SICAK HAVALARDA DAĞ BİSİKLETİ KULLANMAK

SICAK HAVALARDA DAĞ BİSİKLETİ KULLANMAK

Havaların ısınması ve yazın gelmesiyle beraber bisiklet sürmek aktivite listelerimizin ilk sıralarında yer almaya başladı. Güzel havaların tadını çıkarmak isteyen dağ bisikleti tutkunları ise amortisörlerinin kilitlerini açarak doğada pedallamanın keyfini çıkarmak için planlarını çoktan yaptılar. Isınan havalar bisiklet tutkunlarını doğayla buluşturmak için sabırsızlandırsa da; yüksek sıcaklıklar, özellikle performans gerektiren dağ bisikleti sporu için gerekli önlemler alınmazsa sürüş keyfini işkenceye dönüştürebilir. Bunun önüne geçmek ve sıcak havalarda bile en konforlu sürüş keyfini yaşamak için uygun ekipman ve kıyafet seçimi, doğru beslenme ve bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Gelin dağ bisikleti kullanıcıları için yaz aylarında sürüş konforunu arttırmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine ve küçük püf noktalarına hep birlikte bakalım.

SICAK HAVALARDA DAĞ BİSİKLETİ KULLANMAK

Öğle Güneşinden Sakının

Yazın bisiklet kullanırken dikkat edilecek noktaların en başında öğlen güneşinden sakınmak geliyor. Bu sebeple zaman planlamasını iyi yaparak mümkünse sabahın erken saatlerinde sürüşe başlamak önemli. Hem sabah saatlerinde havaların daha serin olması hem de havadaki ozon miktarı daha düşük olduğundan nefes almanın daha kolay olması yazın sabah saati sürüşü kolaylaştıran etmenlerin başında geliyor. Güneşin tepede olduğu öğlen saatleri ise güneşin altında dağ bisikleti sürmek pek iyi bir seçenek değil. Bu sebeple saat 11:00 – 15:00 arasını sürüş için tercih etmemeye özen gösterin.

Sürüş zamanına karar verdikten sonra gelelim uygun kıyafet seçimine. Özellikle yaz sıcaklarında sürüş sırasında giydiğimiz kıyafetlerin yaza özel teri dışarı atan ve mümkünse UV koruması olan kıyafetlerden seçilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli husussa beyaz renk kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiği. Açık renk kıyafetler güneş ışınlarını daha iyi yansıttıkları için güneşten etkilenme oranınızı minimuma indirecektir.

SICAK HAVALARDA DAĞ BİSİKLETİ KULLANMAK

Gözlere Dikkat

Gelelim pek dikkat edilmese de aslında en önemli konuların başında gelen göz sağlığına. Göze uzun süre nüfuz eden güneş ışınları dikkat edilmezse ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Özellikle UVA ve UVB ışınları hem retinaya hem de korneaya zarar vererek ciddi problemler doğurabilir. Bu sebeple yazın sürüş için bisiklet gözlüğümüzü seçerken %100 UV korumaya sahip olmasına dikkat etmemiz önemli.

Yazın sıcak havalarda terlemeye sebep olduğu düşünülerek bisiklet kasklarımızı çıkarmak yapılabilecek en büyük hataların başında geliyor. Bisiklet sürerken ve özellikle dağ bisikleti ile doğanın çetin koşullarında performans gösterirken, bisiklet kaskı olmazsa olmaz güvenlik önlemlerinin başında geliyor. Burada önemli olan havalandırması iyi bisiklet kasklarından birini seçmek. Bisiklet modelleri ya da dağ bisikleti modelleri arasında seçim yaparken nasıl detaylı inceleme yapıyorsak, kask seçerken de aynı özeni göstermemiz son derece önemli. Ayrıca bisiklet kaskları, güneş ışınlarının direkt başınızla temasını keserek güneş çarpmasına karşı koruma sağlamaya da yardımcı oluyor.

SICAK HAVALARDA DAĞ BİSİKLETİ KULLANMAK

Krem Olmadan Asla

Yazın bisiklet sürerken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta ise güneş kremi kullanımı. Güneş kremi seçerken tenimize uygun bir krem seçmek önemli. Özellikle açık tenliysek yüksek korumaya sahip krem seçmekte fayda var. Ayrıca mümkün olduğunca yağlı krem kullanımından sakınmak gerekiyor. Yağ, vücut gözeneklerini tıkayarak terin vücuttan dışarı atılmasını engelleyebiliyor. Ayrıca bisikleti sürerken çıktığımız irtifa da krem seçimini etkileyen faktörlerden bir diğeri. Her 1000 metre irtifa artışı UV ışınlarının oranını %20 arttırdığından, yüksek irtifalar için yüksek korumalı krem seçimi önemli.

SICAK HAVALARDA DAĞ BİSİKLETİ KULLANMAK

Bol Bol Sıvı Tüketilmeli

Son konumuz ise beslenme. Öncelikle sıcak havalarda daha fazla terlediğimizden, kaybedilen sıvıyı dengelemek için aldığımız sıvı miktarını arttırmak en önemli beslenme kuralımız olmalı. Ortalama 15 dakikada bir 200 ml sıvı almamız, terle kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymamız için yeterli olacaktır. Bu hem performansımızı korumak, hem de sağlığımız için dikkat etmemiz gereken en önemli kural. Yemek seçimini de mümkün olduğu kadar hazmı kolay ve mümkünse sıvı yiyeceklerden yapmak performansımız üzerinde olumlu etkilere sebep olacaktır. Çünkü hem vücudumuz sıvı gıdaları katılara göre daha hızlı hazmederek değerlendiriyor hem de daha uzun süre tokluk hissi veriyor. Ayrıca bisiklet sporunda muzun hayat kurtarıcı bir yiyecek olduğunu unutmayın ve mümkün mertebe formanızın arka cebinde bir muz için yer bırakmaya özen gösterin.


Sağlıkla ve sporla kalın!