SADECE 1 STEP TAHTASI İLE FORMDA KALMANIN YOLLARI

SADECE 1 STEP TAHTASI İLE FORMDA KALMANIN YOLLARI

Formda kalmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için egzersiz yapmanın önemi yadsınamaz bir gerçek. Vücut ağırlığı ile yapılan egzersiz hareketlerinin yanı sıra bazı özel ekipmanlar da vücudun farklı alanlarında bulunan kas gruplarını çalıştırmak için sıklıkla tercih edilir. Bu tür araçlardan biri olan step tahtası, özellikle vücudun alt kısmını güçlendirmek için harika bir ekipman olarak bilinir. Hem kadın hem de erkekler için uygun olan step tahtası egzersizleri, aynı zamanda müthiş kas yapıcı özellikler sunar.

SADECE 1 STEP TAHTASI İLE FORMDA KALMANIN YOLLARI

Hem Güçlü Hem Fit Bir Vücut İçin Step Tahtası

Step tahtası ile yapılan egzersizler kas gücü sağlamasının yanı sıra kardiyo disiplini de sağlar. Böylece bolca kalori yakmanı sağlarken aynı zamanda kilo kontrolü yapman için de harika bir seçenektir. Genellikle alt vücut kaslarını çalıştırdığı düşünülse de üst vücut hareketleri ile kombine edilen egzersizlerde, kondisyon ve koordinasyon bakımından mutlak hakimiyet sunar. Step tahtası ile çalışırken sürekli bacak baskısı uygulamak kalf ve hamstrings adı verilen kasları güçlendirir. İleri seviye egzersizlerde, step tahtası ile egzersiz rutinine eklenecek ağırlıklar, antrenman yoğunluğunu artırarak çok daha fazla kalori harcanmasını sağlar.

Step Tahtası ile En Verimli Hareketler

Tek bir step tahtası ile hem güçlü kaslara kavuşmak hem de fit bir görünüm için sıkılaşma istersen uygulayabileceğin en etkili hareketler şunlardır:

1. Step-Up

Bu hareket için bacaklar, kollar ve sırt dışa doğru olacak şekilde step tahtasının önüne geçilir ve ayaklar kalça genişliğinde açılır. Sol ayakla tahtanın üzerine çıkılır ve sağ ayak karna doğru çekilir. Diğer bacağa geçmeden önce seviyeye göre set ve tekrar sayısı tamamlanır. Diğer bacak için de aynı hareket ve set/tekrar sayısı uygulanır. Bu hareket senin için kolay hale gelinceye dek, yüksekliği fazla olmayan bir tahta tercih etmen önerilir.


2. Step Tahtası Üzerinden Atlama


Ritmik şekilde step tahtasının her iki yanına atlayarak yapılan bu harekete başlamak için sağ ayak tahta üzerinde, sol ayak yerde dik durulur. Dizler hafifçe kırılır. Göğüs dik ve kollar dengeyi sağlamak için kırık pozisyonda olmalıdır. Daha sonra sıçrayarak sağ ayak yan kısma atılırken bu kez sol ayak tahta üzerine konulur. Bu esnada yine dizler hafif kırık pozisyonda olmalıdır. Aynı hareket sağ ve sol olmak üzere, 1 dakika boyunca kontrollü nefes eşliğinde tekrar edilir.


3. Step Tahtası Üzerine Zıplama


Özellikle alt vücut bölgesini güçlendiren bu hareket için step tahtası bacaklar arasına alınır. Ayaklar pelvis ile hizalı ve ayak baş parmakları dışa doğru bakacak şekilde konumlandırılır. Topuklar yukarı kaldırılırken karın ve uyluklar sıkılır. Daha sonra her iki ayak ile birlikte step tahtası üzerine zıplanır. Başlangıç pozisyonuna dönmek için yine her iki yana sıçranır ve squat pozisyonuna girilerek yavaşça doğrulunur. Step tahtası üzerine zıplama hareketi esnasında nefes verilir, yere inerken nefes alınır. Seviyeye göre 2-3 set ve 15 tekrar yapılması önerilir.


4. Step Tahtası ile Lunge Hareketi

Step tahtası ile lunge hareketi için, step tahtası önde olacak şekilde dik durulur. Her elde eşit ağırlıklar tutulur ve ayaklar kalça genişliğinde açılır. Bir bacak ile step tahtası üzerine adım atılır ve iki diz ile birlikte vücut alçaltılır. Nefes verirken tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür ve aynı hareket diğer ayak ile yeniden tekrarlanır. Lunge hareketi yapılırken ağırlık topuklara verilmeli, alçalırken dizler ayak parmaklarını geçmemelidir.


Evde yapabileceğin egzersiz rutinine step tahtasını ekleyerek zamanla çok daha güçlü bir alt vücuda kavuşabilirsin. Farklı yükseklikler ve özellikler sunan step tahtaları ile diğer spor ekipmanlarını, Decathlon’un özel avantajları ile güvenle satın alabilirsin.



Sağlıkla ve sporla kal!