BİSİKLET SÜRMEK HANGİ KASLARI ÇALIŞTIRIR?

BİSİKLET SÜRMEK HANGİ KASLARI ÇALIŞTIRIR?

Hepimiz bisiklet sürmenin harika bir egzersiz olduğunu ve hem sağlığımızı hem de zindeliğimizi korumaya yardımcı olduğunu biliyoruz. Peki bisiklet sürmek hangi kasları çalıştırır? Bisiklete binmenin kasları nasıl harekete geçirdiğini, fiziğinizi nasıl geliştirdiğini ve vücut şeklini nasıl forma soktuğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

BİSİKLET SÜRMEK HANGİ KASLARI ÇALIŞTIRIR?

Bisiklet Sürerken Hangi Kas Grupları Çalışır?

Bisiklet sürmek; öncelikle bacak, kalça ve mide bölgelerinizdeki kas yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur. Bisiklet sürerken kullanılan üst vücut kasları ise çoğunlukla destek ve stabilizasyon için kullanılır ancak bu bile üst vücut kasları için harika bir egzersizdir. Bisiklet kullanırken dengede kalmak ve hareket devamlılığını sağlamak için sürekli efor sarf etmek gerekir. Sarf edilen eforun yoğunlu ve buna bağlı olarak vücutta bulunan kasların çalışma sıklığı da değişkenlik gösterir.

Düz yolda normal bir hızda seyrederken ya da yokuş aşağı hareket ederken harcanan efor ile rampa yukarı ya da ağır arazi koşullarında hareket ederken harcanan efor arasında ciddi farklılıklar vardır. Kullanılan bisikletin türü, sürüş stili, tercih edilen rota, sporcunun kondisyonu, bisiklet üzerinde geçirilen süre ve sürüş temposu gibi etkenlerin hepsi vücuttaki kasların farklı oranlarda ve farklı yoğunlukta çalışmasında etkilidir.

Bisiklet sürerken kullanılan alt vücut kasları;

Uyluk önü kasları,
Uyluk arkası kasları,
Baldır kasları,
Kalça fleksörleri,
Kalça kasları,
Ayak düzlemleri,
Ayağın bükülmesini sağlayan kaslar.
Pedal çevirme hareketi esnasında bu kasların hepsi belli bir sırayla çalışır.

Bisiklet sürerken kullanılan üst vücut kasları;

Karın kasları (iç ve dış),
Kol kasları,
Göğüs ve omuz kasları,
Boyun kasları,
Sırt kasları.
Bisiklet sürerken çalışan üst vücut kasları, daha çok destek ve stabilizasyon için hareket eder. Serbest sürüş, dinamik sürüş ve down hill gibi branşlarda üst vücut kasları normal sürüş stiline kıyasla çok daha aktiftir.

BİSİKLET SÜRMEK HANGİ KASLARI ÇALIŞTIRIR?

Bisiklet Sürerken Kaslarınızı Sağlıklı Bir Şekilde Geliştirmek için Yapabilecekleriniz

- Bisiklet sürmeye başlamadan önce germe ve ısınma hareketleri yapmayı ihmal etmeyin.
- Sele yüksekliğini ve açısını ideal konuma getirin. (Sele ayarı gerçekleştirildikten sonra ayak zemine dik bir açıda bakmalı, pedal hareketi esnasında tabandan yukarı doğru hafifçe bükülebilmelidir.)
- Tempolu sürüşlerde pedal sayısını 90-120 aralığında tutarak eklemlerinize binen yükü en aza indirin.
- Hava şartlarına uygun giysileri ve ekipmanları kullanın.
- Tarzınıza, kondisyonunuza ve kullanım alanına uygun bir bisiklet seçin. (bisiklet fiyatları; bisikletin türüne, yapısına ve donanımlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir)
- Daha iyi performans alabilmek için kilitli pedallar ve rijit gövdeye sahip bisiklet ayakkabıları tercih edin.
- Kilitli pedallar sayesinde bacak kaslarınızın itme kuvvetinin yanı sıra çekme kuvvetinden de yararlanın.

BİSİKLET SÜRMEK HANGİ KASLARI ÇALIŞTIRIR?

Bacak Kaslarının Gelişmesi için Sık Sık Bisiklet Sürün

Pedal çevirirken oluşan saat yönünde dairesel hareketler, ilk olarak uyluk kaslarını ve dörtlü kasları çalıştırır. Bu aksiyon daha sonra, baldır kaslarının gerilmesini sağlayarak sırasıyla tüm bacak kaslarının ve tendonların çalışmasına olanak tanır. Kalça kasları ise bisiklet pedalının aşağı doğru yönlendirilmesinden sorumludur ve sadece pedal çevirdiğinizde yoğun olarak çalışır.

Yokuş yukarı çıkmak zor bir iştir ve her pedal çeviriminde hem kalça hem de uyluk kaslarına büyük miktarlarda yük biner. Bu yük, kas liflerinin yoğunluğunu ve gücünü artırarak sert bir antrenman yapabilmenize yardımcı olur. Downhill bisikletler ile dik tepelerden aşağıya doğru bisiklet sürmek ise alt baldır kaslarının gelişmesine katkıda bulunur. Oturma pozisyonu ve sürüş stili farklı olan bisiklet modelleri kullanırken kas gruplarının çalışma yoğunluğunda ufak farklılıklar gözlemlenebilir.

Bisiklet sürmek hangi kasları çalıştırır sorusuna şimdi çok daha net ve doğru cevaplar verebileceksin! Eksik bisiklet ekipmanlarını tamamlamak için buraya tıkla!

Sağlıkla ve sporla kal!