KAYAK TAKIMINI BERABER SEÇELİM Mİ?

KAYAK TAKIMINI BERABER SEÇELİM Mİ?

Kış mevsiminde yapılacak sporlardan biri de kayak. Keyifli ve bir o kadar da zorlu kış sporları içerisinde farklı sporcu profillerine hitap etme kabiliyeti ile ön plana çıkan kayakta doğru ekipman seçimi yapmak da bir hayli önemli. Kayak tutkunlarının demirbaş ekipmanı olan kayak takımı çeşitlerini incelerken dikkat etmen gereken belli başlı özellikler söz konusu.

KAYAK TAKIMINI BERABER SEÇELİM Mİ?

Uzmanlık Seviyen ve Zeminin Durumu Çok Önemli

Kayak takımı seçerken dikkat etmen gereken ilk husus uzmanlık seviyen olmalı. Daha önce hiç kayak yapmadıysan mutlaka başlangıç seviyesine yönelik bir ekipman seçmelisin. Öte yandan kayak yapacağın zeminin durumunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Zemin tipine bağlı olarak gelişebilecek kayma stili, kayak takımı tercihini kayda değer oranda etkileyebilir.

Söz konusu iki kriterin ardından fiziksel özellikler de kayak takımı seçerken öne çıkan hususlardan biri. Boyuna ve kilona göre seçim yapmadığın her durumda satın aldığın kayak takımının kullanım ömrünü kısalttığını ve konforsuz bir kullanıcı deneyimi yaşama ihtimalini arttırdığını unutmamalısın. Ayak numarası da seçim aşamasında dikkat etmen gereken unsurlardan biri olarak dikkat çekiyor.

KAYAK TAKIMINI BERABER SEÇELİM Mİ?

Dört Temel Ekipman: Bağlama, Bot, Baton, Kayak

Öncelikle yoğun şekilde kullanılmayan ve yumuşak zemine sahip bir bölgede kayak yapacaksan, en geniş ölçülerdeki kayaklara göz atmalısın. Şayet ekstrem bir deneyim yaşama düşüncesine sahipsen de tüm yüzeylerle uyumlu olan modellere yönelmelisin. Fakat amacın yarışmak, maksimum hıza ulaşmak veya kayak sporunu profesyonel bağlamda yapmak değilse yarış kayağı tercih etmene gerek yok. Yine de yarışacak seviyeye geldiysen ve eğitmenlerinin de raporu bu doğrultuda ise hızlı sürüşler ve geniş açıyla yapılan dönüşler için yarış kayağı tercih edebilirsin.

Tüm bunlara ek olarak dönüşlerin ve hızlı inişlerin bulunmadığı düz pistlerde dengede durmayı başararak etabın sonuna kadar gitmek istiyorsan direnme kayak çeşitlerini inceleyebilirsin. Direnme kayakları (en dar ölçüye sahip kayak türü) kar üzerinde yürümek ve düz pistlerde standart hızda hareket etmek için kullanılıyor.

Kayak seçimi yaptıktan sonra sıra kayak botu seçiminde. Bacak ve bilek hareketlerini kayağa doğrudan aktarabilmek için ayağına tam oturan ürünleri tercih etmelisin. Başlangıç seviyesindeki sürüşler için tepki oranı (FLEX oranı) düşük kayak botları tavsiye ediliyor.

FLEX oranı giriş düzeyi botlarda 50-60 arası olmakla birlikte seviye yükseldikçe bu oran da yükseliyor. Bağlama konusunda ise sergilemen gereken yaklaşım bir hayli basit. Amatör bir kayakçı isen olası bir kaza anında kayağın ayağından hemen çıkması için gevşek bırakabileceğin yapıdaki bağlamaları tercih etmelisin.
Fakat profesyonel kayakçılar düşme anında ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyor, bu nedenle seviye arttıkça daha sıkı bağlama imkânı tanıyan ürünler satın alınabilir.

Kayak batonu seçerken dikkat etmen gereken temel husus ekipmanın boyuna uygun olması. Hareket kabiliyetini artıracak bir ürün tercih ettiğinde dönüşlerde ve hızlanma anlarında zemine daha sıkı tutunarak manevralarını kusursuz hâle getirebilirsin. 

KAYAK TAKIMINI BERABER SEÇELİM Mİ?

İdeal Ölçülere Dikkat Etmeyi Unutma

60-70 kilogram aralığındaki kiloya sahip erkek kayakçılar 160 cm uzunluğunda kayak takımı tercih edebilir. 90-100 kilogram arası erkekler ise 181 cm kayak takımı satın alabilir. 55-60 kg ağırlığındaki kadınlar 152 cm civarında kayak takımı çeşitlerine yönelebilir. Çocuk kayak takımları erkek ve kız çocuklarına göre ayrı modellere sahip değil. Çocuklar için üretilen modeller kayak sporunu sevdirmek amacıyla daha hafif materyaller yardımıyla üretiliyor.

Kayak Takımının Bakımını İhmal Etmemelisin

Kış sporları tutkunlarının severek yaptığı kayak sporunda bakım konusu da bir hayli önemli. Öncelikle paslanmanın önüne geçmek için kayak kenarlarını temiz bir bez yardımıyla silmelisin. Ayrıca kayak tabanlarının birbirine sürtünmemesi için otomatik kayak kayışları kullanman iyi olacaktır. Tüm bunların yanı sıra kayak takımını kuru ve güneşten uzak bir yerde muhafaza etmen gerekiyor. Kayak sezonu bittikten sonra kayak takımına cilalama işlemi yapmalı ve bir sonraki sezona kadar cilayı temizlememelisin.

Sen de güvenilir spor alışverişinin adresi Decathlon’u ziyaret ederek birbirinden kaliteli kayak takımlarını inceleyebilir ve keyifli bir deneyim yaşayabilirsin. Hemen buraya tıkla ve serüvene başla!

Sağlıkla ve sporla kal!