YÜZMEDE DÖNÜŞ SIRASINDA YAPILAN HATALAR

YÜZMEDE DÖNÜŞ SIRASINDA YAPILAN HATALAR

Yüzme kasları güçlendiren ve kalori yakan oldukça faydalı bir spor dalıdır. Her spor dalında olduğu gibi yüzmenin de kendine has teknikleri, dikkat edilmesi gereken kuralları vardır. Bu kuralların bir kısmı da yüzerken dönüş kurallarıdır. Yüzerken en çok hata yapılan kısım dönüşlerdir. Dönüşlerin kendi içinde yüzme stillerine göre teknikleri vardır. Bunlar; kurbağalama dönüş, takla atarak dönüş, kelebek dönüş ve sırtüstü dönüş teknikleridir. Bu teknikler uygulanırken çoğu zaman doğru yapılmıyor ve hatalı dönüşler gerçekleşiyor. Bu da, bir müsabaka yapılıyorsa eğer, diskalifiye olmaya ve zaman kaybına neden oluyor.

YÜZMEDE DÖNÜŞ SIRASINDA YAPILAN HATALAR

Serbest Yüzerken Dikkat Edilmesi Gerekilen Dönüş Kuralı

Yüzme sporunda dönüş esnasında en çok yapılan hatalardan biri, takla atarken ayakların duvara değmemesidir. Serbest dönüş takla atılarak yapılır. Takla atarken ayakların duvara değdirilerek destek alınması gerekir. Son iki kulaç kala nefes alan yüzücü, alnını dizlerine yaklaştırarak ve topuklarını kalçasına çekerek takla atar. Hemen ardından ayaklarıyla duvarı iterek güç alır ve yüzmeye devam eder. Burada yüzücünün dikkat etmesi gereken nokta ayaklarıyla duvarı tam kavraması ve tam güçlü bir itiş gerçekleştirmesidir. Serbest yüzme sırasında yüzme gözlüğü, bone gibi yüzme ekipmanları da daha iyi bir performans sağlanmasında yardımcı olur. Su içinde daha sağlıklı görebilmek dönüşlerde de oldukça önemlidir. Bitişe ne kadar mesafe kaldığını, duvara tam olarak ne kadar yakın olduğunuzu görebilmek için yüzme aksesuarları ve ekipmanları oldukça önemli rol oynar.

Kurbağalama Teknikle Yüzerken Doğru Dönüş Nasıl Yapılır?

Kurbağalama dönüş yaparken eller kullanılır. Burada dikkat edilmesi gerekilen şey iki elin birlikte kullanılmasıdır. Kulvarın ortasından duvara doğru yaklaşılarak iki el ile duvardan güç alınır. Ardından önce bir el arkaya doğru çekilir ve duvarda kalan diğer el de baş üzerinden arkaya doğru atılır. İki el de suya atıldıktan hemen sonra tek ayakla duvar itilerek yüzmeye devam edilir. Kurbağalama stilde yüzerken duvara yaklaşıldığı, su altındaki T şeklinde bulunan çizgiden belli olur. Yüzücü bu çizgiye geldiğinde duvara geldiğini anlar ve hamlesini yapar. Bu dönüş tekniğinde yapılan en önemli hata, iki elin eşit şekilde duvara değmemesidir. Ya da iki el yerine tek elin duvara değdirilmesidir. Eğer bir yüzme sporunda bu şekilde hatalı dönüş gerçekleştirilirse bu diskalifiye sebebi olur.

YÜZMEDE DÖNÜŞ SIRASINDA YAPILAN HATALAR

Kelebek ve Sırtüstü Yüzmede Dönüş Taktikleri 

Kelebek yüzme stilinin dönüş kuralı ellerin ve ayakların duvara tam olarak değmesidir. Yüzücü kelebek stiliyle yüzerek duvara doğru yaklaşır ve T çizgisini gördüğünde dönüş için kendini hazırlar. Simetrik bir şekilde ellerini duvara yerleştirerek destek alır ve bir el geriye doğru çekilirken ayaklar duvara değer. Duvardan güçlü bir şekilde kendini iten sporcu, ayaklarıyla bir ya da iki defa kelebek vuruşu yaparak su üzerine çıkar ve yüzmeye devam eder. Bu stille yüzen yüzücünün sıklıkla yaptığı hata, iki elin simetrik olarak duvara değmemesidir. Sadece tek elini kullandığında hatalı bir dönüş olur. Yüzücü sırtüstü yüzme pozisyonunda ise duvara belli bir mesafede bulunan bayrağı geçince, kol saymaya başlar. Her yüzücünün belli kol sayısı vardır ve bu sayıyı tamamladıktan sonra yüzüstü pozisyon alır ve takla atar. Ayaklarıyla duvarı iterek güç alan yüzücü su içinde yüzmeyi sürdürür.

Yüzme stillerinde bu taktiklere uyarak daha sağlıklı dönüşler gerçekleştirilebilir. Yüzme performansı için doğru yüzücü mayosu da önemlidir. Bedene tam oturan, rahatsızlık vermeyecek bir mayo ile yüzmeye odaklanmak daha kolay olur ve hata sayısı azalır. Siz de yüzme sporu ile ilgili tüm ekipmanları Decathlon’dan kolaylıkla temin edebilirsiniz.


Sağlıkla ve sporla kalın!