Slackline’ın tüm dünyada ilgi ve merak uyandıran bir spor dalı olmasına Türkiye de kayıtsız kalmamıştır. 2012 yılında temelleri atılan Slackline Derneği, bu sporun tanınmasında ve yaygınlaşmasında önemli rol oynar. Ayrıca 2013 yılından bu yana Uluslararası Türkiye Highline Karnavalı düzenlenmekte, festival boyunca çeşitli ülkelerden gelen yüzlerce Slackline sporcusu Antalya, Geyikbayırı bölgesinde buluşmaktadır.
Slackline Türleri
Slackline sporunun tüm alt dalları, en temelde perlon hattı üzerinde dengede kalabilme prensibine dayanır ancak her branşın özgün bir tekniği, kuralları, antrenman şekli, ayrı malzemesi ve kendi iiç disiplini vardır.
-Tricklining
Slackline’ın en eğlenceli branşlarından biridir. Perlon uzunluğu 10- 25 metre arasında değişmektedir. Hat üzerinde ileri-geri yürüme, oturma, zıplama hatta jonglörlük yapma gibi farklı varyasyonları vardır. Perlon hattının, triclining’e oranla çok daha gevşek bağlanmasıyla yapılan slackline türüne de Freestyle Slacklining adı verilir.
-Urbanlining
Şehir içinde, dada çok parklarda yapılan ve başlangıç seviyesindeki kuralları kapsayan Slackline türüdür.
-Waterlining
Perlon hattının akarsu ya da deniz üzerine kurulması ile yapılır. Özellikle vadi içlerinde profesyonel sporcular tarafından yapılır. Güvenlik ipi, waterlining de yoğun olarak kullanılır. İp uzunluğu genellikle dere yada akarsuyun genişliğine göre şekillenmektedir.
-Longlining
Slackline perlonunun en az 30 metre uzunluğunda olması gerekmektedir. Denge ve konsantrasyonu arttrmanın en keyifli yollarından biridir. 300 metreyi bulan longline parkurları vardır. Başlangıç seviyesi için hattın yerden 30 cm kadar yüksekte olması yeterlidir.
-Highline
Hattın yerden yüksek olması gerekmektedir. Daha çok profesyonel sporcular tarafından yapılır ve güvenlik ipi zorunludur. Genellikle vadi aralarında yapılır ve hat yüksekliği 100 metreyi bulabilir.
-Yogaline
Slackline ve yoga pratiğini birleştiren yogaline, ileri düzey denge çalışmaları için idealdir. Yoga hareketlerinin perlon üzerinde yapılması esasına dayanır.
Slackline Hangi Kas Gruplarını Çalıştırır?
Slackline, alt beden ve bacak kaslarının yoğun olarak çalıştırıldığı bir spordur. Özellikle ayak bileği kaslarını güçlendirir. Öte yandan, bedeninin dengede durabilmesi için tüm vücut gergin olmalıdır. Dolayısıyla Slackline antrenmanlarında; sırt, boyun ve kol kasları da çalışmaktadır.
Başlı başına bir spor olmasının dışında, kayak, basketbol, trekking gibi sporlarla uğraşan profesyoneller için ileri seviye denge antrenmanı yerine de geçebilecek olan Slackline, iki ağaç ve bir ip olan her yerde kolaylıkla yapılabilir.
Siz de Slackline sporuna başlamak isterseniz kaliteli Slackline ipinizi Decathlon’dan edinebilirsiniz.
Sağlıkla ve sporla kalın!