EVDE İLK KEZ KOŞU BANDI KULLANACAKLARA TAVSİYELER

EVDE İLK KEZ KOŞU BANDI KULLANACAKLARA TAVSİYELER

Koşu bantları, kapalı alanlarda spor yapmayı tercih edenlerin en çok kullandıkları egzersiz aletlerinin başında yer alır. Nabız hızını kısa süre içerisinde yağ yakma seviyesine getiren koşu bantları, kısa süreli antrenmanlarda dahi ciddi kalori yakmanı sağlar. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan koşu batlarının farklı ihtiyaç ve beklentilere hitap eden seçenekleri bulunur ve düzenli kullanıldığı takdirde formunu korumana yardımcı olur.

EVDE İLK KEZ KOŞU BANDI KULLANACAKLARA TAVSİYELER

Evde Koşu Bandı Kullanacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Evde koşu bandı kullanmaya yeni başlayacaksan bazı ipuçlarını göz önünde bulundurman hem güvenliğin hem de performansını arttırmak için faydalı olabilir.

İlk kez koşu bandı kullananların yaptıkları en büyük hataların başında çıplak ayakla yürümek ya da koşmak gelir. Ayakkabısız koşmak, kısa vadede hızlı bir şekilde yorulmana neden olurken uzun vadede ciddi sakatlıklara neden olabilir. Koşu bandında yürüyüş ya da koşu ayakkabısı kullanabilir, darbe emici tabanlı ürünler dizlerinde oluşabilecek ağrıların önüne geçebilirsin.
Koşu bandında antrenman yaparken cildinin nefes almasına imkân tanıyan ve terlediğinde nemi dışarı atarak hasta olmanın önüne geçebilecek kıyafetler kullanmanda fayda vardır.
Antrenman öncesinde ısınmak, yaşayabileceğin sakatlıkların önüne geçebilir. Antrenman sonrasında ise esneyerek kas ağrılarını engelleyebilirsin.

EVDE İLK KEZ KOŞU BANDI KULLANACAKLARA TAVSİYELER

Koşu Bandında Performansınızı Arttıracak İpuçları

Koşu bandı antrenmanına başlarken acele etmemen önemlidir. Hafif tempo ile yürümeye başlamak ve zamanla hızını artırarak koşmaya geçmek nabzının kademeli bir şekilde artmasını sağlar.
Antrenmanlarının verimini artırmak için interval koşu programı uygulamayı düşünebilirsin. İnterval koşu, nabzını artırıp azaltma sistemine dayanan bir teknik olup 2 dakika koşup 1 dakika yürüyerek ya da hızlı ve yavaş tempoda koşarak gerçekleştirebilirsin. Kısa sürede daha fazla kalori yakmanı mümkün kılan bu yöntem, zaman içerisinde koşu hızını artırmana da yardımcı olur.
Koşu bandını eğimli olarak kullanmayı düşünebilirsin. Ev ortamında rüzgâr, engebe gibi dış etmenlerle karşılaşılmadığından antrenmanların verimi düşebilir. Eğimi artırmak daha fazla efor harcamana neden olur. Ancak eğim oranına dikkat etmek önemlidir. Gereğinden fazla eğim oluşturmak bilek ve kalçalarına yüklenen kuvvetin artması neden olduğu için fazla zorlandığında olumsuz durumlar yaşamana neden olabilir.

EVDE İLK KEZ KOŞU BANDI KULLANACAKLARA TAVSİYELER

Evde Koşu Bandı Kullananların Dikkat Etmesi Gereken Güvenlik Tedbirleri

Pek çok koşu bandının iki yanında korkulukları bulunur. Ancak bu korkuluklar yalnızca düşeceğini hissettiğinde tutunmak içindir. Koşu esnasında tutunmak son derece tehlikeli olup ciddi sakatlıklara neden olabilir.
Özellikle koşu bandı kullanmaya yeni başlayanlar fark etmeden antrenman esnasında öne doğru eğilebilir. Kondisyon eksikliğinden kaynaklanan bu durum, sırt ağrılarına neden olabilir. Ayrıca kayıp düşme riskin olduğunu da unutmayıp sırtını ve başını dik bir şekilde tutarak koşmanda fayda vardır.
Koşu bandında gereğinden fazla hızlanmamaya özen gösterebilirsin. Ayrıca cihazı kapatmadan önce yavaşlatman son derece önemlidir. Bir anda koşu bandını kapatırsan düşebilirsin.

Evde Uygulanabilecek Koşu Bandı Programları

Koşu bantları yalnızca ev ortamında egzersiz yapma imkânı sunduğu için değil, aynı zamanda antrenmanlarını detaylı bir şekilde gözlemleme imkânı sağladığından da tercih edilen cihazlardır. Ancak koşu bandını yeterince verimli kullanmak için evde uygulayabileceğin bazı programları takip etmen önemlidir.
Amacın ağırlık antrenmanları öncesinde ısınmaksa vücudunu çok zorlamadan 20 dakikalık bir program izleyebilirsin. 6-7 aralığında bir hız seçmen ideal olup haftada 3-4 defa tekrarlayabilirsin.
Kilo vermek ve yağ yakmayı amaçlıyorsan antrenmanlarını daha sıkı tutmaya özen gösterebilir ve haftada 1-2 gün ara vererek, en az 40 dakikalık antrenmanlar programlayabilirsin. Antrenman esnasında nabzını kontrol etmende fayda var. Nabzının çıkması gereken en yüksek değeri 220’den yaşını çıkararak bulabilirsiniz. Egzersiz esnasında nabzını bu sayının %70-80’i aralığında tutmaya dikkat etmen gerektiğini hatırlatır bol sporlı günler dileriz!

Sağlıkla ve sporla kal!