SPD Pedal Nedir?
Spd pedalın açılımı: Shimano Pedal Dynamics’dir. Anlaşılacağı üzere bu tip pedal sistemini ilk üreten firma dev bir bisiklet komponent/donanım üreticisi olan Shimano’dur. Bugün ise birçok farklı marka spd pedal bulabilirsiniz ama artık “spd” kelimesi Shimano tekelinden çıkmış olup, evrensel bir pedal sisteminin adı olmuştur. Bugün piyasada onlarca farklı markanın spd pedal ve ayakkabısı ürettiğini görebilirsiniz.
Ülkemizde spd’nin haricinde “kilitli pedal” olarakta anılır bu sistem ve 3 farklı bileşenden oluşur:
Spd pedal
Kal
Spd Ayakkabı
Spd pedal aldığınızda içinde 2 adet kal bulunur ve bu kaller alacağınız spd ayakkabıya adapte edilir. Bu kaller sayesinde ayakkabınızı sürüş sırasında pedala kilitleyerek ana ve tek prensibi gerçekleştirmiş olursunuz; ayağını pedala kilitlemek.
Spd pedalların üzerinde -/+ yönünde bir sertlik ayarı vardır. Bu ayar, ayağınızı pedaldan en ufak harekette çıkarmak mı istiyorsunuz yoksa kolay kolay çıkmasını istemiyor musunuz sorusunun cevabına göre değişkenlik gösterir. Spd pedala yeni geçtiyseniz mutlaka bu ayarı en hafifte bırakın ve spd ayakkabınızı takıp çıkarma hareketleri refleks haline gelene kadar sertleştirmeyin. Çünkü alışma süresinde en ufak bir hareketle ayağınızı pedaldan çıkarmak size güven verir. Şayet ayarı sertleştirirseniz ve durmanız gereken bir noktada ayağınızı pedaldan kurtaramazsanız kendinizi bisikletle tek parça haline yerde bulabilirsiniz. Bu şekilde düşüp omzunu kırıp, çatlatan pek çok pedalşör olduğunu hatırlatalım.
Gelelim kal ayarına… Kalleri spd ayakkabınızın altına adapte ederken, kalin takılacağı noktada bir ayarlama gerektiğini göreceksiniz. Kali yukarı/aşağı istikamette ayarlamanız gerekmekte. Spd pedaldan tam performans almak için bu noktada profesyonel bir yardım almanızı tavsiye ederim. Çünkü kal tam olarak tabanınızın neresine geliyor, ayağınızdan pedala %100 güç aktarımı için doğru noktaya takılmış mı, bugüne kadar yere basma alışkanlığınız (içe dönük ya da dışa dönük) gibi dikkat edilmesi gereken noktalar var.