YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPMANIN FAYDALARI

YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPMANIN FAYDALARI

Sağlıklı ve dengeli beslendiğin bir kahvaltı, öğlen ya da akşam yemeğinden sonra üstüne çöken ağırlık seni ister istemez hareketsizliğe yöneltebilir. Kahvaltı ya da öğlen yemeğinden sonra, modern yaşamın yoğun temposunun gereklilikleri nedeniyle üzerindeki miskinliği savuşturabilirsin. Ancak söz konusu özellikle akşam yemeği olduğunda, günün yorgunluğuyla birleşen ağırlık hissine yenik düşerek ayaklarını uzatabilir ve kanependen bir dakika bile ayrı kalmak istemeyebilirsin. Peki, tüm bu hislere ve duygulara karşı mücadele ederek yemek sonrası yürüyüş yapmaya ne dersin? Yemek sonrası yürüyüş yapmanın faydaları, seni konforuyla cezbeden kanependen ayrılmaya ikna edebilir! O halde, yemek sonrası yürüyüşün faydalarına birlikte göz atalım!

YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPMANIN FAYDALARI

Faydaları

Yemek sonrası yürüyüş yapmanın başlıca faydalarından biri, sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlamaktır. Vücudunun hafif tempoda da olsa hareket etmesi, tükettiğin besinlerin daha hızlı sindirilmesine olanak tanıyan bağırsak ve mide hareketliliğini artırır. Böylelikle yemek sonrasında üzerine çöken ağırlık ve yorgunluk hissinden daha kolay kurtulabilir, kendini yeniden enerjik ve zinde hissedebilirsin.

Yemekten sonra yürüyüş yapmak, kan şekerinin dengelenmesi açısından da oldukça etkilidir. George Washington Üniversitesi Milken Enstitüsü’nde yer alan Halk Sağlığı Okulu Egzersiz Bilimi Bölümü tarafından yürütülen bir araştırma, tip 2 diyabet tanısı olan ve düzenli olarak yemek sonrası yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş yapan hastaların kan şekerinin, gece boyunca daha dengeli bir seviyede kaldığını tespit etmiştir. Kan şekerinin dengelenmesi, yemek sonrasında daha uzun süre tok hissedebilmen ve tatlı krizlerini önlemen açısından da büyük önem taşır.
Düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını ve kötü kolesterolü azaltmanın yanı sıra, formda kalmak açısından da etkili bir çözümdür. Yemek sonrası yürüyüş yapmayı bir alışkanlık haline getirdiğin takdirde kalp ve damar sağlığını destekleyebilir, vücudundaki yağ oranını azaltarak daha hareketli ve zinde bir yaşam tarzının kapılarını aralayabilirsin.

YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPMANIN FAYDALARI

Hangi Tempoda Olmalı?

Yemek sonrası vücudunda sindirim süreci başlayacağı için, mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi semptomlarla karşılaşmamak adına yürüyüş temponu doğru ayarlaman büyük önem taşır. Elbette her insanın sağlık durumu, kondisyonu, yaşı ve vücut ağırlığı bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle ideal yürüyüş tempona kendi vücudunu dinleyerek karar vermelisin. Ancak yemek sonrası yüksek tempolu yürüyüşler yapmanın, hâlihazırda sindirimle uğraşan vücudunu yoracağını unutmamalısın. Hafif tempolu yürüyüşler yaparak kondisyonunu zaman içinde artırabilir, temponu yükseltmek yerine yürüyüş süreni kademeli olarak uzatabilirsin.

Ne Kadar Yürünmeli?

Gelelim, dikkat etmen gereken bir diğer noktaya: Yemek sonrası yürüyüş süresi… Yürüyüş süreni ilk etapta yaklaşık 10 – 15 dakikayla sınırlamanda fayda var. Böylelikle hem kondisyonunu değerlendirebilir hem de dayanıklılığını ölçebilirsin. Eğer söz konusu süre boyunca yürümek seni yormuyor ya da rahatsız etmiyorsa yemek sonrasında yaptığın yürüyüşleri zaman içinde 30 dakikalık periyotlara çıkarabilirsin. Bu sayede sindirim sistemini destekleyebilir, kalbini ya da vücudunu fazla yormadan kondisyonunu artırabilirsin. 10 – 15 dakikalık yürüyüşlerin senin için yeterli olduğunu düşünüyorsan egzersiz programını bu süreyle kısıtlandırabilirsin.

YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPMANIN FAYDALARI

Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Yemek yedikten hemen sonra yürüyüşe çıkmak, tükettiğin besinlerin miktarına ve beslenme şekline bağlı olarak mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi problemlere yol açabilir.
- Eğer şişkinlik ya da halsizlik hissediyorsan yemekten sonra yürüyüşe çıkmak için yaklaşık 10 dakika bekleyebilirsin.
- Tuzlu ya da baharatlı yiyecekler tükettiğin öğünlerden sonra su ihtiyacın artabilir. Bu nedenle yürüyüşlerinde yanında su taşımayı unutmamalısın.
- Yemekten sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmak sindirim sistemini destekler. Ancak koşmak yüksek tempolu bir egzersizdir. Yemekten hemen sonra koşmaktan kaçınmalısın.
- Yürüyüş temponu düzenlerken seni nefes nefese bırakmayacak ancak kalp ritmini hızlandırmak için yeterli bir tempo belirlemelisin.
Yaptığın yürüyüşleri daha verimli ve keyifli kılmak için ihtiyacın olan tüm spor ayakkabısı ve aksesuarları modellerine buraya tıklayarak ulaşabilirsin!

Sağlıkla ve sporla kal!