ADRENALİN DOLU BİR SPORLA TANIŞMAYA HAZIR MISIN? : KANYONİNG

ADRENALİN DOLU BİR SPORLA TANIŞMAYA HAZIR MISIN? : KANYONİNG

Kanyonlar nehirlerin oluşturduğu geniş vadilerdir. Çok yüksek duvarlı, koridor gibi bir yarığın içinden ilerlersiniz. Binlerce hatta milyonlarca yıl suyun ve rüzgarın etkisiyle kayaların üzerinde oluşan erezyonlar sonucu oluşmuş derin yarıklar olarak da tanımlanabilir. Bu aşınma sonucunda her iki yandaki duvarların üstünde suyun gücünün resmini izlersiniz. Emin olun ki bir insanın hayal edemeyeceği kadar muhteşem görsel bir sanat oluşturuyor doğa.

Kanyonlarında değişik türleri oluyor. Kanyonlar kendi arasında ikiye ayrılır. 

1- Teknik Olmayan Kanyonlar

Teknik olmayan kanyonlar hiç bir ekipman olmadan yürüyerek geçilebilen kanyonlardır. Dere yürüyüşü gibi de düşünebilirsiniz.


2- Teknik Kanyonlar


Teknik Kanyonlar ekipman gerektiren, ekipmansız geçilemeyen kanyonlardır. Onlarda kendi içinde ikiye ayrılır.


Kuru Kanyonlar

Kuru kanyonlar ip inişlerinin teknik çalışmalarını da yapabileceğiniz dik duvarlı kanyonlardır. Kuru kanyonlar hiçbir zaman tamamen kuru olmazlar. İçlerinde yer yer su havuzları olabilir.


Sulu Kanyonlar

Sarp ve dar kanyonlar yani sulu kanyonlarsa benim en sevdiğim atlamalı, zıplamalı, şelalelerden inmeli yani bol adrenalinli kanyonlardır. Sulu kanyonlarda adrenalin, eğlence ve risk hepsinden fazladır.


Kaputaş Kanyonu – Antalya

Konumuz kanyoningse negatif iyonlardan bahsetmeden olmaz. Negatif iyonlar insan bünyesinde doping etkisi yaratır ve pek çok hastalığın iyileştirilmesinde etkilidir. Kanyonlar insanların kolaylıkla ulaşamadığı yerler olduğu için negatif iyonların en çok olduğu yerlerdir. Bekleme sürelerinde eldivenlerinizi çıkarıp suya, taşa bol bol dokunun. Bu negatif iyonları vücudunuza alın. Doğadan eve dönüşte bu kadar mutlu olmanızın sebebi bu negatif iyonlardır. “Doğa insanı iyileştirir” cümlesi rastgele söylenmiş romantik bir cümle değildir.

Kanyon Sporu Nedir?

Canyoning spesifik bir çevrede uygulanan outdoor ve keşfe dayanan spor kategorisine ait bir dağcılık faaliyetidir. Kanyon sporu tek başına yapılabilen bir spor dalı değildir. En az 4 kişi olması öngörülmüştür. Bu, herhangi bir acil durumda, bir kişinin yaralının yanında kalması, diğer iki kişinin yardım çağırması amacıyla düşünülmüştür.

Kanyon aşağı doğru geçmeye ve doğal engelleri aşmaya dayalı bir spordur. Kanyonda tırmanma yoktur. Hep iniş yaparak ilerlersiniz. Tabi acil bir durum olmadığı sürece.

Kanyonda Kullanılan Teknik Malzeme


Öncelikle kanyon sporunun extrem bir spor olduğunu bilmeniz gerekiyor. İşin şakası yok. Extrem olan herşeyin de ekipmanı olur. Teknik kanyonlar teknik malzeme olmadan geçilemez. Tam bu noktada kanyon sporundaki ekipmanlara göz atalım;

- Neopren dalış elbisesi (en az 5 mm)

- Neopren çorap (3 mm)
- Kış Kanyonları için neopren eldiven ( 3 mm)
- Avuç içi lastik kaplı işçi eldiveni
- Altı kaymayan, bileği saran, mümkünse su GEÇİREN bot. Ülkemizde maalesef kanyoning ayakkabısı bulunmamakta. Bu yüzden bizler de kendi kanyoning ayakkabılarımızı ürettik.

ADRENALİN DOLU BİR SPORLA TANIŞMAYA HAZIR MISIN? : KANYONİNG

Neden su geçiren? Kanyoning sporunda suyun içinde geçirilen zaman sayısı çok fazla olduğu için suya bu kadar direnç gösterecek bir ayakkabı bulunmamakla beraber, ayakkabının içindeki suyu sirküle edecek bir ayakkabı kullanılması büyük avantajdır. Çünkü giren su hızlı bir şekilde çıkmadığı takdirde ayakkabıda biriken su ciddi oranda ağırlık yaratarak faaliyeti ve performansı olumsuz yönde etkileyecektir.

- Kanyon kemeri (Türkiye’de bulunmuyor. Onun yerine tırmanış kemeri kullanıyoruz)
- 2 uçlu göbek bağı.
- Dağcılık standartlarına uygun kask
- Su geçirmeyen kafa feneri
- 1 kilitli karabinayla kullanılan iniş aleti

Bu malzemeler ilk başlayan bir canyoneer (kanyoning sporunu yapan kişi) için yeterli. Daha tecrübeli kanyoncularda ipler, bu ipleri taşımak için su tahliyesi olan çantalar, bu çantaların içinde kuru kalması gereken malzemeleri (telefon, acil durum battaniyesi, ilk yardım seti, kafa feneri, yedek piller, kuru kıyafet, yiyecek ve kişisel malzemeler) koyabilecekleri bu iş için üretilmiş kapağı vidalı bidonlar bulunur. Göğüs yada el cumarı da aslında gerekli malzemeler arasındadır. Herhangi bir ters durumda indiğiniz yerden yukarı çıkmanız gerekebilir. 60 metrelik şelaleyi düşünün. Göğüs yada el cumarı olmadan yukarı tırmanmanız mümkün değildir.

ADRENALİN DOLU BİR SPORLA TANIŞMAYA HAZIR MISIN? : KANYONİNG

Türkiye Kanyon Sporunun Neresinde?

Kanyonlar ve kullanmamız gereken malzemeler hakkında kısacık bilgilendiysek eğer, ülkemizde kanyon sporu nasıl yapılıyor bir göz atalım. Eğitim almadan elimizi kolumuzu sallayarak kanyonlara giremeyiz. O zaman bize bu sporu öğrenebileceğimiz, birlikte yapabileceğimiz kanyoncu arkadaşlar gerekir.

Ülkemizde kanyon sporunu yapan ve öğreten dernekler ve bir tanede spor kulübü bulunmaktadır. Bu sporu yapmak isteyen sporculara, kendi deneyimlerimden yola çıkarak önerebileceğim kulüp, İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü’dür. Türkiye’de kanyon eğitimi veren pek çok dernek bulunmakla birlikte Dağcılık Federasyonu’na bağlı spor kulübü İCT Canyoning‘dir. Herhangi bir kar amacı gütmeyen spor kulübü ayrıca kanyon sporcuları yetiştirmektedir. İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (ICT Canyoning) kanyon sporunu dünya standartlarında yapan, ayrıca ülkemizdeki kanyonları kendi bütçesinden boldlayan bir spor kulübüdür. İyi boldlanmamış yada hiç boldlanmamış bir kanyon geçtiğinizde yapılan işin önemini çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. İCT Canyoning, Türkiye’de Kanyon Sporu’nun bilinirliliğini artırmak, teknik yeterliliğini yükseltmek, kanyon sporcu sayısını artırmak, Türkiye’deki kanyonları güvenli ve emniyetli sportif geçişlere uygun, kalıcı boldlamak ve rotalamak, teknik raporlarını çıkarıp dökümantasyonlarını yapmak amacıyla kurulmuştur. Kulüp, yurtiçinde ve yurtdışında sportif kanyon geçişleri düzenlemektedir.

Dikkat: Kanyonculuk tehlikeli bir spordur. Ölüm ya da ciddi yaralanma yaşayabilirsiniz. Güvenliğiniz  etkinlik sorumlusunun talimatına bağlı olarak, sizin kanyonculuk kabiliyetiniz, deneyim ve kendi kararınıza göre değişir. Güvenli  kanyon geçişleri yapabilmek için tekniklerini öğrenmeli ve eğitim almalısınız. Eğer eğitimsiz bir şekilde kendi başınıza kanyona girmeye kalkarsanız, sonucunda ciddi yaralanmalar hatta hayati tehlikelerle karşılaşabilirsiniz. Kanyonculuk güvenliğinde yeterli olduktan sonra bile kendinizi geliştirmeye devam etmeli ve bu sporun bir ekip işi olduğunu unutmamalısınız. Küçük bir hata hayatınıza mal olabilir. Bu eğitime başlamanız, kendi sorumluluğunuzu ve güvenliğinizi almak için bir adım attığınızı gösterir. Sorumluluk tamamen size aittir.

Bütün bunlar gözünüzü korkutmasın. Ben aklınıza gelen her türlü doğa sporunu en az bir kere denemiş, çoğunu da halen yapmakta olan bir kişiyim. Bunca deneyimden sonra diyebilirim ki kanyon sporu tekniklerini öğrendikten sonrası tamamen eğlence. Doğal bir aqua park kanyonlar. Adrenalin, kendi sınırlarını zorlama ve zamanla tutkuya dönüşen bir spor dalı. Denemeden asla bilemezsiniz.



Sağlıkla ve sporla kalın!

ADRENALİN DOLU BİR SPORLA TANIŞMAYA HAZIR MISIN? : KANYONİNG

Bahar Gündoğdu

Bu yazımız değerli arkadaşımız seyahat yazarı Bahar Gündoğdu tarafından yazılmış olup kendisinin izniyle yayınlanmıştır. Bahar'ı Instagram sayfasından ya da kendi blog sayfasından takip etmek istersen:
Instagram: https://www.instagram.com/nerdesinbahar/?hl=en
Blog: https://nerdesinbahar.com/