Kamp Sırt Çantası Bakımı Nasıl Yapılır?
Kamp çantasının kullanım ömrünü azaltan etkenlerin başında çamur, ter, kir, nem ve uygun olmayan saklama koşulları gelir. Kamp dönüşü zaman kaybetmeden bu etkenlerin sırt çantasından hızlıca temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde çantanın kumaş, metal ve plastik kısımları zarar görebilir. Kamp çantanızın temizlik işlemini bez ile silerek veya elde yapabilirsiniz. Çamaşır makinesinde yıkamaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü çantanın yıpranmasına neden olabileceği gibi, demir sırt sistemi varsa paslanma yaşanır.
Elde yıkama ile çanta bakımına başlamadan önce ilk yapılması gereken içerisindeki malzemelerin tamamen boşaltılmasıdır. Daha sonra bir elektrik süpürgesi yardımıyla çantanın içi ve tüm gözleri detaylı olarak çamur ve benzeri kalıntılardan temizlenir. Çantanın üzerinde ve içinde herhangi bir kalıntı kalmadığına emin olunduktan sonra çanta ılık suya daldırılır, bir süre bekletilir ve bir fırça yardımıyla temizlenir. Eğer çantanın yıkıma bilgilerinde aksi belirtilmemişse, ılık suya bir miktar deterjan veya sabun da eklenebilir. Ancak temizlik işleminde çamaşır suyu kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır. Çamaşır suyu kullanılması özellikle kumaş kısımlarda renk ve yapısal bozulmalar meydana getirir. Kamp çantasının temizliği esnasında çantanın fermuar bölümünde kalabilecek çamur parçalarına dikkat edilmelidir. Kalıntılar diş fırçası benzeri yumuşak bir fırça ile temizlenerek kirlerden arındırılabilir. Detaylı temizlik işlemi bittikten sonra kurutmaya geçilir. Kurutma işlemi için çantayı direkt güneş ışığına maruz bırakmaktan ziyade gölgede kurutma tercih edilmelidir. Ayrıca, kurutmaya bırakmadan önce içerisini gazete kağıtları ile doldurmak daha sağlıklı netice verir. Kurutma makineleri yüksek ısıda çalıştığından kamp çantasını kurutma işleminde kullanılması tavsiye edilmez.
Kurutma işlemi de bittikten sonra çanta aksamının bakımı yapılır. Kamp çantası modelleri birden fazla fermuar, klips ve askı sistemine sahiptir. Doğa şartlarında bu kısımlarda çeşitli yıpranmalar olabilir. Her kullanımdan sonra bu kısımların bakımlarının yapılması çantanın uzun süre kullanılabilmesi için oldukça önemlidir. Çantanın kumaş bölümleri sürtünme sonucu yırtılmalara uğrayabilir, dikişlerinde sökülmeler olabilir. Tespit edilen yırtıklar veya açılan dikişler vakit kaybedilmeden bir sonraki kamp faaliyetinden önce tamir edilmelidir. Fermuar sistemlerinin uzun süre sorunsuz çalışması için silikon yağı kullanılarak yağlanmalıdır. Omuz kayışları, klipsler ve dikişler her kullanımdan sonra mutlaka kontrol edilmeli yıpranan bölümler yenileri ile değiştirilmelidir.