Kas Gelişimine Uygun Beslenme Önerileri
Kasların gelişmesi, yeni kas meydana getirmek demek değildir; var olan kas dokusunun güçlendirilmesi anlamına gelir. Bu süreçte antrenman öncesi ve sonrasında uygun besinler tüketilmesi, günlük kalori miktarının sağlıklı bir şekilde artırılması önemlidir. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, cinsiyetine, egzersiz çeşidine ve yaşam tarzına uygun bir diyet programı, kas gelişimini destekler. Kas gelişimine uygun beslenme için bazı önerilere göz atalım:
- Kas dokusunun en önemli bileşeni proteindir. Günlük protein alımının kilogram başına 2 gram olması, kasların gelişimine ve toparlanmasına yardımcı olur. Antrenman öncesi ve sonrası sindirilebilirliği yüksek et, tavuk, balık, yumurta gibi yüksek kaliteli protein çeşitleri tercih edilmelidir. Günlük kalori alımının %12-15’inin protein kaynaklı besinlerden sağlanması kas gelişimi açısından önemlidir.
- Antrenmanın verimli geçmesi kas gelişiminin temel taşıdır. Antrenman verimliliğini etkileyen en önemli besin ise karbonhidrat kaynaklarıdır. Karbonhidrat antrenman öncesi ihtiyaç duyulan enerjiyi ve en önemlisi de kas gelişimini uyaran insülin hormonunun salgılanmasını sağlar. Antrenman öncesinde yüksek lif içeriğine sahip pirinç, makarna, patates, yulaf gibi karbonhidratlar tercih edilir. Antrenmanın hemen sonrasında glikojen için muz tüketilebilir. Antrenman sonrasındaki ana öğünde protein ile birlikte karbonhidrat alınmalıdır.
- Kas gelişiminde yağlar da önemli rol oynar. Beslenme programına balık, fındık, avokado, ceviz, fıstık gibi sağlıklı yağ kaynaklarını eklemek gerekir.
- Günlük kalori alımını 500-1000 kalori artırabilmek için 5-6 öğünlük bir beslenme programı uygulanabilir. Ana öğünler ara öğünlerle desteklenmeli ve yeşil biber, soğan, marul, pırasa, brokoli, maydanoz gibi lif içeriği yüksek sebzeler beslenme programına dâhil edilmelidir. Ayrıca süt ve süt ürünleri de kas gelişimini destekleyen kalsiyum açısından zengindir. Bu besinleri de diyet programına ekleyebilirsin.