MEMBRAN NEDİR? DEĞERLERİ NASIL YORUMLANIR?

MEMBRAN NEDİR? DEĞERLERİ NASIL YORUMLANIR?

Günlük hayatı pratik, keyifli ve ekolojik hale getiren membran kumaş, artık spor yapmanın şeklini de değiştiriyor. Peki membran nedir? Isı ve su yalıtımı sağlamak amacıyla çok farklı sektörlerin de olmazsa olmaz maddesi olan membran, bina ve konut sektöründen sonra tekstilde de kullanılarak her hava koşulunda her türlü spor aktivitesini yapmaya izin veriyor. Membran kumaşlar koşudan bisiklete, trekkingden dağcılığa kadar pek çok sporda su ve ısı geçirmezliği sağlıyor. Ayakkabılar, botlar, pantolonlar, yağmurluklar, çantalar ve daha pek çok malzeme membran teknolojisi sayesinde yağmurdan ya da kardan etkilenmiyor, en zorlu koşullarda bile vücut ısısını koruyor. Böylelikle sağlıklı bir şekilde hareket etmenin önü açılıyor.

MEMBRAN NEDİR? DEĞERLERİ NASIL YORUMLANIR?

Nefes Alabilen Mikro Gözenekler ile Membran Teknolojisi

Membran kumaş kaplama olan ürünlerin ortak özelliği, nefes alabilirlikleriyle birlikte mikro gözenekli yapılara sahip olmaları. Poliüretan membran olarak bilinen, özel mikro tasarımıyla su geçişine izin vermeyen teknoloji, maruz kalınan hava koşullarına karşı koruma sağladığı gibi vücudunuzun ürettiği tere karşı da duyarlı oluyor. Bu özelliğinin yanında rüzgar geçirmezliği de bulunan membran kaplama kumaşlar, en düşük ısıların hakim olduğu ortamlarda dahi üstün koruma sağlıyor. Şehir ayakkabılarında, spor ayakkabılarda, trekking botlarında, balıkçı çizmelerinde, su sporları yaparken kullanılan ayakkabılarda, uyku tulumları ve çadırlarda ve daha pek çok malzemede membran teknoloji öne çıkıyor. Su geçirmez, rüzgar geçirmez ve konforlu donanımlar; nefes alan lifler kullanılarak üretiliyor.

Çekme Dayanımı ve Işık Geçirimi ile Membran Mucizesi

Membran malzemenin karakteristik özellikleri arasında, çekme dayanımı ve ışık geçirimi gibi faktörler bulunuyor. Çekme dayanımı, membran malzemenin kullanıldığı ürününün dayanıklılığını doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla dayanımın, ürün üzerine gelen yükleri sağlam şekilde taşıyabilecek oranda olması önem teşkil ediyor. Tasarımın çekme dayanımı ne kadar yüksekse kullanım ömrü de o kadar artıyor. Bununla birlikte membran kaplamada herhangi bir yırtık meydana gelmesi ya da olası herhangi bir yırtığın yayılması durumunda hasarın minimize edilmesi için membran çekme modülü devreye giriyor. Kaplama sürecinde kullanılan malzemenin çeşidi ve kalitesine göre de kullanım ömrü 30 yıla kadar çıkabiliyor. Işık geçirimi kavramı ise membran kaplamada kullanılan lifin ya da kaplamanın malzemesine, lifler arasındaki örgü mesafesine göre değişkenlik gösteriyor. Membran zaten liflerin dokunması ile üretilen özel bir kumaş türü olduğundan liflerin özelliği de teknolojiyi doğrudan etkiliyor. Bu sebeplerle membran kaplamanın kullanıldığı, su ve rüzgar geçirmezliğe sahip botlar, yürüyüş ayakkabıları, pantolonlar, montlar ya da kabanlar gibi spor sektöründe kullanılan daha pek çok kumaş hareket etmeyi sorunsuz ve keyifli hale getiriyor.

Membran Değerleri Nasıl Sınıflandırılır?

Tasarımlarda kullanılan membran değerleri  A, B, C gibi sınıflara ayrılıyor.  A sınıfı membran malzeme kaplamasını, politetrafloretilen (PTFE) reçinesinden meydana gelen cam lifli dokuma oluşturuyor. Bu sınıfta reçine en az yüzde 90 PTFE oranı ile sınırlandırılıyor. Dokumanın ağırlığı ise 150 gr. / m2 ya da daha fazla oluyor. Bunun yanında kaplama malzemenin ağırlığı 400 ile 1100 gr. / m2, kalınlığı ise en az 0,5 mm. oluyor.

B sınıfı membran kaplamada ise polivinilclorid reçinesi (PVC), kloropren kauçuk, klorosülfanatlı polietilen kauçuk gibi malzemeler kullanılıyor. Buradaki değerler A sınıfı değerleriyle aynı olup tek fark malzemenin alev yürütmemesi oluyor.Isıya dayanıklı olan, ısı geçirmeyen aktivite malzemeleri bu sınıfa giriyor.  C sınıfı kaplama ise PVC reçine, klorprene kauçuk, klorosülfanatlı polietilen kauçuk gibi malzemelerden oluşuyor. Bu malzemeler ile kaplanmış, örülmüş poliamid, poliaramid, polyester ya da polivinil alkol lifli dokumalar, C sınıfı kapsamında değerlendiriliyor. Değerler bakımından incelendiğinde sentetik lifli dokumanın ağırlığı 100 gr/m2 ya da daha fazla oluyor. Kaplama malzemesi ağırlığı ve membran kalınlığı diğer sınıflarla aynı oluyor. Alev yürütmezlik özelliği burada da devreye giriyor. Çekme dayanımı açısından ise 20 kg./cm değeri ideal olarak kabul ediliyor. 10 mm genişliğinde olan, en az 10 kg ağırlığındaki bir membran malzemenin yırtılma dayanımı ise çekme dayanımının en az yüzde 15’i oranında karşımıza çıkıyor. Bu değerler membran kaplamanın yapıldığı ürünlerin yırtılma dirençlerini doğrudan etkiliyor. Bu oranlara sadık kalınarak üretilen spor ekipmanlarının kullanım ömürleri fazla oluyor, yırtılmaya ve ısıya karşı dirençleri de artıyor.  Ürünlerin dikişli olan kısımlarında ise ek kısmın çekme dayanımının, membran malzemenin dayanımıyla kıyaslandığında yüzde 70’i kadar olması bekleniyor. Spor ayakkabıların ya da botların, üst ve alt ekipmanların, outdoor malzemelerin dikişli ek kısımları bu oranlar dikkate alınarak üretiliyor.

Membran kaplama; spor malzemesinin kullanım ömrünü ve dış faktörlere karşı dayanıklılığını doğrudan etkileyen en önemli bileşenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Gerek koşu, trekking, dağcılık, gerek farklı outdoor aktiviteleri için seçeceğiniz donanımların membran kaplama değerlerine sadık kalınarak üretildiğinden ve test edildiğinden emin olmak istiyorsanız Decathlon yüzlerce ürün seçeneğiyle kapılarını sizin için aralıyor.



Sağlıkla ve sporla kalın!