Sele Kılıfı
Bisiklet Sele Kılıfı
Yetişkinler ve çocuk bisikletleri için tasarlanan bisiklet sele kılıfı modelleri, bisiklet kullanımının daha konforlu olmasına yardımcı olur. Su geçirmez koruma kılıflarından hafızalı sünger içeren dolgulu kılıflara kadar oldukça zengin bir seçkiye sahip olan sele kılıfları, mevcut sele üzerine kolayca takılır. Montaj için profesyonel destek gerekmeyen bu özel aksesuarlar, selenin daha dengeli, yumuşak, dayanıklı olmasını destekler. Sele kılıfları bisiklet ağırlığını artırmayacak kadar hafif malzemelerden üretildiği için sürüş hakimiyetini olumsuz etkilemez. Konfor ve desteğin yanı sıra basın azaltma, dengeli basın dağılımı sağlama ve nem kontrolü gibi avantajları da bulunan bisiklet sele kılıfları, bisikletseverlerin en yoğun ilgi gösterdiği aksesuarlar arasındadır. Siz de bisiklet yolculuklarınızda kullanmak üzere yeni bir sele kılıfı arayışındaysanız Decathlon'dan yardım alarak çok sayıda ürüne ulaşabilirsiniz.
Sele Kılıfı Nedir?
Bisiklet koltuğu olarak da bilinen selenin üzerine takılan sele kılıfı, kullanıcılara daha konforlu ev dengeli bir oturma deneyimi yaşatan bir aksesuardır. Genellikle polietilen tereftalat, poliamit, poliüretan ve kauçuk malzemelerden üretilen bisiklet sele kılıflarında dolgu malzemesi olarak da kauçuk, silikon, elastan jel veya polyester köpük kullanılır.
Sele Kılıfı Ne İşe Yarar?
Bisiklet sele kılıfları türüne göre farklı işlevlere sahip olsa da genel olarak sele kaplamasını koruma, deforme olmuş sele kaplamasının kötü görünümünü ortadan kaldırma, daha yumuşak bir oturma alanı sağlama, seleye su geçirmez özellik kazandırma, terleme - nem kontrolü gibi işlevlere sahiptir. Sele kılıfının işlevi kullanılan malzemelere ve tasarım detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, su geçirmez sele kılıfları yağışlı havalarda selenin sudan etkilenmesini önleyecek niteliktedir. Bu tarz kılıflar dolgu içermediğinden oturma konforunu geliştirecek herhangi bir etki oluşturmaz. Benzer şekilde dolgulu kılıfların büyük bir kısmı ise suya karşı dayanıklı değildir. Dolayısıyla yağışlı havalarda kullanılması tavsiye edilmez.
Bisiklet Sele Kılıfı Özellikleri Nelerdir?
Kullanıcıların saniyeler içinde bisiklet selelerine giydirerek takabileceği sele kılıfları montaj kolaylığı sağlayan, bisikleti saniyeler içinde daha konforlu hale getiren ve en önemlisi bisikletin ağırlığını artırmayan aksesuarlardır. Bisiklet sele kılıflarının öne çıkan diğer özelliklerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yetişkin ve çocuk bisikletlerine göre tasarlanan sele kılıfları S,M, L ve XL gibi farklı boyutlardadır. Dolayısıyla kullanıcılar bisiklet selesinin boyutuna ve anatomilerine en uygun olanı kolaylıkla bulabilir.
- Hafızalı sünger kullanılan kılıflar, kullanım sırasına şekil alarak ekstra konfor sağlar. Kullanım sonrasında ise yavaş yavaş ilk formunu yeniden kazanır.
- Yoğun kullanıma uygun malzemelerden üretildiği için kısa sürede deforme olmaz. Ayrıca deforme olmuş selelerin kozmetik açıdan daha iyi görünmesini sağlar.
- Çeşitli testlerden geçirildikten sonra kullanıcıların beğenisine sunulan sele kılıfları belli standartlara göre üretilir.
- Pek çok bisiklet sele kılıfı hava sirkülasyonuna izin verirken oluşan nemin kolayca kurumasına yardımcı olur.
- Bisiklet selesi üzerinde kalıcı bir iz veya deformasyon oluşmasına neden olmayan sele kılıfları, sabitlenmeden kullanılan geçici aksesuarlardır. Dolayısıyla kullanıcı dilediği zaman kılıfı çıkarabilir.
- Köpük veya jel dolguya sahip bazı bisiklet sele kılıfları, yastıklama özelliği sayesinde uzun bisiklet yolculuklarında meydana gelebilecek pelvik yaralanmalara karşı koruma sağlayacak niteliktedir.
- Zahmetsiz bakım ve temizlik süreçleri sayesinde pratik bir şekilde hijyenik hale getirilebildiğinden kullanıcıların sele kılıfı temizliği için uzun saatler harcaması gerekmez.
Bisiklet Sele Kılıfı Hangi Materyallerden Üretilir?
Bisiklet sele kılıfları, polietilen tereftalat, sentetik kauçuk, poliüretan, poliamit, elastan dolgu, silikon, jel dolgu, polyester, silikon, memory foam gibi malzemelerden üretilir. Bununla birlikte her sele kılıfında aynı malzemeler yer olmayabileceği gibi malzemelerin kullanım oranları da üründen ürüne farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı sele kılıflarında %100 oranından poliüretan malzemeden üretilirken bazılarında ise %56 polietilen tereftalat + %12 poliamit + % 29 sentetik kauçuk + %3 elastan dolgu bulunabilir.
Bisiklet Sele Kılıfı Çeşitleri Nelerdir?
Hitap ettiği kullanıcı kitlesi malzeme, tasarım ve işlev açısından yetişkin, çocuk, su geçirmez ve dolgulu başta olmak üzere çok sayıda sele kılıfı çeşidi vardır. Kullanıcılar sık tercih ettiği bisiklet sele kılıfı çeşitleri ve öne çıkan özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Su geçirmez sele kılıfları, selenin tamamen su geçirmez hale gelmesini sağlar. Sıvı yalıtımı sağlayan poliüretan tereftalat ve elastan malzemelerden üretilen bu kılıflarda genellikle dolgu yer almaz.
- Köpük dolgulu sele kılıfları, memory foam başka bir ifadeyle hafızalı köpük veya sünger içeren sele kılıflarıdır. Oturma konforunu artıracak nitelikte olan dolgulu kılıflar, kullanıcıların pelvik bölge anatomilerine uygun şekil aldığından basıncın belli noktalarda toplanmasına engel olur.
- Jel dolgulu sele kılıfları, dolgu malzemesi olarak elastan jel kullanılan kılıflardır. Sürüş sırasında oluşan basıncın homojen dağılmasına yardımcı olan jel dolgulu sele kılıfları, rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak için idealdir.
- Yetişkinlere özel sele kılıfları, M, L, XL olmak üzere 3 farklı ölçü seçeneğine sahiptir. M boy kılıflar 14 cm, L boy olanlar 17.5 cm, XL kılıflar ise 22 cm genişliğindeki selelere uygundur.
- Çocuk bisikleti sele kılıfları ise maksimum 15 cm genişliğindeki bisiklet seleleri için üretilir. Sıkma ipleri sayesinde daha küçük seleler ile de kullanıma uygun olan bu kılıflar, tıpkı yetişkin sele kılıfı modelleri gibi dolgulu ve dolgusuz alternatiflere sahiptir.
Bisiklet Sele Kılıfı Nasıl Kullanılır?
Bisiklet selelerinin üzerine giydirilerek kullanılan sele kılıfları, istenildiği zaman saniyeler içinde çıkarılabilir. Dolayısıyla esnek ve konforlu bir kullanım süreci söz konusudur. Bisiklet sele kılıfı kullanımında üretici tavsiyelerine dikkat edilmesi ise ürünün kullanım ömrünü korumak ve üründe maksimum fayda sağlamak açısından oldukça önemlidir.
Sele Kılıfı Nasıl Takılır?
Sele kılıfları seleye giydirildikten sonra sıkma ipi adı verilen aksesuar aracılığı ile sabitlenir. Klasik tasarıma sahip sele kılıfları bu şekilde kolayca takılabilir. Suya karşı dayanıklı olan ve esnek yapısıyla öne çıkan kılıflar ise sadece esnetilerek seleye giydirilir. Her iki bisiklet sele kılıfı modelinde de kılıf seleye giydirildikten sonra yanlardan çekiştirip sıkıca bağlanarak fit bir görünüm elde edilebilir.
Sele Kılıfı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sele kılıfı seçiminde bisiklet türünden sele ölçüsüne, kullanıcı anatomisinden kılıf malzemesine kadar pek çok detaya dikkat etmek gerekir. Doğru sele kılıfına sahi olmak için satın alma sürecinde mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hususları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Bisikleti kullanım amacı sele kılıfı seçimini etkileyen faktörler arasındadır. Çünkü hobi amaçlı bisiklet kullanımlarına uygun sele kılıfları ile profesyonel kullanıma uygun kılıflar arasında malzeme ve tasarım farklılıkları bulunur.
- Yetişkin ve çocuk bisikletlerinin seleleri için farklı ölçülerde kılıflar üretilir. Bununla birlikte dar ve geniş sele kılıfları da ölçü açısından birbirinden farklı olduğundan doğru kılıfı bulabilmek için mevcut selenin genişliğine ve uzunluğuna dikkat etmek gerekir.
- Su yalıtımlı bir kılıfa ihtiyaç duyuluyorsa veya bisiklet kullanılan bölge çok yağış alıyorsa suya dayanıklılık ön planda olmalıdır.
- Uzun süreli bisiklet kullanımlarında pelvik bölge ağrısı oluşmaması için hafızalı sünger veya jel dolgulu sele kılıflarına yönelmekte fayda vardır. Bu tarz modeller için Decathlon sele kılıfı çeşitlerine göz atılabilir.
- Bisiklet sele kılıfının kısa sürede deforme olmaması için dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması gerekir. Özellikle basınç ve sürtünmeye karşı dirençli polyester ve polietilen tereftalat gibi içeriklere sahip seleler, uzun süreli kullanım sağlayacak niteliktedir.
- Terleme sorun yaşamamak için hava sirkülasyonuna izin veren ve nemi uzaklaştıran malzemelerden üretilmiş bisiklet sele kılıfları tercih edilmelidir.
- Keyifli bir kullanım için sele kılıflarında renk ve tasarım da oldukça önemlidir. Genellikle siyah renkte üretilen sele kılıfları arasında farklı renklere ve desenlere sahip tasarımlar da bulunur. Kullanıcılar bu tasarım seçenekleri arasında tarzını yansıtacak modelleri tercih edebilir.
- Bisiklet sele kılıfı seçerken fiyat düzeylerinin bütçeye uygun olması da önemli bir husustur. Genellikle uygun fiyatlarla satışa sunulan sele kılıfları arasında hemen her bütçeye hitap eden bir ürün bulmak mümkündür.
Sele Kılıfı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Ergonomik, dayanıklı ve konforlu olmaları ile bisiklet tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği bisiklet sele kılıfları, elde yıkanarak kolayca temizlenebilen aksesuarlardır. Özel bakım uygulamaları gerektirmeyen sele kılıflarının temizliği, kullanımı ve muhafaza süreçlerinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
- Dolgulu ve dolgusuz pek çok sele kılıfı elde, ılık su ile yıkanarak kirlerinden arındırılabilir. Yıkama sürecinde sabun veya ağartıcı içermeyen/normal çamaşırlar için üretilmiş deterjanlar kullanılabilir.
- Suya karşı dirençli olan sele kılıfı modellerinin yıkanması sırasında su ve deterjan kılıfın diğer tarafına geçmez. Bu sebeple su geçirmez kılıfların dış ve iç kısımlarının ayrı ayrı yıkanıp, kurulanmasında fayda vardır.
- Hafızalı sünger veya köpük dolgulu sele kılıfların, diğer kılıf modellerine kıyasla daha uzun sürede kuruyacağı unutulmamalı, yeniden kullanım için yeterince vakit yoksa dezenfektan spreylerle hijyen sağlanmalıdır.
- Türü fark etmeksizin hiçbir bisiklet sele kılıfı tamburlu kurutmaya, ütülemeye, kuru temizlemeye uygun değildir. Ayrıca kılıfları deforme olmaması için ısı kaynaklarından mümkün olduğu kadar uzak tutulması tavsiye edilir.
- Dolgulu sele kılıfları, sele gibi sabit bir bisiklet parçası olmadığından, bisikletin uzun süre dışarıda bırakılmasını gerektiren durumlarda hırsızlığa karşı koruma sağlamak için çıkarılıp saklanmalıdır.
- Su geçirmez sele kılıfları başta olmak üzere tüm kılıflar uzun süre sele üzerinde bırakılmamalıdır. Özellikle bisikletin dışarıda muhafaza edileceği durumlarda kılıfın altında nem oluşumu meydana gelebilir. Bunu önlemek için kılıfın mutlaka çıkarılması önerilir.