YÜZME SPORU VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNİ ÇALIŞTIRIR?

YÜZME SPORU VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNİ ÇALIŞTIRIR?

Yüzme, kol ve bacakların kullanımıyla su içerisinde koordineli hareketlerle vücuttaki kasları aktif olarak hareket geçiren spor dalıdır.

Yüzme sporu, sağlıklı bir kilo verme programında uygulanması gereken önemli vücut egzersizlerinden birini oluşturur. Düzenli olarak uygulandığında kalp ve damar hastalıklarını önler. Vücuttaki kasların sistematik olarak çalışmasını sağlayarak yağları eritir. Solunumu güçlendirerek dokulardaki oksijen alımını artırır. Vücudun tüm bölgelerini aktif olarak çalıştırdığı için aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak temiz kanı kalbe pompalar. Kemik ve eklemlerin hareket etmesiyle vücuda esneklik kazandırır. Sırt ve belde oluşan rahatsızlıklarda kol, bacak ve sırtın koordineli çalışmasıyla vücuttaki hareketliliği artırarak ağrı, şişme, kireçlenme, fıtık gibi rahatsızlıkların önüne geçer.

Yüzme Stilleri Nelerdir?

Önemli spor dallarından birini oluşturan yüzmenin sırtüstü yüzme, serbest stil yüzme, kurbağalama yüzme ve kelebek yüzme olmak üzere 4 farklı stili bulunur.

Sırtüstü Yüzme: Tamamen sırtüstü stiline geçmeden önce su üstünde kalmak için ayakların sakin ve dengeli hareketiyle başlanmalıdır. Ardından kafanız suyun üstünde kalacak şekilde kollarınız vücudunuzla paralel bir şekilde ileri doğru hareket ettirerek yüzülmelidir.

Serbest Stil Yüzme: Yüzme sporunda en çok tercih edilen yüzme hareketlerinden biridir. El ve bacaklarınız birbiriyle uyumlu şekilde hareket etmelidir. İki kulaç hareketinden sonra nefes alarak, suyun içinde ağız ve burundan nefes aşamalı olarak verilmelidir.

Kurbağalama Stil Yüzme: Kurbağalama yüzme stilinde kollar ve ayaklar yay biçiminde kullanılmalıdır. Kollar ileri doğru kırılmadan dik uzatılırken sonrasında yay şeklinde göğüste birleştirilir, bu süreçte kafanızı suyun dışına çıkartarak nefes almalısınız. Ayaklarınız ise kollarınızla birlikte koordineli ileri şekilde uzanırken, her iki yana açtıktan sonra yay şeklinde kapanmalıdır.

Kelebek Stil Yüzme: Diğer yüzme stillerine göre çok daha zordur. Suyun altında bacaklarınız yukarı aşağı olmak üzere hareket ettirirken kollarınızı aynı anda yanlardan öne doğru uzatarak suyun itiş gücüyle vücudunuz öne doğru ilerlemelidir.

Yüzme Hangi Kasları Çalıştırır?

Yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, göğüs, bacak, kalça ve karın bölgesindeki pek çok kası çalıştırır.

Omuz bölgesinde; deltoid posterior head, deltoid middle head ve deltoid anterior head kaslarını harekete geçirir.

Deltoid posterior head, arka omuz kasıdır. Kürek kemiğini üst kol kemiğine bağlar.

Deltoid middle head, orta omuz kasıdır. Kürek kemiği ve köprücük kemiğinden başlayarak üst kol kemiğine bağlar.

Deltoid anterior head, ön omuz kasıdır. Köprücük kemiğini üst kol kemiğinin ön tarafına bağlar.

Sırt bölgesinde; Lattisimus dorsi kasını aktif olarak harekete geçirir.

Lattisimus dorsi, vücuttaki kanat kasıdır. Kuyruk sokumu ve kalça kemiğinden kürek kemiğine kadar uzanır. Bu kas özellikle sırtüstü yüzme stilinde en çok çalışan kaslardan biridir.

Göğüs bölgesinde; Pectoralis major kasını çalıştırır.

Pectoralis major, vücudun her iki tarafında köprücük kemiğinden 5. kaburgayı; Sternum kemiğinden ise üst kol kemiğini bağlar. Pectoralis major kası serbest stil yüzmede en çok kullanılan kaslardan biridir.

Ön üst bacak bölgesinde; Rectus femoris, Vastus lateralis, Vastus medialis kaslarını çalıştırır. Ayak çırpma hareketinin aktif kullanıldığı yüzme stillerinde ön bacak kasları; kurbağalama stilinde ise bacakların yay biçiminde kullanılmasıyla iç ve dış bacak kasları çalışır.

Rectus femoris, dizin üst kısmından leğen kemiğinin ön kısmına bağlanır.

Vastus lateralis, dizin üst dış kısmından başlayarak femur kemiğinin üst dış kısmına kadar devam eder.

Vastus medialis: Dizin üst iç kısmından femur kemiğinin üst iç kısmına kadar devam eder..

Arka üst bacak bölgesinde; Biceps femoris, Semitendinosus ve Semimembranossus kaslarını çalıştırır.

Biceps femoris: Arka bacak kasıdır. İschum kalça kemiğinden alt bacak kemiğinin üst dış kısmına bağlanır.

Semitendinosus: Diğer arka bacak kasıdır. İschum kalça kemiğinden alt bacak kemiğinin üst iç kısmına bağlanır.

Semimembranossus: Arka bacak kasıdır. Kalça kemiğinden alt bacak kemiğinin üst iç kısmına kadar devam eder.

Kalça bölgesinde; Gluteus maximus, Gluteus medius, Gluteus minimus kalça kaslarını çalıştırır.

Gluteus maximus, Gluteus medius ve Gluteus minimus, Kalça kemiğinden üst bacak ucu kemiğine kadar uzanır.

Karın bölgesinde; Rectus Abdominis, Internal oblique ve External Oblique kaslarını çalıştırır.

Rectus abdominis: ön karın kaslarını oluşturur. Göğüs kafesinin ön orta kısmından başlayarak kasık kemiğine kadar bağlanır.

İnternal oblique: Yan karın kasıdır. Serbest stil yüzme hareketinde kolların öne doğru uzatırken çalışır.

External oblique: Diğer yan karın kasıdır. İnternal oblique kasıyla serbest stil yüzmede harekete geçer.

Yüzmeye dair tüm ekipman ve malzemelerinizi www.decathlon.com.tr‘den bulabileceğinizi hatırlatır, güzel bir yaz sezonu geçirmenizi dileriz.
Sağlıkla ve sporla kalın!