BOKSTA 3 ÖNEMLİ VURUŞ TEKNİĞİ

BOKSTA 3 ÖNEMLİ VURUŞ TEKNİĞİ

Boks birçok spor dalı gibi kendine özgü kuralları ve teknikleri bulunan bir spordur. Peki, bu spor dalı hakkında öncelikli olarak öğrenmen gereken teknikleri biliyor musun? O halde, vakit kaybetmeden bu yazıyı mutlaka okumalısın.

BOKSTA 3 ÖNEMLİ VURUŞ TEKNİĞİ

Direkt Yumruk

Boksta en önemli vuruş tekniklerinin başında direkt yumruk gelir. Direkt yumruk atarken dirseklerinin kırık vaziyette kalmaması ve rakibine doğru, düz bir şekilde açılmasına mutlaka dikkat etmelisin.

Vücudunu kullanarak attığın yumrukların çoğu zaman daha etkili olduğunu unutmamalısın. Kol gücü yerine vücudunu ya da ayağını kullanarak attığın yumruklar kolunu çok az yorar. Ayrıca, bu yöntemle daha güçlü ve daha etkili bir şekilde vuruş yapman mümkündür.

Boks sporunda ön ve arka yumruk şeklinde tabir edilen yumruk atma teknikleri vardır. Bunlardan ön yumruk olarak adlandırılan yöntemle, rakibin boşluğunu arayarak onu kandırmayı sağlayan fentler yapmayı deneyebilirsin. Diğer teknik olan arka yumruk, indirici yumruklar olarak bilinir ve çoğu zaman oldukça sert ve güçlü bir şekilde atılır.

BOKSTA 3 ÖNEMLİ VURUŞ TEKNİĞİ

Kroşe Yumruk

Kroşe yumruk, sağ ve sol kroşe şeklinde iki kategoriye ayrılır. Düz gard pozisyonu alan boksörler, çoğunlukla sol direktler kullanarak rakiplerini yoklar ve kroşe yumruk atmak için en uygun anı yakalamaya çalışır.

Sol kroşe atmak için, sağ elin mutlaka çene hizanda durmalıdır. Sol elin ise yumruk halinde olmalıdır. Sol kolun dirseğinden kırık olacak şekilde, aşağı yukarı 90 derece veya daha fazla bir açıyla vuruş yapmalısın. Vuruş yaparken dirsek ve omzun aynı hizada olmalı, yumruğunun tarak kısmı ile vuruşunu tamamlamalısın.

Yumruğunun avuç içi kısmı aşağıya ya da yüzüne doğru dönük olabilir. İlk zamanlarda yumruğun avuç içi tarafı aşağıya doğru olacak şekilde bu vuruş tekniğini öğrenirsen zamanla tekniği çok daha iyi oturtabilirsin. Eğer istersen sonra diğer yumruk tekniğine daha kolay bir şekilde geçiş yapabilirsin.

Sol kroşe vururken sağ ayağını yere çok sağlam basman gerekir. Ayak dönüşünü ise sol ayağınla yapmalısın. Direkt vuruş tekniğindeki gibi sol ayağın parmak ucunda olmalıdır. Güç zeminden geldiği için sol ayağının parmak ucunda dönüşünü tamamlamalısın. Böylece, ortalama 90 derecelik bir açı yaparak sağ yöne doğru dönmüş olursun. Bu hareketlerden sağladığın gücün de desteği ile belini döndürerek kroşe vuruş yapabilirsin.

Sağ kroşe yöntemi de teknik açıdan, sol kroşe yöntemi ile aynıdır. Sol kroşe tekniğindeki adımları sırayla izleyerek sağ kroşe vuruşu gerçekleştirebilirsin. Fakat, bu teknikte sol elin çenende olmalı ve sol ayağın yere sağlam bir şekilde basmalıdır. Ayrıca dönüş hareketini de sağ ayağınla yapman gerekir.

Kroşe yumruk tekniğini şakaklardan başlayarak bel bölgesi yan bölümlerinin bitişine kadar çok etkili bir şekilde uygulayabilirsin. Kroşe yumruğu, özellikle çeneye vurduğunda rakibini kolayca nakavt edebilirsin. Ayrıca, karaciğer bölgesine vurmak da çok etkili bir yöntemdir. Kroşe atma esnasında çok hızlı karar verebilmelisin. Kroşeyi vurduktan sonra da seri bir şekilde toparlanmalısın.

Boks müsabakalarında rakibi yoklamak ve iyice yormak için direkt yumruk kullanılır. Fakat asıl indirici darbe için kroşe ve aparkat teknikleri tercih edilir. Günümüze kadar gerçekleşmiş çoğu nakavtta son yumruk olarak kroşe yumruklar görülür.

BOKSTA 3 ÖNEMLİ VURUŞ TEKNİĞİ

Aparkat Vuruş

Aparkat vuruş, aşağıdan yukarıya doğru karaciğere ve çeneye uygulanır. Oldukça etkili olan bu yumruk için fırsat yakalamak çok zordur. Bu yumruk tekniği için rakibin açık vermesini beklemeli ve uygun bir zamanda seri olarak uygulamalısın.

Sol aparkat esnasında sol ayağın parmak ucunda olmalı ve sağa doğru dönmelidir. Sağ elin ise yumruk şeklinde ve çenen ile temas halinde olmalıdır. Sağ aparkat vuruşu da teknik açıdan sol aparkatla aynı olduğu için aynı adımları takip etmelisin.

Tüm boks ihtiyaçların için mağazalarımıza gelebilir ya da decathlon.com.tr‘yi ziyaret edebilirsin!

Sağlıkla ve sporla kal!