak ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip bir bisiklet pompası bulması oldukça kolaydır. Siz de bisikletiniz için yeni bir pompaya ihtiyaç duyuyorsanız bisiklet pompa aksesuarlarının da yer aldığı Decathlon bisiklet pompası koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.
Bisiklet Pompası Nedir?
Bisiklet lastiklerinin hava ile dolmasını sağlamak ve gerektiğinde hava basıncını ayarlamak için kullanılan gereçlere bisiklet pompası denilir. Bisikletçilerin sık sık ihtiyaç duyduğu bu ekipmanlar basit bir şekilde hava aktarımı sağlar. Kullanım şekline ve çalışma prensibine göre farklı türleri bulunan bisiklet pompaları, şişme yatak, şişme havuz, futbol - basketbol - voleybol topu, deniz topu, pilates topu, can simidi, bot gibi ürünlerin kullanıma hazır hale getirilmesinde de kullanılır. Bazı pompaların ters çalışma başka bir ifadeyle hava çekme özelliği de vardır. Yeni nesil bisiklet pompalarında yer verilen bu özellik sayesinde lastik ve diğer ürünlerin havasını saniyeler içinde tamamen boşaltmak da mümkündür.
Bisiklet Pompası Özellikleri Nelerdir?
Türüne göre farklı özellikleri bulunan bisiklet pompası modelleri, genel olarak taşınabilir boyutlarda, hemen herkesin kullanabileceği kadar sade tasarımlı ve hava aktarımı sağlayan ürünlerdir. Bazı pompalarda hava basıncını gösteren bir de manometre eklentisi bulunur. Böylece kullanıcı ideal hava basıncını daha kolay ayarlayabilir. Bisiklet pompası modellerinin bazıları lastikleri şişirmek için dış ortam havasını kullanırken bazıları ise karbondioksit dolu kartuşlarla çalışır. Daha çok yol bisikletleri ve hibrit bisikletlerle kullanım için tasarlanan CO2 pompaları, yüksek basınçla şişirme yapar. Ultra hızlı bir şekilde lastiklerin ideal sertliğe ulaşmasını sağlayan bu özel bisiklet pompası ürünleri tamamen otomatik olarak çalışmasıyla fark yaratır. Bisiklet pompalarının öne çıkan diğer özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Birden fazla şişirme başlığı ile gelen bisiklet pompaları, farklı valflere - siboplara kolayca uyum sağlar. Dolayısıyla farklı ürünlerin şişirilmesinde kullanım uygundur.
- Pek çok bisiklet pompası entegre manometreye sahiptir. Kontrollü kullanım sağlayan manometreler, aktarılan havanın basıncını gösterir.
- Klips ve sabitleme ayakları ile gelen bisiklet pompaları kullanım sırasında bisiklete sabitlenebilir. Böylece kullanıcıların sürekli pompayı sabit tutması gerekmez.
- 4, 6, 8, 10, 21 bar gibi güçte hava basıncı üreten bisiklet pompalarının PSI değerleri birbirinden farklı olabilir.
- CO2 kartuşla çalışan hibrit bisiklet pompalarında kartuş açısından evrensel uyumluluk bulunur. Dolayısıyla yedek kartuş bulmak oldukça kolaydır.
- Türü fark etmeksizin taşınabilir boyutlarda ve ağırlıkta üretilen bisiklet pompaları, taşınabilir olması ile kolaylık sağlar.
Bisiklet Pompası Hangi Bölümlerden Oluşur?
Bisiklet pompaları gövde, ayak, valf, CO2 kartuşu, entegre manometre, pompa sabitleyici, bisiklet pompası ucu gibi farklı bölümlerden oluşur. CO2 kartuşu sadece hidrolik pompalarda yer alır. Bazı bisiklet pompalarında hortum gövde içinde gizli ve sabittir. Ayak adı verilen bölüm ise sadece ayak pompalarında yer alır ve gövdenin sabit tutulması için kullanılır.
Bisiklet Pompası Ne İşe Yarar?
Bisikletlerde lastik basıncını ayarlamaya yarayan bisiklet lastik pompası modelleri aynı zamanda dağ bisikleti gibi özel araçlarda yer alan amortisörler ile maşaların da havayla doldurulmasında kullanılır. Öte yandan genel olarak hava ile doldurulması gereken kamp yatağından şişme havuza kadar pek çok ürünün kullanıma hazır hale gelmesi için de bisiklet pompalarından faydalanılır.
Bisiklet Pompası Çeşitleri Nelerdir?
El pompası, ayak pompası, amortisör pompası, CO2 kartuşlu hidrolik pompa olmak üzere 3 farklı türü bulunan bisiklet pompaları, farklı özelliklere sahip ürünlerdir. Tasarım, çalışma prensibi ve teknik özellikleri de birbirinden farklı olan bu bisiklet pompaları, maksimum bar basıncı, kullanım ömrü, ölçüler, ağırlık açısından kendi aralarında da farklı seçeneklere sahiptir. Sık tercih edilen bisiklet pompaları ve öne çıkan özelliklerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- El pompaları, taşınabilir minimal tasarımları ile diğerlerinden ayrılır. Pratik bir şekilde her acil durumda lastikleri şişirmek için kullanılan el pompaları, birden fazla şişirme ağzı ile geldiğinden farklı çaplara sahip valfler ile uyumludur. El tipi bisiklet hava pompası olarak da adlandırılan bu ürün outdoor aktivitelerde de sık tercih edilir.
- Ayak pompaları, ayakla kontrol edilir ve el pompalarına kıyasla çok daha fazla hava basıncı oluşturur. Pistol yardımıyla hava aktarımı sağlayan bisiklet ayak pompası modelleri sayesinde lastiklerin daha kısa sürede şişirilmesi mümkündür. Hem el pompası hem de ayak pompası modellerinin büyük bir kısmında dahili manometre yer alır.
- CO2 kartuşlu hidrolik pompalar, başta bisiklet yarışları olmak üzere acil kullanım gerektiren durumlara tercih edilir. Bunun nedeni ise karbondioksit gazını kullanarak çok kısa sürede yüksek hava basıncı oluşturabilmesidir. Bisiklet lastikleri saniyeler içinde tamamen şişirebilen kartuşlu pompalar, değiştirilebilir kartuş özelliği sayesinde uzun yıllar sorunsuz bir kullanım sağlar.
- Maşa ve amortisör pompası olarak adlandırılan bisiklet pompası ise uygun uç sayesinde lastiklerin yanı sıra dağ bisikletlerindeki amortisörler ve maşaların hava basıncının ayarlanması süreçlerinde kullanılır.
Bisiklet Pompası Nasıl Kullanılır?
Çalışma prensibine göre manuel ve otomatik olarak lastiklerin şişirilmesini sağlayan bisiklet pompaları, vana başlığının lastikteki valfe bağlanması ile kullanılır. Ancak bunun için bisiklet lastiğinde Presta, Schrader veya Dunlop türü valflerden hangisinin olduğunu öğrenmek gerekir. Çünkü sağlıklı bir kullanım süreci elde etmek için bisiklet lastiğindeki valf pompanın vana başlığına uygun olmalıdır. Valf - vana bağlantısının ardından manuel kullanımlı pompalarda amortisör yardımıyla hava aktarımı sağlanır. Otomatik bisiklet pompası modellerinde ise basınç ayarı yapılıp hava aktarım süreci başlatılır. Pek çok bisiklet pompası entegre manometre içerdiği için aktarılan havanın basınç değeri kullanım sırasında gözlemlenebilir. Hava aktarım süreci tamamlandığında ise valf ve şişirme ucu/vana birbirinden ayrılıp valf başlığı sıkıca kapatılır. Aksi halde bisiklet lastiğinden hava sızar ve kısa süre içinde lastik ideal sertliğini yitirir.
Bisiklet Pompası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kullanıcıların ihtiyaçlarına, beklentilerine, bisiklet türlerine göre tercih edilmesi önerilen bisiklet pompaları aynı zamanda malzeme kalitesine, kullanım ömrüne ve içerdiği aksesuarlara göre de tercih edilmelidir. Örneğin, yol bisikleti pompası arayışında olan bir kullanıcı pompanın maksimum basınç değerine, yanında gelen şişirme başlıklarına, malzeme kalitesine ve çalışma prensibine dikkat etmesi yeterlidir. Bununla birlikte satın alınacak bisiklet pompasını yedek parça ve aksesuarlarının da kolay bulunabilir olması gerekir. Dolayısıyla CO2 kartuşundan pompa ucuna kadar evrensel uyumluluk sağlayan pompaların tercih edilmesinde fayda vardır. Bisiklet pompası seçiminde mutlaka dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise ürünün ölçüleri ve ağırlığıdır. Pek çok kullanıcı pompayı her zaman yanında bulundurabilmek için daha çok taşınabilir modellere yönelir. Bu sebeple acil durumlarda kullanım için sırt çantasında veya bisiklet port bagajında taşınabilecek kadar minimal pompalar tercih edilebilir. Öte yandan doğru bisiklet pompasına sahip olmak için her bir ürün hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz Decathlon'dan faydalanabilirsiniz. Bisiklet pompası Decathlon modellerinin detaylı ürün özellikleri açıklamalarına göz atabilir, ürünlerin faydalarından teknik özelliklerine, bakım önerilerinden kullanım detaylarına kadar pek çok bilgi edinebilirsiniz.
Bisiklet Pompası Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Bisiklet pompalarının uzun ömürlü ve hijyenik olması için düzenli olarak parçalarına ayrılması ve temizlenmesi tavsiye edilir. Kullanım sıklığına göre değişen periyotlarda düzenli olarak yapılması önerilen bakım - temizlik uygulamaları sayesinde bisiklet pompalarında her zaman maksimum verim almak mümkün hale gelir. Üreticilerin tavsiye ettiği bisiklet pompası bakım ve temizlik aşamaları ise şu şekilde sıralanır:
- Türü fark etmeksizin bisiklet şişirme pompasını dış kısmı nemli bir bezle silinerek temizlenmelidir. Bu süreçte pompanın akan su altında temizlenmesi veya deterjan kullanımı kesinlikle önerilmez.
- Gövdesi gizli olmayan hortuma sahip bir bisiklet pompası modeli kullanılıyor ise hortumun ve şişirme ucunun su ile temizlenmesi tavsiye edilir.
- Pompanın vana başlığı kolay bir şekilde açılıp kapanmıyor ise bakım yağı ile yağlanmalıdır. Yağlama işlemi pompanın hareketli tüm parçaları için geçerlidir.
- Şişirme hortumunda yırtık veya benzeri bir deforme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aksi halde pompa istenilen basınçla hava aktarımı yapmaz.
- Klasik bir bisiklet pompası kullanılıyor ise piston ve silindirin iç kısmında tortu birikmediğinden emin olmak gerekir. Bu aşamada piston silindirden çıkarılır ve gerekiyorsa sabunlu su ile temizlenip ardından yağlanır.
- Bisiklet pompasında dahili manometre varsa doğru ölçüm yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Manometrenin hatalı olduğu düşünüyor ise yenisi ile değiştirilmesi önerilir.
- Genel temizliğin ardından pompanın tüm parçaları yerine takılmalı ve her bir parçanın iyice sıkıştırıldığından emin olunmalıdır.
- CO2 kartuşlu hidrolik bir pompa kullanılıyor ise kartuşun doluluk oranı kontrol edilmeli, gerekiyor ise yeni bir kartuş takılmalıdır. CO2 kartuşları evrensel uyumluluğa sahip olduğundan herhangi bir CO2 kartuşu tercih edebilir.