Geçmişten Günümüze Dünya Günü Ne Amaçla ve Nasıl Kutlandı?
Dünya Günü, ilk önce Amerikan üniversiteleri arasında kutlanmaya başlandı. Gaylord Nelson, üniversite öğrencilerinin dersler konusunda rahat olduğu bir döneme denk gelen 22 Nisan haftasını seçti. Bu sayede ilk kutlamaya yaklaşık 10 bin eğitim kurumu, yüzlerce sosyal topluluk ve Amerika’nın dört bir yanından 20 milyon insan katıldı. Bu günün uluslararası takvime eklenmesi ve çevri bilincinin küresel bir değer olması ile birlikte, 22 Nisan artık sadece dünya nimetlerinin anlatıldığı sunumlardan ziyade, çevreyi korumak için gerekli değişikliklerin dile getirildiği eylemlere ve yürüyüşlere de ev sahipliği yapmaktadır.
Dünyamız birçok konuda tehdit altındadır. Giderek büyüyen endüstri ve çoğalan insan sayısı ile hava ve su kirliliği, küresel ısınma, buzul erimeleri, ağaçlık alanların kuruması ve dolayısıyla çölleşme gibi her geçen gün büyüyen bir çok tehdit bütün dünyanın ortak sorunları arasındaki yerlerini korumaktadır. Bu tür felaket senaryolarının önüne geçmenin en iyi yolunun ise eğitim ve bilinçlendirme olduğu ileri sürülür. Dünya Günü, bu bilincin oluşturulmasında ve gelecek nesillere temiz bir çevre ve yaşanabilir bir dünya bırakma konusunda, bütün insanlığın hem fikir olmasına yardım eder.
Sosyal örgütler ve değişik kuruluşlar, Dünya Günü’nü kendi düşüncelerine göre çok çeşitli şekillerde kutlar. İnsanlığın, dünya ve doğa hakkında bilmesi gereken tehlikeleri anlatma amacı ise en büyük ortak noktaları olarak gösterilir. Bu kutlamalardan biri sayılan, 2017 Dünya Günü’nde Washington’da yapılması planlanan Bilim Yürüyüşü’nün(March For Science) amaçlarından birinin de insanlığın dikkatini “iklim değişikliğine” çekmek olduğu bilinmektedir.