DOĞADA HAYATTA KALMANIN TEMEL KURALLARI

DOĞADA HAYATTA KALMANIN TEMEL KURALLARI

Doğada hayatta kalabilmek doğayı tanımakla başlıyor. Kendini sürekli yenileyen yapısı ve güçlükleri yenme yeteneğiyle doğa deneyimi, bireye modern hayatta karşılaşamayacağı olaylarAa karşı berrak bir bakış açısı kazandırıyor. Bununla beraber zekayı geliştiren yapısıyla, ortaya çıkan sorunlara, içgüdü ve hislerin bir arada kullanıldığı akılcı çözümler üretmenize yardımcı oluyor.
Doğayı anlamak, mevsimleri ve coğrafyayı tanımakla başlıyor. İyi bir doğa gözlemcisi için bu anlayış büyük kolaylıklar sağlayabileceği gibi barınma ve beslenme gibi temel gereksinimlerinizi yerine getirmenize de önemli ölçüde yardımcı oluyor. Örneğin, sebze ve meyvelerin hangi mevsimlerde yetiştiğini bilen bir gözlemci, kış aylarının başlangıcında ortaya çıkan; alıç, muşmula, kuşburnu gibi yiyecekleri toplayarak besin ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir. Nemli ve rüzgarlı yerlerde bulunan ısırgan otunu ise ip ve ilaç yapımında kullanabilir.

DOĞADA HAYATTA KALMANIN TEMEL KURALLARI

Her şey Kamp Ateşini Yakabilmekle Başlar

Kamp ateşi yiyeceklerinizi pişirmenize, içeceğiniz suyu bakterilerden arındırmanıza, yabani hayvanları çevrenizden uzak tutmanıza, en önemlisi de moral ve motivasyonunuzu arttırarak güvende hissetmenize olanak sağlıyor. Ateş yakabilmek için oksijen, yanıcı madde ve ısıya ihtiyacınız var. Demir ve magnezyumu birbirine sürttüğünüzde ateşinizi hazırlayan kıvılcım ortaya çıkıyor. Ve ortaya çıkan bu kıvılcımı doğadan elde ettiğiniz maddenin üzerine düşürdüğünüzde ateşiniz yanmaya başlıyor. Huş ağacı kabuğu içerisindeki katran, kıvılcımın alev almasına yardımcı oluyor.

Ağaçların çeşitli büyüklükteki ölü ve kuru dallarını toplayarak hem ateşiniz için iyi bir zemin hazırlayabilir hem de ateşin devamlılığı için ısı kaynağı sağlayabilirsiniz. Zemine yan yana yerleştirilen orta büyüklükteki kuru dal parçaları, güçlü bir izolasyon sağlıyor. Dal parçalarının arasında oluşan boşluklar ise hava akımını devamlı hale getirerek ateşinizin canlı kalmasına yardımcı oluyor. Ateşi kolayca harlayabilmek için küçük dal parçalarını ateşin yakın olan kısmına, orta boy olanlar bir gerisine ve en büyük ve lifli olanlar ise en arkaya azami bir düzen içerisinde yerleştirilerek ateşinizin parlaklığını devam ettirebilirsiniz.

DOĞADA HAYATTA KALMANIN TEMEL KURALLARI

Hayal Gücünüzü Kullanarak İhtiyaçlarınızı Karşılayın

Doğada yaşam, disiplin ve düzeni günlük yaşantınızın bir parçası haline getiriyor. Kimi zaman, topladığınız besin kaynaklarından yemek hazırlarken hayal gücünüzden faydalanarak farklı amaçlar için yenilikçi çözümler üretebilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanarak hazırlayacağınız basit bir düzenek, yiyeceklerinizi pişirmenize ve ihtiyacınız olan suyu kaynatarak sterilize etmenize yardımcı olabilir. Bunun için doğadan ilham alabileceğiniz gibi, farklı düzenekleri bir araya getirerek de deneysel ekipmanlar tasarlayabilirsiniz.

Barınma ve vücut ısınızı korumak için yine doğanın eşsiz olanaklarından faydalanabilirsiniz. Ağaçlardan topladığınız çam iğneleri iyi bir izolasyon malzemesi olarak işlev görmektedir. Zorlu doğa koşullarında topladığınız çeşitli yaprak ve dal parçalarıyla kendinize güvenli bir barınak inşa edebilirsiniz. Altı topraklı yosunları, yağmuru ve rüzgarı önleyen bir koruyucu olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kendinize doğal yollardan bir kamp çadırı oluşturmak için bu yosunlardan faydalanabilirsiniz.

DOĞADA HAYATTA KALMANIN TEMEL KURALLARI

Doğanın İyileştirici Gücünü Kullanın

Doğada yaşam, kimi zaman sandınızdan daha zor hale gelebiliyor. Yaralanmalar ve kesiklere karşı ise yine en basit ve etkin çözüm, doğa içerisinde karşımıza çıkıyor. Söğüt ağacı dallarının kabuklarından elde edilen salisilik asit, birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan Aspirin’in ana maddesini oluşturuyor. Bu nedenle, doğada canı yanan bir hayvan genellikle bu ağacın gövdesini ve yapraklarını yiyerek iyileştirici özelliğinden faydalanıyor.

Söğüt ağacı birçok farklı özelliğiyle doğanın koruyucusu rolünü üstleniyor.  Dallarını köklendirmek için kullandığınız su, diğer bitkilerin besin ihtiyacını karşılayarak yaşam kalitesini arttırmada kullanılabiliyor. Bununla beraber suyu seven bir bitki olan söğüt ağacı, yakınlarda bir su kaynağı olup olmadığına da işaret ediyor.

Tüm bu muhteşem özellikleriyle doğada yaşam, insan zihnini ve ruhunu geliştiren bir etkiye sahiptir. Siz de temel kamp malzemelerini, gözlemsel bilgilerinizle harmanlayarak kullanabilir, doğada yaşam serüveninize başlayabilirsiniz. Tıpkı diğer canlılar gibi orman ile uyum içinde gözlemleyerek öğrenebilir ve sorunlarınıza akılcı, sürdürülebilir çözümler üretebilirsiniz.


Sağlıkla ve sporla kalın!