İLK SNOWBOARD TECRÜBESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İLK SNOWBOARD TECRÜBESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Snowboard, kaykaya benzeyen ancak tekerlekleri olmayan bir tahta üzerinde iki ayakla durularak karlı ve eğimli bir yüzeyden aşağıya doğru kayılan eğlenceli bir spordur. Herkesin denemek istediği yüksek tempolu bir kış sporu olan snowboard, heyecan ve adrenalin sevenleri zirvelere davet etse de elbette bu sporun kuralları, kullanılan malzemelerin özellikleri, parkur seçimi gibi dikkat edilmesi gereken pek çok detay yer alır.

İLK SNOWBOARD TECRÜBESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ürün Seçimi

Snowboard yapmaya başlamadan önce kullanacağın ekipman ve malzeme seçimini en doğru şekilde yapman gerekir. Burada amaç hem güvenliği maksimum düzeyde tutmak hem de kayma stiline göre işini kolaylaştırmaktır. Sıcak tutacak ve kesinlikle su geçirmeyecek kıyafetlerin yanı sıra snowboard botu ve tahtası, kask, diz, sırt ve bilek gibi vücut alanlarını korumak için koruma ekipmanları, bağlama ve diğer aksesuarlar mutlaka bulunmalıdır.

Snowboard tahtası seçiminde mutlaka sporcunun seviyesi ve tahtayı kullanım şekli dikkate alınmalıdır. Boy boy değişen board’lar arasından kendine en uygun olanı seçmen gerekir. Ayrıca board üzerinde tercih ettiğin bağlama ise güvenliğin için önemli olduğundan, yine ayağını çok iyi saran ve fazla efor harcamadan manevra yapmana imkân tanıyan bağlamalar kullanman gerekir. Kullandığın snowboard botu ise rahat olmalı, ayağına tam oturmalı ve konforlu şekilde tüm ayağı bilek bölgesiyle birlikte sarmalıdır. Son olarak snowboard korumalarını vücut eklem yerlerine sıkı şekilde takmalısın. Yüzüne tam oturan bir snowboard gözlüğün ile spora hazır olduğunu ilan edebilirsin.

İLK SNOWBOARD TECRÜBESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tahta ve Ayakkabı Nasıl Takılır?

Kendine en uygun snowboard botunu seçtiysen sıra geldi board’a bağlama işlemine. Bağlama ekipmanları, botlarını tahtaya bağlamaya yarar. Soft ve hard bağlama olarak ikiye ayrılan bağlama tarzı bulunur. Hard bağlama, sert yapılı snowboard botu ile uyumlu olduğundan, slalom ve yüksek sürat yapabilen sert tahtalara uygulanır. Buna karşın soft bağlama ise daha yumuşak olan botlar ile uyumlu olan freeride, all mountain ve freestyle snowboard tahtalarıyla birlikte kullanılır.

Snowboard’a yeni başlayan biriysen sürüş stiline en uygun tahtayı seçtikten sonra en uyumlu soft bağlamayı tercih etmen önerilir. Genellikle 2’li, 3’lü ve 4’lü vida sistemleri arasından en yaygın kullanılan 4’lü vida bağlama sistemini kullanabilir, plate adı verilen birleştiriciler ile botlarını board’a sabitleyebilirsin.

İLK SNOWBOARD TECRÜBESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ayağa Kalkış ve Duruş Şekilleri

Botlarını board’a bağladıktan sonra sıra geldi ayağa kalkmaya. Zamanla kendine has bir yöntem geliştirecek olsan da ayağa kalmak için genel kural; sol elinde board’u arkadan tutmak, sağ kolunla sanki yukarıdan bir şey alacakmış gibi uzanmak, ileri doğru hamle yaparak ayak burnuna basmak ve ağırlığı öne vererek kalkmaktır. Oldukça basit ve pratik bir ayağa kalkış metodu olan bu tarzı birkaç deneme sonrası yapabildiğini göreceksin.

Ayağa kalkmayı başardıktan sonra tek yapman gereken omurganı olabildiğince düz tutarak dengede kalmaya çalışmaktır. Bunun için hafif dizlerini kırmış, öne eğilmiş ve ağırlığını parmak uçlarına vermiş olman gerekir. Tüm bunları başardığında eğimli alanda yavaş yavaş kaymaya başlayabilirsin. Diğer yandan, istediğin anda durmak için belini ve dizlerini senkronize şekilde kullanman gerekir. Diğer bir deyişle, durmak istediğinde bel ve sırt bölgeni kullanarak tahtanın topuk-kenar denilen köşesini zemine bastırman ve sırt ağırlığını bu bölgeye aktarman yeterlidir. Bu iki parçalı hareketi pratik yaptıkça dilediğin zaman kolayca durabildiğini göreceksin.

İLK SNOWBOARD TECRÜBESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Parkur Seçimi Nasıl Olmalı ve Nelere Dikkat Etmeli?

Snowboard parkur seçimi, sporcunun seviyesine göre değişir. Eğer spora yeni başlayan biriysen, serbest stil olarak bilinen freestyle stil için uygun parkuru seçebilirsin. Çok yönlü, güvenli ve popüler bir stil olan bu tarzda parkur her türlü arazi ve kar koşulu olabilir. Zamanla ustalaştığında freeride parkura geçebilirsin. Rampadan atlamak, havaya sıçramak gibi özel snowboard parklarının yer aldığı bu tür parkurlar, orta seviye snowboard sporcuları için idealdir.

Son olarak Alp stili olarak bilinen yüksek hız, keskin dönüşler ve yarış yapılan parkurlar da bulunur. Konforun ikinci plânda olduğu bu alanlarda performans öne çıkar. Dolayısıyla kendini geliştirdiğinde sen de Alp stili bir parkurda yeteneklerini sergileyebilirsin. Ancak güvenliğin için mutlaka seviyene ve yeteneklerine uygun parkur seçimine dikkat etmelisin.

Yüksek performanslı bir snowboard deneyimi doğru ürünleri seçmekten geçiyor. Sen de aradığın tüm ekipmanları Decathlon’da bulabilir, heyecanlı snowboard dünyasına adım atabilirsin.



Sağlıkla ve sporla kal!