Windsurf Board & Windsurf Tahtaları
Windsurf Tahtası Nedir?
Windsurf tahtası, rüzgar sörfü yaparken sporcuların suyun üzerinde ilerlemesini sağlayan ana ekipmandır. Türkçe’de rüzgar sörfü tahtası olarak da bilinen ekipman, windsurfing yaparken sporcuların üzerinde durduğu ve denge sağlamaya çalıştığı tahtadır. Suyun üzerinde kalabilen polietilen, polipropilen ya da karbon malzemelerden tasarlanır. Yelken ve rüzgar gücüyle yönlendirilebilen tahta, amatör ve profesyoneller için farklı özelliklerde üretilir.
Windsurf Boardlarının Özellikleri Nelerdir?
Rüzgar sörfü tahtası boyutları, ağırlıkları ve malzemeleri kullanım amacına göre farklılaşır. Rüzgar sörfü yapan sporcuların seviyesi ve istekleri farklı model ve özelliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Genellikle 225 cm ile 400 cm uzunluk, 80-300 lt hacme sahip tahtalar, tasarım açısından özgündür. Deniz üzerinde sorunsuz ilerlemek için ön kısım olan burun bölümü sivri ve kalkık yapılır. Arka bölüm olan kuyruk kısmı basık, yuvarlatılmış küt şekildedir. Rüzgar sörfü board fiyatları özelliklerine göre belirlenir.
Windsurf board tasarımlarının kuyruk bölümünde alt kısımda fin adında bir parça yer alır. Bu parça tahtanın düz gitmesini sağlar ve yana kaymaları önler. Başlangıç seviye sörf tahtasının özelliği geniş hacimli olmasıdır. Salma sistemi bulunan başlangıç seviye ürünler rüzgarda sürüklenmeyi önlemek için başarılıdır. İleri seviye sörf tahtası modellerinin en belirgin özelliği düşük hacimleri sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip olmalarıdır. Sporcu board üzerindeki ayak bantlarıyla pozisyonu sabitler, hızlanmak için vücudunu kullanarak ağırlık merkezini değiştirir.
Windsurf Board Ve Kite Boardların Farkları Nelerdir?
Windsurf tahtaları ve kite boardlar sporun gerekliliklerine göre farklı tasarımlara sahiptir. Windsurf board üzerine eklenen yelkenle birlikte kullanılır. Kitesurf üzerine yelken eklenmez, sporcu elleriyle paraşütü tutar. Tahtalar arasındaki en büyük fark yelkenin varlığıdır. Genel olarak iki board modeli arasındaki farklar ve nedenleri şunlardır:
- Windsurf yaparken yönü belirlemek için yelken kullanılır ve sporcu yelken, vücut, board dengesini kurarak rota üzerinde daha fazla hakimiyet sahibidir.
- Kitesurf yaparken kullanılan paraşüt sporcunun yönlendirmesi açısından daha az imkan sağlarken manevra ve artistik hareket kabiliyetini artırır. Bu nedenle Kitesurf tahtaları artistik zıplama gibi artistik hareketler için daha elverişlidir.
- Windsurf tahtası üzerinde dengede durmayı öğrenmek daha zor olduğundan başlangıç seviyesinde geniş hacimli tasarımlar kullanılır. Yelken, tahta dengesini ayarlamak daha zordur.
- Kitesurf board üzerinde dengede kalmak daha kolaydır çünkü sporcunun ayakta tutması gereken yelken yerine havada asılı paraşüt vardır.
- Windsurf tahtası kitesurf tahtasına göre daha fazla suyun üzerinde kalmaya eğilimlidir. Çünkü Windsurf tahtası sporcu ile yelkeni de taşıyabilecek güçte olmalıdır.
- Kitesurf sadece sporcuyu taşır ve bu ağırlık paraşüt sayesinde hafifletilir. Özellikle denizin açıklarında gerçekleşen kazalarda Windsurf tahtası üzerine çıkılıp yardım beklenecek kurtarıcı bir ürüne dönüşür.
Windsurf Board Çeşitleri Nelerdir?
Rüzgar sörfü yapan kişiler hedefleri, rüzgar gücü ve profesyonellik seviyesine göre farklı tahta türleri kullanır. Modern rüzgar sörf tahtaları PVC, polietilen, epoksi, karbon fiber, cam elyafı, kontrplak, termoplastik gibi birçok farklı materyalden üretilir. 3 metreden daha uzun tahtalar longboard olarak adlandırılır. Hafif rüzgarlar ve parkur yarışlarında en iyi sonucu verir. 3 metreden kısa tahtalar genellikle kayma için kullanılır. Yarışlarda hafif modellerle yüksek hızlara ulaşılır. En çok kullanılan windsurf board çeşitleri şunlardır:
- Başlangıç Seviyesi Windsurf Tahtası: Salma özelliği bulunan ve amatör sporcuların kullandığı geniş hacimli board modelleridir. Şişirilebilir olarak tasarlanan modeller eğlence amaçlı tercih edilir. Bilek kayışı, ayak destekleri ve taşıma çantasıyla birlikte güvenli ve kullanımı kolaydır.
- Şişirilebilir Windsurf Tahtası: Başlangıç ve orta seviye sporcular için idealdir. Windsurf yapmaya başlamak istiyorsanız taşıması kolay olan şişirilebilir modelleri tercih edebilirsiniz. Birçok hareketi ilk denemede yapmanızı sağlayan geniş hacmi ve hafif yapısıyla kısa sürede Windsurf öğrenmek için tercih edilir.
- Serbest Stilde Windsurf Tahtası: Dalgasız denizde hızlı kayma ve eğlence amaçlı dolaşım için tercih edilen 90 ile 170 litre aralığındaki tahtalardır.
- Yarış Windsurf Tahtası: WINDSURFER ve Formula Rüzgar Sörfü kurallarına uygun olarak tasarlanan ve yarışlara katılan profesyoneller tarafından kullanılan tasarımlardır.
- Slalom Windsurf Tahtası: Kısa ve hafif tasarımı sayesinde hız, manevra ve artistik hareketlerin yapılmasını kolaylaştıran ürünlerdir.
- Hız Windsurf Tahtası: Diğer tahta modellerine göre daha dar ve hafif oldukları için yüksek hızlı kullanıma uygundur.
Windsurf Tahtası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Windsurf board seçimi özellikle bu spora başlamak istiyorsanız aklınızın karışmasına neden olabilecek bir durumdur. Genel olarak şu noktalara dikkat ederek kullanım alanı, yetenekler ve beden ölçülerinize göre en iyi board seçimini yapabilirsiniz:
- Windsurf board ölçüleri belirlerken kilo / rüzgar hızı x 1.33 = yelken metrekare formülü kullanılır. Örneğin 80 kiloysanız ve ortalama 13 knot rüzgarda ürünü kullanmak istiyorsanız en az 8,18 m2 yelken kullanmalı, geniş hacimli bir tahta seçmelisiniz. Seviyeniz ilerledikçe tahta hacmini küçültebilirsiniz.
- Tahta seçiminde kullanılan bir diğer formül kilo + 30 ile kilo x 1.33 + 30 olur. 80 kiloysanız 110 lt ile 136,4 lt aralığında Windsurf board seçmelisiniz. Spora yeni başladığınızda 136 lt, ilerleme kaydettikçe 110 lt ürünleri kullanarak deneyim elde etmeniz önerilir.
- Seçtiğiniz ürünlerin güvenlik önlemlerini ve ekipmanlarını dikkatle incelemelisiniz. Bilek kayışı, ayak desteği, salma, yelken gibi ekipmanlara ve kaliteye önem vermeniz yaptığınız spordan alacağınız keyfi artırır. Şişirilebilir modellerde taşıma çantası bulunması da saklamayı kolaylaştırır.
Windsurf Board Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Rüzgar sörfü yapmak eğlenceli ve keyifli olsa da zamanında yapılmayan temizlik can sıkıcı durumların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle her kullanım sonrasında Windsurf board şu şekilde temizlenmelidir:
- Denizden çıktıktan ve antrenmanı tamamladıktan sonra ürünü berrak ve soğuk suyla yıkayın. Denizle temasın kesilmesinden sonra ilk durulama işlemi deniz tuzunun kuruyarak yüzey üzerinde geri dönülmez hasar oluşturmasını engeller.
- Ayrılabilir parçaları çıkardıktan sonra özellikle kenar ve kıyılara dikkat ederek yumuşak bir şekilde temizlik yapın.
- Ardından uzun bir süre (birkaç haftadan fazla) tekrar tahtayı kullanmayı düşünmüyorsanız detaylı temizlik işlemi yapmanız gerekir. Ilık su, doğal sabun ile hazırlanan bir çözelti ile detaylı temizlik yapabilirsiniz. Şişirilebilir modellerde temizlik ürünün havası henüz indirilmeden yapılmalıdır.
- Mikrofiber bez, bulaşık süngeri gibi temizlik malzemeleri kullanarak detaylı olarak Windsurf tahtasının tüm donanımlarını temizleyin.
- Sabunlu suyla temizliği bitirdikten sonra akan bir suyun altına tutarak ya da kova ile su boşaltarak durulama işlemini tekrarlayın.
- Ürünü kuruması için kum ve çakıla temas etmeden gölge bir alana bırakın. Direkt güneş ışığı altında kurutmak uzun vadede ürüne zarar verebilir.
- Windsurf tahtasını birkaç gün gibi kısa aralıklarla kullanmayı planlıyorsanız genellikle tuzlu sudan arındırmak ve kuruttuktan sonra havasını indirerek saklamak yeterli olur. Kışın ürünü kullanmayacaksanız detaylı temizlik yapabilirsiniz.
Windsurf Boardlar Tamir Edilebilir Mi?
Uzun süre severek kullandığınız ve eğlenceli zamanlar geçirdiğiniz Windsurf tahtası zarar gördüğünde genellikle tamir edilebilir. Çoğu hasar için onarım imkanı olduğundan ürünler yıllar boyunca kullanılır. Ürünün materyaline ve tasarımına uygun olarak profesyonel şekilde tamirinin gerçekleşmesi gerekir. Bu nedenle kendiniz onarmak yerine bu işte uzman olan kişilerden yardım istemelisiniz.
Windsurf Board Fiyatları Ne Kadar?
Windsurf tahtası fiyatları üretim malzemesi, boyut, ekstra parçalar, seviye ve işlev gibi farklı özelliklerine göre farklılaşır. Rüzgar sörfü tahtası fiyatları arasından bütçenize uygun olanı seçtikten sonra ekipmanlara da sahip olmak isteyebilirsiniz. Rüzgar sörfü tahtası kılıfı ve rüzgar sörfü mat kılıfı gibi farklı ürünler spor yaparken sizin daha fazla keyif almanız ve yüksek konfor yakalamanız için geliştirilmiştir.
Eğlenirken vücudunuzda bulunan birçok kası geliştirecek bir spor dalı arıyorsanız Windsurf board ve yelkeni satın alarak denizlerin tadını çıkarabilirsiniz..