ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK! DOĞADA PLASTİK ŞİŞE KULLANIMINA SON!

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK! DOĞADA PLASTİK ŞİŞE KULLANIMINA SON!

Plastik şişeler, kolay kullanımları sebebiyle geniş kitleler tarafından tercih edilse de hem insan sağlığı hem de doğa için büyük tehlikeler oluşturuluyor. Plastiğin doğada uzun süre boyunca kaybolmaması ve plastik üretimi sebebiyle dünyada son derece yüksek bir karbon ayak izi oluşması bu zararlı ürün yerine alternatifler kullanılmasını çok daha avantajlı hâle getiriyor. Özellikle doğal ortamlarda spor yaparken ya da outdoor etkinliklere katılırken plastik yerine alternatif ürünleri tercih etmen, hem doğaya hem de kendine büyük bir iyilik yaptığın anlamına geliyor. Eğer sen de plastik şişelerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları merak ediyorsan bu yazının devamını inceleyebilirsin.

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK! DOĞADA PLASTİK ŞİŞE KULLANIMINA SON!

Doğada Plastik Şişe Kullanımının Zararları

Sürdürülebilirlik, dünyanın doğal dengesini korumak açısından en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Geri dönüşümlü malzemeden elde edilen ürünler, doğal kaynakların çok daha az ve dengeli bir şekilde tüketilmesini sağlıyor ve böylece geleceğe daha güvenli bir dünya bırakmana yardımcı oluyor. Doğada kullanılması zararlı olan ürünler yerine tekrar tekrar kullanabileceğin ürünlere yönelmen, çevreye verebileceğin zararı da en düşük seviyeye indiriyor.

Doğal ortamlarda kullanılması en tehlikeli bulunan ürünler arasında plastik şişeler ilk sıralarda yer alıyor. Çoğunlukla petrol ürünlerinden elde edilen plastiklerde, polietilen adı verilen ve doğal yaşama ciddi oranda zarar veren bir madde bulunuyor. Memeli canlılar için zehirli olan polietilen, sindirilmesi durumunda kısa sürede ölüme yol açıyor. Doğaya bırakılan plastik atıklar ise pek çok hayvan tarafından tüketildiği için çok sayıda canlının yaşamını yitirmesine neden oluyor.

Plastik şişelerin doğada tamamen çözülmeleri, 400 ila 1000 yılı bulabiliyor. Bu durum da doğanın ciddi bir şekilde tahrip olmasıyla sonuçlanıyor. Plastik atıkların bulunduğu yerlerde bitkiler doğal şekilde büyüyemiyor ve deformasyona uğramak zorunda kalıyor. Bu sebeple pek çok doğal ortamın florasına da zarar veren plastikler, aynı zamanda hayvan türlerinin beslenmesini ve üremesini de etkiliyor. Plastik atıkların yoğunlaştığı bölgeler, doğanın döngüsüne katkıda bulunan böcekler için de zararlı hâle geliyor ve bu durum, dengeli bir doğal ortam oluşmasına engel oluyor.

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK! DOĞADA PLASTİK ŞİŞE KULLANIMINA SON!

Plastik Şişenin Sağlığa Zararları

Plastik şişe, insan sağlığı için de zararlı ürünler arasında kabul ediliyor. Bisfenol A ve flalein maddelerini içeren plastik şişeler, bu maddelerin içeceklerine karışmasına yol açabiliyor. Bisfenol A ve flalelin tüketimi ise kanserojen etki oluşturuyor. Plastik şişelerde bulunan maddelerin içeceklerine temas etmesi aynı zamanda tiroid bezinde, karaciğerlerinde, pankreasta ve üreme sisteminde hasar bırakabiliyor. Hem kadınlarda hem de erkeklerde gözlemlenen kısırlık probleminin bir bölümünün plastik kullanımından kaynaklandığı öne sürülüyor. Bu sebeple plastik şişe yerine sürdürülebilir ve sağlığa zararsız maddelerden elde edilen şişe, termos, matara gibi ürünlere yönelmen, kendi sağlığını da koruyabilmen açısından büyük önem taşıyor.

Plastiğin Çevreye Verdiği Zararlar

Plastik şişeler, uzun süreli kullanıma uygun yapıda olması sebebiyle kısa sürede deforme oluyor ve kullanılamaz hâle geliyor. Bu durum da çevrenin gördüğü zararın iyice artmasına yol açıyor. Dünya üzerinde üretilen plastik şişelerin yalnızca küçük bir bölümü geri dönüşüm yöntemleriyle yeniden değerlendiriliyor. Çöpe atılan diğer şişeler ise büyük çöplüklere depolanıyor, yakılıyor ya da doğaya bırakılıyor. Büyük çöplüklerde depolanan plastikler, çöplükleri zehirli bir hâle getiriyor.

Yakılan plastiklerden çıkan gazlar ise atmosfer ve yakın çevrede yaşayan canlılar için son derece yıkıcı bir etki oluşturuyor. Atmosfer tabakalarına zarar veren ve soluyan tüm canlılarda geçici ya da kalıcı hasarlar oluşmasına yol açan plastik dumanı, aynı zamanda dünyadaki karbon izini de artırıyor. Doğaya bırakılan plastik şişeler ise belki de bin yıl boyunca sürecek bir kirliliğe yol açıyor. Bu sebeple plastik şişe kullanımına son vererek dünyayı ve insan sağlığını koruyan ürünlere yönelmek, tüm insanların ortak sorumlulukları arasında gösteriliyor.



Sağlıkla ve sporla kal!