SERBEST DALIŞ VE TÜRKİYE! TARİHİ, BRANŞLARI, SPORCULARIMIZ!

SERBEST DALIŞ VE TÜRKİYE! TARİHİ, BRANŞLARI, SPORCULARIMIZ!

Tarihi oldukça eskiye dayanan serbest dalış sporu, oksijen tüpü ve benzeri yardımcılar kullanmadan, nefesi tutarak derin deniz diplerine dalınması olarak tanımlanabilir. Mezopotamya, Mısır ve Antik Yunan’da izlerine rastladığımız serbest dalış, ilk zamanlar sualtı toplayıcılığı amacıyla yapılmaktaydı.
Sünger, inci, midye gibi canlıları deniz derinliklerinden çıkarmak isteyen ilkel avcıların, granit ya da mermer gibi ağırlıklarla dibe dalmasından geçen yüzyıla kadar olan süreçte önemli aşamalar kaydedildi ve bu alan 1900’lerin ortasında bir spor dalı olarak kabul edilmeye başlandı. Resmi olarak 1949 yılında başlayan serbest dalış rekor denemeleri o dönem 30 metre ile başlamışken günümüzde bu derinlik 100 metreye ulaşmıştır. Profesyonel bir spor dalı olarak kabul edilince kendi içinde çeşitlenerek farklı kuralları olan branşlara ayrılmıştır.  

SERBEST DALIŞ VE TÜRKİYE! TARİHİ, BRANŞLARI, SPORCULARIMIZ!

Branşları

Deniz ve havuz disiplinleri olarak iki ana bölüme ayrılmıştır. Deniz disiplinleri outdoor olarak anılırken havuz disiplinleri indoor olarak kabul edilir. İç ve dış mekanda yapılmasına göre iki ana kısıma ayrılan bu sporu, kullanılan ekipman ve yardımcı malzemeye göre kendi içinde de dallara ayrılmaktadır. 

Outdoor Branşları (Deniz Branşları)

- Constant Weight ( CWT) olarak anılan sabit ağırlıklı apnea branşında dalgıç, kılavuz ipi takip ederek ilerler. Dalgıç isterse dalış ve çıkışlarda kılavuz ipi kullanmayabilir, çift palet/ monopalet ya da paletsiz yüzebilir.

- Free Immersion (FIM), ip destekli apnea adı verilen bir branştır. Dalgıç mutlaka kılavuz ipi takip ederek dalmak ve çıkmak zorundadır ve palet gibi itici güçler kullanılmaz. 

SERBEST DALIŞ VE TÜRKİYE! TARİHİ, BRANŞLARI, SPORCULARIMIZ!

Indoor Branşları (Havuz Branşları)

- Dynamic Apnea with Fins ( DNY): Uzun kenarı en az 50 metre ve derinliği en az 1.4 metre olan havuzlarda yapılan serbest dalış branşlarıdır. Bu branşta paletli ya da paletsiz dalınabilir. Amaç havuz dibinde yatay ilerlemektir.

- Dynamic Apnea without Fins ( DNF):  Uzun kenarı en az 25 metre ve derinliği yine en az 1.4 metre olan havuzlarda yapılan serbest dalış branşlarıdır. Farklı olarak bu branşta palet kullanılmaz. Amaç havuz dibinde yatay ilerlemektir.

SERBEST DALIŞ VE TÜRKİYE! TARİHİ, BRANŞLARI, SPORCULARIMIZ!

Türkiye’de Serbest Dalış

Türkiye bu alanda önemli başarılara imza atmış, dünyaca ünlü serbest dalış sporcuları ile temsil edilmiş bir ülkedir. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu bünyesinde yer almaktadır. Federasyon 1980 yılında; ‘Sualtı Sporları, Can Kurtarma, Su Kayağı ve Paletli Yüzme Federasyonu’ ismiyle ve Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulmuştur.

Serbest dalış sporu, federasyon bünyesinde bulunan 11 branştan biridir.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu bünyesindeki sporcular, CMAS Serbest Dalış Havuz Dünya Şampiyonası’na katılmış ve önemli başarılar elde etmiştir. Federasyon ayrıca kendi bünyesinde şampiyonalar düzenlemekte ve özellikle bu spor ile ilgilenen gençlerin hem kendini sınamasına hem de adını duyurmasına imkan sağlamaktadır.

Başarılı Sporcular

Yasemin Dalkılıç
Serbest dalış denilince yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada akla gelen önemli isimlerden biri de Yasemin Dalkılıç’tır. Yasemin Dalkılıç, 68 metre derinliğe inerek 1999’da dünya rekoru kıran ve bu alanda adını duyuran ilk Türk sporcu olmuştur.

Şahika Ercümen
Şahika Ercümen, 2013 yılında paletsiz ağırlık disiplininde dünya rekoru kırmıştır. Van Gölü’nde 61 metreye dalan sporcunun bu rekoru kayıtlara en ekstrem dalış rekoru olarak geçmiştir. Sporcunun bir başka başarısı ise Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş olmasıdır. Ercümen, buzaltı yatay dalış kategorisinde 110 metre dalış yapmış ve hem erkekler hem de kadınlar kategorisinde rekor kırarak Guinness’e girmeye hak kazanmıştır.


Tüm dalış ihtiyaçların için mağazalarımıza gelebilir veya decathlon.com.tr‘yi ziyaret edebilirsin!



Sağlıkla ve sporla kal!