Aflatoksin Nedir? Nasıl Oluşur?
Yemler, her türlü kuru gıda çeşitleri ve tahıllarda sıcaklık ve nemin artmasıyla birlikte mantar oluşturur ve bu mantarlar küf zehiri olarak tanımlanan mikotoksin salgılar. En çok karşılaşılan mikotoksin çeşidi aflatoksindir. Aflatoksin adını aspergillus flavus küfünden alır. Güçlü zehir etkisine sahip olan aflatoksin, aynı zamanda kanserojen bir maddedir. Antep fıstığı, yer fıstığı ve fındık gibi sert kabuklu gıdalar; kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler; kırmızı biber, karabiber ve Hindistan cevizi gibi baharatlar; süt, peynir, sakatat gibi hayvansal ürünler gerekli önlemler alınmadığında aflatoksin oluşumuna maruz kalabilir.
Aflatoksin toprakta bulunur ve gıdaların hasat, depolama, işleme süreçlerinde gerekli önlemler alınmazsa toksinin üremesi için elverişli ortam yaratılmasına neden olur. Genellikle hasat öncesi ekinlerde meydana gelir. Hasat edilen ürünler uygun şekilde kurutulmadığında ve depolama alanı yüksek nem içerdiğinden hasat sonrası aflatoksin üremesi artar. Aflatoksin içeren yemler, hayvanlar tarafından tüketilirse onlardan elde edilen süt, yumurta ve et ürünleri de kontamine olarak aflatoksinin insanlara geçmesine neden olabilir. Aflatoksin açısından en riskli gıdaların başında mısır, pamuk tohumu ve fıstık yer alır.