Telsizler & Walkie Talkie Çeşitleri
Telsizler
Dağcılık, trekking, kamp ya da keşif gezilerinin en önemli ekipmanlarından biri telsizlerdir. Telsizler, analog-dijital tasarımlarıyla daha kararlı iletişim araçlarıdır ve acil müdahale gerektiğinde büyük bir yardımcıdır. Yerleşim yerlerinden uzaklaştıkça çekim gücü azalan telefonlara iyi bir alternatiftir. İki kişi arasında, belirli mesafede çalışan bu cihazlar, grup kullanımına da uygundur. Çünkü doğa yürüyüşünde diğer gezginlerle bağlantı kurmak sizi yalnızca güvende tutmakla kalmaz, aynı zamanda deneyimlerinizi birbirinizle paylaşmanıza da olanak tanır. Decathlon'da çeşitli uygulamalara sahip birçok telsiz modeli bulunur. Menzil, pil ömrü ve kullanım kolaylığı gibi detayları göz önünde bulundurarak outdoor aktivitelerinizi daha güvenli hale getiren telsizlere sahip olabilirsiniz.
Telsiz Nedir?
Telsiz, iki veya daha fazla kişi arasındaki iletişim için tasarlanmış, karşılıklı ses gönderip alabileceğiniz taşınabilir cihazdır. Telsizler “walkie talkie” olarak da bilinir, ayrıca bu isim yürüyerek konuşabildiğiniz için verilmiştir. Çünkü telsizlerden önce oldukça büyük ve sadece alıcı görevine sahip cihazlar kullanılıyordu. Radyo gibi sadece kanallı yayınlar mevcuttu. Ancak Donald Hings, 1937'de sesi hem iletebilen hem de alabilen, nispeten küçük, aynı zamanda su geçirmez bir cihaz icat etti. Telsiz, İkinci Dünya Savaşı sırasında çeşitli şekillerde daha da geliştirildi ve büyük ölçekte üretildi. Uzaktan iletişim kurma yeteneğinin savaş alanında son derece yararlı olduğu kanıtlanınca daha yaygın hale geldi. Sonraki yıllarda bu cihaz küçüldü ve güçlendirildi, öyle ki artık bazı modeller arka cebinize kolayca sığabilir. Bu nedenle tatiliniz için uygun bir iletişim aracı, iş iletişimi veya acil müdahale görevlileri arasındaki iletişim söz konusu olduğunda akla ilk olarak telsizler gelir.
Telsiz Ne İşe Yarar?
Telsizler son yıllarda hızla geliştiği için ses iletişiminin yanı sıra pek çok fayda sağlayan cihazlardır. Ayrıca analogdan dijitale kadar çeşitli modelleri vardır. Dijital telsizler genellikle ekrana sahiptir, birkaç konuşma grubunu aynı frekansa bağlama imkanı sunar.
Telsizlerin kullanımı ise oldukça geniştir. Örneğin çocuklar tarafından eğlence amaçlı tercih edilebildiği gibi ebeveynler çocuklarını gözetim altında tutmak için kullanabilir. Askeriyede ise profesyonel bir iletişim aracıdır. Güvenlik söz konusu olduğunda da talkie walkie çeşitleri mükemmel cihazlardır. Çünkü iş binasındaki veya etkinlik alanındaki güvenlik görevlileri kendi aralarında iletişim için telsizlerden yararlanır. Güvenlik görevlileri, telsizler sayesinde cep telefonlarının şarjına, çekim gücüne bağlı kalmadan hızlı, kolay iletişim kurabilir.
Telsiz modellerinin yaygın bir diğer kullanımı ise outdoor aktiviteleridir. Örneğin kış sporlarında, kampta, trekkingde ya da dağcılık benzeri keşif gezilerinde güvenlik konusunda büyük yardımcıdır. Örneğin, telsiz ile yamaçlarda bulunduğunuz yeri aile üyelerinize kolayca bildirebilirsiniz. Pistlerdeki kalabalık ve kayak yaparken hız farkından dolayı kısa sürede birbirinizi gözden kaybedebilirsiniz. Dolayısıyla telsiz kullanmak birbirinizi kaybetmenizi engeller.
Telsiz Özellikleri Nelerdir?
Telsizler evde, tatilde kullanım için idealdir. Kullanıcı dostu arayüzleri bulunduğundan herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilirler. Telsizler, güvenlik ve acil müdahale söz konusu olduğunda unutulmaması gereken ekipmanlardan biridir. Çünkü Decathlon telsiz modelleri sağlam yapıya, geniş menzile ve çağrı kalitesine sahiptir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak ses iletişiminin yanı sıra farklı faydalar da sağlayan telsizlerin özellikleri ise şöyle sıralanabilir:
- Telsiz, bir ağa veya baz istasyonuna bağlı kalmadan kolayca iletişim kurabileceğiniz, pilli, antenli ve kablosuz cihazdır.
- Telsiz kullanımı cep telefonları gibi ağ ya da şebeke gerektirmediğinden uygun maliyetlidir.
- PMR 446 MHz standartlarına uygun üretilir.
- Portatif modelleri sayesinde taşıma kolaylığı sağlar. Dolayısıyla trekking gibi sırt çantalı gezginlerin kullanımına uygundur.
- Kodlu alt kanalları bulunur ve açık hava antrenmanlarında çoklu konuşmalarda kullanılır. Bazı gelişmiş modellerde kanal sayısı değişir, ancak genellikle 8 -16 ana kanal ve 121 alt kanal ile büyük gruplara hitap eder.
- Menzilleri 5-10 km arasında değişkenlik gösterir.
- Kolay menüleri, kullanım kılavuzu ile hemen kullanıma uygundur. Grup iletişimi için kurulum dışında herhangi bir ayar gerektirmez.
- 10-13 saat pil ömrünün yanı sıra USB şarj sayesinde uzun süre kullanım olanağı tanır.
- Darbelere dayanıklı tasarımların yanı sıra su geçirmez özellikte üretilen modeller de vardır.
- Arkadan aydınlatmalı ekranları düşük ışık koşullarında yayına devam etmenizi sağlar.
Telsiz Çeşitleri Nelerdir?
Telsizler, tatilde, belirli çalışma ortamlarında, ev içinde ve çevresinde veya arabada birbirleriyle iletişim kurmak için ideal cihazlardır. Ancak menzil, pil ömrü, 4G teknolojisi gibi bazı özellikler nedeniyle farklı çeşitlere ayrılabilir. Örneğin lisanslı/lisanssız çeşitlerinin yanı sıra dijital/analog, VHF-UHF ya da başka ifadeyle sabit, araç, el telsizi olarak adlandırılan modeller bulunur.
- Spor aktivitelerinde sık kullanılan ise lisanssız, kısa mesafe haberleşme sağlayan, 446 MHz frekans aralığından çalışan telsizlerdir.
- Lisanslı telsiz modelleri yasal güvenlik sertifikalarına sahip, nispeten daha güçlü, uzun menzilli, parazit önleyici özelliklere sahiptir. Genellikle sağlık, inşaat, güvenlik alanlarında tercih edilir. Analog telsizlerde bu gruba dahildir.
- UHF telsizler 300 MHz-3 GHz frekans bandına sahiptir.
- VHF telsizler ise daha çok deniz telsizi olarak adlandırılır, frekansı 30-300MHz aralığındadır.
- Bununla birlikte bas konuş, DMR, PMR, Tetra gibi özel kullanım amaçlı seçenekler de mevcuttur. Ancak, parazit önleme, menzil gibi küçük farklılıklar nedeniyle çeşitli amaçlar için kullanılan telsizlerin ortak noktası ise bulunduğu ortam koşullarına göre en iyi iletişimi sağlayan frekansları ve yeterli çekim menzilleridir.
Telsiz Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Telsiz çeşitleri ve farklı kullanım amaçları nedeniyle seçim yaparken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu püf noktaları göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza en uygun telsizi kolaylıkla seçebilirsiniz:
- Telsiz alacağınız zaman ilk düşünmeniz gereken şey nerede kullanacağınızdır. Çünkü menzil bazı engellere göre değişkenlik gösterebilir. İki telsiz arasına yerleştirilen herhangi bir nesne sinyalin bir kısmını alarak iletişim mesafesini kısaltır.
- Ortalama telsiz yaklaşık 10000 metre iletim menziline sahiptir, ancak kentsel alanlarda kullanacaksanız, beton duvarların sinyali büyük ölçüde engellediğini ve bunun da menzili azalttığını unutmamanız gerekir. Ayrıca ağaçlandırma da menzilinizi etkiler, ancak bu durum betondan daha azdır.
- Telsizi kış sporu, yelken tatili, kanyon gezisi için yanınıza almayı planlıyorsanız (yani cihazı nemli bir ortamda kullanıyorsanız), telsizinizin su geçirmez olması gerekir. Su geçirmezlik, IP değeri ile gösterilir. Değer ne kadar yüksek olursa, cihaz o kadar su geçirmezdir.
- Telsizin kullanımı için yüksek ve ultra yüksek frekans türü vardır. Frekanslar arasındaki fark, engellere karşı hassasiyettir. VHF frekansı yüksek frekanstır. Kullanılabilmesi için iletişim hattının yüksek dağ zirveleri, açık ovalar gibi tamamen engelsiz olması önemlidir. Diğer frekanslar 400MHz ila 475MHz arasında değişen UHF frekanslarıdır. Engellere karşı daha az hassastır, yoğun ağaçlık alanlarda kullanımları kolaydır.
- İletim aralığı- menzil ise iletişim kurabileceğiniz mesafedir. 5-10 km outdoor, eğlence için yeterlidir. Daha üzeri için lisanslı y-telsizler tercih edilmelidir.
Telsiz Nasıl Kullanılır?
Walkie talkie telsiz ile iletişim radyo frekansı üzerinden gerçekleşir, böylece numara çevirmek zorunda kalmazsınız. Aynı kanalda yer alan diğer telsiz kullanıcılarıyla doğrudan iletişim kurabilirsiniz. Telsizler tamamen bağımsız çalışır ki bu da en büyük avantajlarından biridir. Örneğin telsiz, acil durumlarda veya başka hiçbir iletişim olanağının bulunmadığı durumlarda ideal çözümdür. Ayrıca, uygun maliyetlidir. İyi bir telsizin kullanımı kolaydır ve neredeyse her zaman çalışır. Tek gereksinim, pilin uygun şekilde şarj edilmiş olmasıdır. Lisanslı bir telsiz için ayrıca bir yayın lisansına ihtiyacınız vardır. Telsiz kullanım adımları ise şöyledir:
- Telsizleri ve pilleri ambalajından çıkarın.
- Pilleri telsizlere yerleştirin.
- Şarj istasyonunu şebeke adaptörüne bağlayın ve prize takın.
- Telsizleri şarj istasyonuna yerleştirin.
- Telsizleri tamamen şarj olduklarında şarj cihazından çıkarın.
- Telsizleri kılavuz yardımıyla bir kanala bağlayın.
- Her telsiz aynı kullanım talimatlarına sahip olmayabilir. Bu nedenle üretici yönergeleriniz izleyerek telsizleri birbirine bağlayabilir, pratik düğmeler yardımı ile iletişime geçebilirsiniz.
Outdoor Aktivitelerde Telsiz Kullanmanın Önemi Nedir?
Decathlon telsiz çeşitleri, outdoor aktivitelerinizde iletişimi sürdürebilmek için idealdir. Kayak tatilinde dağda birbirinize kolayca ulaşabilmeniz bazen hayati önem taşır. Çünkü outdoor aktivitelerinde beklenmeyen pek çok olumsuz durum ile karşılaşabilirsiniz. Bu bir çığ olabilir ya da bir yere sıkışıp kalabilirsiniz. Böyle acil durumlarda etraftaki arkadaşlarınızla iletişim kurmak önemlidir. Yerinizi tarif edebilirsiniz ayrıca bazı telsizlerde GPS özelliği de bulunur. Bununla birlikte sis, yükseklik farkı ve yoğun bir yokuş telefon iletişimini zorlaştırabilir, ancak telsiz menzili doğrultusunda kararlı bağlantı sunarak iletişimin kopmamasını sağlar. Kaza gibi durumlarda da acil iletişim için idealdir. Outdoor etkinlikleri söz konusu oluğunda çoğunlukla yerleşim yerlerinden bir hayli uzakta kalırsınız. Dolayısıyla standart iletişimi de telsizlerle sağlarsınız.
Telsiz Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Telsizler zorlu doğa koşullarına uygun üretildiği için darbelere son derece dayanıklıdır. Ancak her telsiz su geçirmez değildir. Islak, nemli ortamlarda telsiz kullanmak isterseniz IP korumasına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin Decathlon telsiz modelleri arasında yer alan IP4 korumaya sahip telsizleri tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte şarjlı pille çalışan telsiz ya da telsiz seti, bekleme süresine göre (ayda yaklaşık %20 oranında) deşarj olur. Dolayısıyla uzun süreli kullanmadığınızda pilleri çıkarmanız, güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. Her ihtimale karşı herhangi bir etkinlik öncesi şarjın eksiksiz olduğundan emin olmanız, gerekirse şarj etmeniz tavsiye edilir.
Telsiz Bakımı Nasıl yapılır?
Decathlon Forclaz telsiz modelleri ya da standart telsizlerin çoğu pillerinin dışında çok fazla bakım gerektirmez. Ancak uzun süre en iyi şekilde kullanmak, daha fazla yararlanmak isterseniz kullanım koşullarına bağlı olarak kirlendiğinde nemli bez ile silmeniz, pil bakımını yapmanız ve aktivite öncesi frekans aralığını ayarlamanız gerekir. Telsiz seti çeşitlerinde ise harici kulaklık, mikrofon gibi ek aksesuarlar yer alır. Aksesuar temizliği, bakımı ise yine ürünün talimatlarına göre yapılmalıdır. Ancak aksi belirtilmedikçe ses kalitesini önlememek için sabun, ağartıcı ve kulaklıklardaki delikleri tıkayacak herhangi bir malzeme kullanmamalısınız.
Telsiz Fiyatları Ne Kadar?
Telsiz modelleri ve fiyatları geniş yelpazede sunulduğundan her bütçeye ve her kullanıcıya uyum sağlamayı başarır. Telsizler arasında menzil, model, aksesuar gibi değişen özellikler nedeniyle fiyat farkı bulunur. Böylece ihtiyaçlarınıza en uygun modeli bütçeniz dahilinde satın alabilirsiniz. Uygun fiyatlı telsizlerin yanı sıra pek çok koşula uygun bütçe dostu modeller de sunulur. Tüm ürünler ve uygun fiyatlı tasarımlar kalite, dayanıklılık açısından test edilmiştir. Testler tasarım amaçlarına uygun şekilde gerçekleştiğinden telsizlerin özelliklerine göz atarak seçim yapabilirsiniz. Siz de outdoor aktivitelerinizde güvenliği artırmak ya da her arazide arkadaşlarınızla iletişime devam etmek isterseniz Decathlon telsizlerine sahip olabilirsiniz.