DECATHLON NEDİR? TARİHTEN BUGÜNE GELİŞİMİ

DECATHLON NEDİR? TARİHTEN BUGÜNE GELİŞİMİ

Decathlon bir saha oyunudur ve Türkçeye dekatlon olarak çevrilmiştir. Ön pist ve sahada yapılan parkurlarda, farklı disiplinlerin entegre edilmesiyle yapılan spor, arka arkaya iki gün düzenlenen yarışlar içinde en çok puan toplayan atletin kazanmasıyla son bulur. Atletin tekil pozisyonunun önemli olmadığı yarışlarda, her dal için farklı değerlendirme metotları bulunmaktadır. Bu değerlendirmeler sonucunda puantajda en yüksek skora sahip atlet, dekatlonu kazanır. 

Etimolojik olarak Yunan kökenli “decathlon”, “deka” ve “athlon” kelimelerinin birleşiminden oluşur. “Deka” kelimesi Türkçe olarak 10; “athlon” ise başarı, beceri manalarına gelir. 10 ayrı daldaki yarışmada başarılı olarak dekatlonu kazanan atletler, “Dünyanın en büyük sporcusu” unvanı ile onore edilir. Geleneksel hale gelen bu unvan, farklı disiplinlerin tamamında başarı sağlamış atletlere Olimpiyat oyunlarının en büyüğü olma şansı verir. Erkek atletlerin yarışına dekatlon ismi verilirken, kadın sporcular 7 farklı dalda boy göstererek heptatlon yarışmalarında mücadele eder.

Geçmİşten Günümüze Decathlon

Bilinen ilk Decathlon yarışları, milattan önce 708. yılda Antik Çağ Olimpiyatlarında yapılmıştır. Antik çağlarda dini bir sorumluluk olarak da görülen oyunlar, günümüzden farklı olarak beş disiplin ile tamamlanırdı. Yarışlarda; cirit atma, uzun atlama, güreş, disk atma ve sürat koşusu disiplinleri yer alırdı. Dört mevsim adıyla da anılan 10 oyunluk Decathlon, ilk olarak amatör şekilde 1884 ABD Şampiyonalarında oynandı.

Profesyonel olarak Decathlon, 1912 yılında yapılan Olimpiyatlarda, dönemin İsveç Kralı 5. Gustav sayesinde başlamış bir oyundur. Yapıldığı ilk Olimpiyat Oyunlarından günümüze, atletizm adına geniş kitleleri peşinde sürükleyen bu spor dalı, o tarihten itibaren bütün oyunlarda yer alır. Kompakt bir içeriği olan ve 10 adet farklı spor dalının birleşiminden meydana gelen Decathlon; atletleri en çok zorlayan yarış olma unvanına sahiptir.  

2. Dünya Savaşı sırasında ve 2020’de salgın yüzünden ertelenen Olimpiyatlar dışında Decathlon, tüm olimpiyatlarda düzenlenmiştir. Gösterilen ilgi sebebiyle dünya şampiyonası da düzenlenen yarışma; 1983 ile 1991 yılları arasında dört senede bir yapılırken 1991 yılından günümüze ise iki senede bir yapılmaktadır. Böylece sporcular form tutmaya devam ederken, seyirciler de daha kısa sürelerde sporu izleme imkanına kavuşur.

Decathlon Yarışmasında Yer Alan Dİsİplİnler

Dekatlonda 10 farklı spor dalı bulunmaktadır. İki farklı güne yayılan yarışmaların kural gereği sırayla yapılması zorunludur. İlk gün beş farklı dalda yarışan atletler, ikinci gün de beş farklı spor dalında yarışır. Atletler için oldukça iyi bir kondisyon gerektiren dekatlon, fiziksel ve mental zorluklarıyla izleyenlere ve atletlere keyif verir. Yarışmanın programı şu şekildedir.

Birinci Gün:

- 100 Metre Sprint
- Uzun Atlama
- Gülle Atma
- Yüksek Atlama
- 400 Metre Sprint
- İkinci Gün:

- 110 Metre Engelli Sprint
- Disk Atma
- Sırıkla Atlama
- Cirit Atma
- 1500 Metre Koşu 

Rekor Sahİbİ Atletler

Dekatlonda, farklı disiplinler içerisinde yapılan 10 yarışma sonucu puanların toplanmasıyla birinci olan atlet belirlenmektedir. Dünyada ve ülkemizde de birçok sporcu, Decathlon yarışlarında dünyanın en iyi sporcusu ödülünü kazanabilmek için yarışır.

Aktif olarak dünya dekatlon rekorunun sahibi, 2016 Rio Olimpiyatlarında art arda ikinci kez birinci olan ABD vatandaşı Ashton James Eaton’dır. Tüm disiplinlerin sonucunda topladığı 9.045 puan ile dünya rekorunu kıran atlet, geçilmesi oldukça zor olan bir başarıya imza atmıştır. Daha önceki rekorun sahibi Çekyalı Roman Sebrle de, bu yarışmanın başarılı sporcularından biridir.

Türk atletler arasında ise güncel dekatlon rekorunun sahibi büyüklerde Alper Kasapoğlu’dur. Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Üniversiteler Arası Atletizm Yarışması’nda, 7757 puana ulaşan Kasapoğlu, Türkiye dekatlon rekoruna sahip olmuştur.  

Decathlon uzun tarihi ile toplumların ilgisini her daim çeken bir spor olmuştur. Zamanın Antik Yunan Stadyumlarından günümüzün teknolojik spor komplekslerine kadar atletlerin en iyi unvanını almak için yarıştığı dekatlon, zorluğu ve kompleks yapısı ile hem sporseverlerin hem de sporcuların en sevdiği yarışmalardan biri olmaya devam etmektedir.

Sağlıkla ve sporla kal!