KAYAK YAPARKEN DÜŞENLER İÇİN EN PRATİK KALKMA YÖNTEMLERİ

KAYAK YAPARKEN DÜŞENLER İÇİN EN PRATİK KALKMA YÖNTEMLERİ

Yanlış ve etkisiz bir şekilde kaymaya çalışırken ani bir düşüş, çok yorucu ve sinir bozucu olabilir. Her kayakçı düşer ve düşmek, utanılacak bir şey değildir. Küçük ancak etkili birkaç ipucuyla kayaklarınızı çıkarmadan hızlı, kolay bir şekilde kalkabilirsiniz. Hızlıca ayağa kalkmak gibi temel kayak hareketleri ilk başta kolay görünmeyebilir, ancak küçük bir uygulama ile alışkanlık haline gelecek ve hiç de zor olmayacaktır.

KAYAK YAPARKEN DÜŞENLER İÇİN EN PRATİK KALKMA YÖNTEMLERİ

Düşmeye Hazırlıklı Olun

Düştükten sonra yeniden kalkmak, kayak sporuna yeni başlayanların genellikle çok zor bulduğu bir aşamadır. Vücudu doğru pozisyona sokmamak, kayakta düşüş sonrası kalkma problemlerinin nedeni olsa da çözümü oldukça pratiktir.

Kayağa yeni başlayan bir kişi olarak düşmek normaldir ve ne zaman düşeceğinizi hissetmek biraz zaman alacaktır. Bununla birlikte o anı hissettiğiniz zaman, kayak takımınızı yanlara düşürmeye yönelik küçük ancak etkili manevralar yaparak, kalkışınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Nasıl Düşeceğinizi Öğrenin

Kayak stilleri geliştirilirken, belki de en önemli aşama nasıl düşeceğinizi öğrenmektir. Kontrolü kaybetmeye başladığınız anda, ilk olarak durmak istediğiniz yere odaklanın. Bu, dikkatinizi örneğin pistin kenarındaki yakın ağaçlık alanlar yerine temiz ve açık bir alana çevirdiğinizden emin olmak anlamına gelir. Unutmayın, gitmek istemediğiniz bir yere odaklanıyorsanız, muhtemelen gideceğiniz yer orası olacaktır. Düşeceğinizi anladığınız zaman ilk adım dizlerinizi bükmek ve göğsünüze yaklaştırmaktır. Ellerinizi baton kayışlarından çıkarın ve her iki batonu dizinizin hemen üstünde olacak şekilde göğsünüzün önüne yerleştirin.

KAYAK YAPARKEN DÜŞENLER İÇİN EN PRATİK KALKMA YÖNTEMLERİ

Vücudunuzu Kayaklara Yakınlaştırın

Hangi konumda olursanız olun; düştükten sonra yapmanız gereken ilk şey, vücudunuzu kayaklarınıza olabildiğince yaklaştırmaktır. Kayakları önünüze alacak şekilde oturmayı denemeyin. Vücudunuzu kayaklara yaklaştırmanızın nedeni, kalkmaya çalıştığınızda itmeyi kolaylaştırmasıdır. Eğer uzandığınız gibi doğrulmaya kalkışırsanız, kendinizi dik pozisyona getirmeniz büyük olasılıkla mümkün olmayacaktır.

Kayaklarınızın Açısını Düzenleyin

Güvenli bir şekilde ayağa kalkmak için ayağa kalkmadan önce dizlerinizi bükebildiğiniz kadar bükerek, göğsünüze yaklaştırın. Kayaklarınızı piste dikey olacak şekilde düzenleyin. Kayaklarınızın pistle aynı açıda olması, ayağa kalkarken kayakların kaymasına, dengenizi yitirmenize ve yeniden düşmenize neden olur. Yer çekimi, bir eğim üzerinde kalkmayı daha da kolaylaştırır. Bu yüzden manevra yaparken kayaklarınızın tepenin aşağısında olduğundan emin olun.

KAYAK YAPARKEN DÜŞENLER İÇİN EN PRATİK KALKMA YÖNTEMLERİ

Tüm Ağırlığınızı Öne Verin

Kayakların kayma açısına dik olarak hizalanması, ihtiyaç duyduğunuz direnci sağlar. Kayaklarınızı düzenledikten sonra, ağırlığınızı olabildiğince ön kısma vererek kalkmaya çalışın. Yatay olarak çömelmiş pozisyondayken, kayağa en yakın yere bir elinizi koyun ve yerden destek alın. Diğer elinizle batonları kavrayıp göğsünüze yerleştirin. Ağırlığınızı öne verin. El mesafesinin kayağa yeterince yakın olmasına dikkat edin. Mesafenin uzun olması, gerekli desteğin alınamamasına neden olur.

Unutmayın, kayak yaparken ayağa kalkmak için en önemli pozisyon tüm hareket boyunca göğsünüzü öne doğru eğmektir. Gövdenizi öne doğru eğmeye devam ettiğinizde bu, üst vücut ağırlığınızın itme çabasını destekler ve itmeyi daha kolay hale getirir. Kayaklarınızla hızlı ve kolay bir şekilde kalkmakta zorlanıyorsanız kayakları çıkarın.

Kalkmaya çalışırken bunlara dikkat edin:

- Eğimi doğru olarak değerlendirin. Kayakların piste paralel konumlandırılması, ayağa kalkarken kaymaya neden olur. Genelde tüm yamaç için değil, kayma eğimin hangi yönde olduğunu 
anlamak önemlidir.

- Vücudunuzu kayaklara olabildiğince yaklaştırın. Gücü tamamen kalkışa doğru odaklayabilmek için vücudunuzun kayaklara en yakın mesafede yakın olması gerekir.
İleriye doğru eğilin. Kayak botlarının üzerindeki ağırlığınızı ileriye doğru dengelemediğiniz sürece, ayağa kalkmaya çalışırken geriye doğru düşmeniz kaçınılmazdır.

- El ve kayak mesafesini iyi ayarlayın. En yakın yerden destek almaya çalışın.

Dengeyi kaybetme korkusunun sizi engellemesine izin vermeyin. Bunun yerine bir profesyonel gibi düşmeyi öğrenin. Düşüncelerinizi toplayın, gülümseyin ve kayak yapmanın tadını çıkarın!



Sağlıkla ve sporla kalın!