DİK DURUŞ İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER

DİK DURUŞ İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER

Çoğu insan günlük hayatın koşuşturmacası içinde yorulur, vücudunun doğru şekilde durup durmadığına hiç dikkat etmez. Oysa ki yanlış duruş şekli, bedeninizde duruş bozuklukları ve kamburluğa kadar giden sorunları tetikler. Dik duruş, vücut postürümüzün daha sağlıklı ve doğru durmasını sağlar. Bunun için geliştirilen dik duruş egzersizleri de vücudunuzun farkına varmanıza, sağlıklı bir duruş kazanmanıza yardımcı olur. Evinizde yapabileceğiniz basit sırt ve omuz egzersizleri ile duruş bozukluklarını engelleyebilir, kamburluk gibi duruş bozukluklarının ilerlemesini durdurabilirsiniz. Dik duruş egzersizleri sanıldığı kadar zor değildir. Biz de sizler için dik ve güvenli bir duruş kazandıracak egzersizlerden bir kaçını derledik…

DİK DURUŞ İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER

1-Ağrısız Günlerin Anahtarı: Köprü Egzersizi

Okul yıllarında beden eğitimi dersinden akıllarda kalan köprü egzersizi sırt ve bel ağrıları için kurtarıcı bir harekettir. Kalça ve karın bölgesindeki sorunlarda da faydalı olan köprü egzersizi ile omurga ve bel bölgenizi güçlendirip sağlık kazandırabilirsiniz. Köprü egzersizine başlarken önce yere sırt üstü uzanın. Ayak tabanlarınızı yere basıp, kalçalarınızın hizasında açık kalacak şekilde olun ve dizlerinizi kırın. El ve kollarınız bedeninizin yanında düz şekilde dursun. Belinizi kontrollü bir şekilde yavaşça kaldırıp aşağı indirin. Bu hareketi set halinde 10-15 kere tekrarlayın. Bu hareketi yaparken belinizi kontrollü bir şekilde indirip kaldırın, sırt üst kısmınız ve omuzlarınız yerde olsun, kalça ve karın kaslarınızı belinizi hareket ettirirken mutlaka sıkın.

DİK DURUŞ İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER

2- Haydi Kolları Esnetelim

Bazılarınız iş yerlerinde gün boyunca oturarak çalışmak zorunda olabilir. Bu şekilde çalışmak boyun, sırt ve bel bölgelerinizde ağrılara neden olduğu gibi duruş bozukluğu, ve kamburluğa kadar giden sorunlara da yol açar. Dik oturmamak, yanlış uyku pozisyonları da kürek kemikleri bölgesinde kamburlaşma yapabilir. Dik duruş egzersizleri bedeninizin doğru forma girmesinde size yardımcı olur. Şimdi ikinci egzersizde sıra; bu hareketi oturarak ya da ayakta yapabilirsiniz; tercih size kalmış. Dik bir şekilde durun, dirseğiniz başınızın arkasında olacak şekilde kolunuz sırtınıza doğru uzansın. Diğer kolunuz kürek kemiğinizin arasında kalsın. Kendinizi geriye doğru itin, kolunuz gerilip ve esnesin. Bu sırada göğsünüzü ileri doğru tutarak sırtınızın dik olmasına dikkat edin. Dayanabildiğiniz kadar bu pozisyonda durarak sırayla diğer kolunuza geçin.

3-Beliniz Daha Sağlıklı Olsun

Dik duruş egzersizleri, sağlıklı ve ağrısız bir yaşama kavuşmanıza yardımcı olur. Egzersiz yapmak sadece ihtiyaç halinde değil, hayat boyunca uygulanacak bir yaşam felsefesi olmalıdır. Böylece uzun yıllar sağlıklı ve dik duran bir bedenin temeli atılabilir. Dik duruş egzersizleri bel bölgenizin de rahatlamasında etkilidir. Beliniz için uygulayacağınız bu hareket ile bel ve sırt bölgenizin rahatlayıp, esnekleştiğini kısa sürede hissedeceksiniz. Önce sırt üstü yatarak yere uzanın. İlk olarak sağ bacağınızı kırarak ellerinizle bacağınızı kendinize doğru çekin. Bu pozisyon ile 5-10 saniye durun ve diğer bacağınıza geçin. Set halinde tekrarlayın.

4-Gevşemenin Yolu Egzersizden Geçer

Vücudunuzdaki gerginlik ve ağrılar lenf ve sinir sisteminiz üzerinde de etkilidir. Lenf ve sinir sistemi için oldukça faydalı olan bu egzersiz ile beliniz ve sırtınızı rahatlar, omuzlarınız gevşeyerek rahatlık ve dinlenme hissi duyar. Egzersize başlarken önce  dizlerinizi bükerek bacaklarınızın üzerine oturun. Alnınızı yere koyun ve aynı zamanda kollarınızı omuz bölgesinden itibaren rahatlatarak yanlara doğru koyun. Yay gibi ellerinizi ve ayaklarınızı gerin.Bu pozisyonda mümkün olduğunca gevşemeye çalışın. Yaklaşık 30-40 saniye bu şekilde durun ve bırakın.

DİK DURUŞ İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER

5-Dik Duruş İçin Ayağa Kalkın 

Beşinci dik duruş egzersizi için ayağa kalkın. Ayaklarınızın arasında iki yumruğunuz kadar bir aralık bırakın. Dizlerinizi hafif kırarak öne doğru eğilin ve ikiye katlanın. Bu sırada başınızın ağırlığını ve kollarınızı özgürce serbest bırakın. Yavaş hareketlerle ilk pozisyonunuza dönün. Ayağa kalktığınız zaman çeneniz göğsünüze bakacak şekilde hareket edin ve başınızı kaldırıp karşıya bakın. Bu hareketi 5 kez tekrarlayarak çalışmanızı bitirin. Egzersiz yapmak sizin için artık çok kolay. Siz de düzenli olarak dik duruş egzersizleri yapmaya başlayınca hayata karşı da daha dik, sağlıklı ve özgüvenli bir duruş edineceksiniz.



Sağlıkla ve sporla kalın!