HEM ÇOCUKLAR HEM DE YETİŞKİNLER İÇİN RİTMİK JİMNASTİK ÇEMBERİ (HULAHOP

HEM ÇOCUKLAR HEM DE YETİŞKİNLER İÇİN RİTMİK JİMNASTİK ÇEMBERİ (HULAHOP

Geçmişi antik Yunanlılar ve Mısırlılar’a kadar dayanan hulahop, 1950’li yıllarda Alex Tolmer adlı Avustralyalı bir iş adamı tarafından tasarlanmıştır. Hawaii’ye özel bel kıvırma hareketlerine dayalı bir dans çeşidi olan “Hula” dansından esinlenen “hulahop” ismiyle, tasarlandığı anı takip eden 2 yıl içinde 100 milyonun üzerinde satışı yapılmıştır. Bel etrafında çevrilerek kullanılan halka şeklindeki hulahopun sadece çocuklar için olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun. Bu basit ekipman, günlük egzersiz antrenmanını daha eğlenceli hale getirebilir.

HEM ÇOCUKLAR HEM DE YETİŞKİNLER İÇİN RİTMİK JİMNASTİK ÇEMBERİ (HULAHOP

Ritmik Jimnastik Çemberi (Hulahop) Çeşitleri

Hulahoplar çocuklar ve yetişkinler için farklı boyutlarda üretilir. Hulahop satın alırken boyuna ve kilona uygun modeli satın almalısın. Bedenine uygun olmayan hulahopları bel ve karın bölgesi etrafında çevirmek güçleşir. Küçük boyutlu hulahoplar, daha sıkı egzersizler için idealdir. Büyük boyutluları çevirmek ise daha kolay olabilir. Egzersize ilk başladığın dönemlerde büyük boyutlu hulahop modellerini satın alabilir, alıştıkça daha küçük boyutlulara geçiş yapabilirsin. Küçük orta ve büyük boy seçeneklerine sahip olan hulahop çeşitleri, aynı azmanda ağırlıklarına göre de farklılaşır. Eğlence amaçlı kullanmak istiyorsan düz ağırlıksız çemberler tam sana göre. Özellikle egzersiz amaçlı kullananlar için tasarlanan ağırlıklı çeşitlerin iç kısımlarında girintiler ve çıkıntılar yer alır. Kan akışının hızlandırmayı hedefleyen bu girintiler ve çıkıntılar sayesinde kalori yakma hızı da artar. Yerden tasarruf sağlayan sökülüp takılabilir modeller ise hem evde fazla yer kaplamaz hem de taşınması kolay olduğu için seninle birlikte istediğin yere gelebilir.

HEM ÇOCUKLAR HEM DE YETİŞKİNLER İÇİN RİTMİK JİMNASTİK ÇEMBERİ (HULAHOP

Ritmik Jimnastik Çemberi (Hulahop) Egzersizlerinin Faydaları

- Kilo vermek için günlük alınan enerji miktarında kalori açığı oluşturmak birincil hedeftir. Alınan kalorinin harcanan kaloriden az olması gerekir. Bunun içinde kalori harcamasını artırmak iyi bir yoldur. Hulahop çevirmek, kalori yakmak söz konusu olduğunda salsa, swing dansı ve oryantal dans gibi diğer dans aerobik etkinlikleriyle hemen hemen aynıdır. 30 dakikalık hulahop çevirme seansı neredeyse 200 kalori yakmana yardımcı olabilir.

- Bel, kalça ve karın bölgesindeki yağların azalmasında önemli rol oynar. Vücudun şekil almasını sağlar. Özellikle ağrılıklı hulahop çeşitleri ile düzenli egzersiz yaparak kısa sürede ince bir bele sahip olabilirsin.

- Kardiyovasküler egzersiz kalbini ve akciğerlerini çalıştırır. Ayrıca vücudundaki oksijen akışını iyileştirerek kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltabilir, kolesterol seviyelerini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Hulahop egzersizleri ile kalp atış hızınız artar, akciğerleriniz daha fazla çalışır ve kan akışı düzenlenir.

- Düzenli olarak yapılan hulahop egzersizleri; vücut hareketlerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. 

- Ayrıca duruşunu geliştirmene yardımcı olur ve dengeni korumanı sağlar.

- Ailenle birlikte yapabileceğin eğlenceli bir aktivitedir, stresi azaltır çocuklarınla ve ailenin diğer üyeleriyle keyifli ve kaliteli bir zaman geçirmeni sağlar.

HEM ÇOCUKLAR HEM DE YETİŞKİNLER İÇİN RİTMİK JİMNASTİK ÇEMBERİ (HULAHOP

Ritmik Jimnastik Çemberi (Hulahop) Egzersizleri

Tüm antrenman programlarında olduğu gibi huluhop egzersizleri yapmadan önce de mutlaka ısınman gerekir. 5 dakika yürüyüş yapma, koşma ya da olduğun yerde zıplama hareketleriyle ısınabilirsin.

Bel egzersizleri için; beline hulahopu geçir ve başlangıç için ivme kazandırmak amacıyla elinle hulahopu bir iki kez hızlıca çevir. Daha sonra karın kaslarını sıkarak belini hafif hafif kıvır ve hulahopu bel çevresinde döndür. Hulahop çevirme egzersizleri için mümkün olduğunca ince kıyafetler tercih etmelisin, aksi halde sürtünme katsayısı artar ve çevirmekte güçlük çekebilirsin.


Kalça egzersizleri için; bacaklarını omuz genişliğinde açıp pelvis bölgeni birkaç santim öne çıkarmalısın. Karın bölgesine hulahopu geçirip kalça ve belini kıvırarak çemberi çevirmeye başlayabilirsin. İlk hareket için ellerinle hulahopa hız vererek gereken ivmeyi kazandırabilirsin.

Kol egzersizleri için; çemberi koluna geçir ve kolunu dairesel hareketlerle çemberi döndürmek için salla. Kol, omuz ve göğüs kaslarını çalıştıran bu egzersizler sayesinde kol kaslarındaki sarkmalarının önüne geçebilirsin.

Müzik eşliğinde oldukça eğlenceli bir egzersiz olan hulahop çevirme antrenmanına başlangıçta günde 3 kez üçer dakika yapman yeterli. Kasların güçlendikçe egzersiz süresini artırabilirsin.

Farklı boyutlardaki ve renklerdeki hulahuplardan satın almak için Decathlon’a göz atmayı ihmal etme!

Sağlıkla ve sporla kal!