Unselected
BCAA NEDİR VE KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

BCAA NEDİR VE KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Bcaa, protein içeren besinlerde bulunan; lösin, izolösin, valine olmak üzere 3 farklı aminoasidin bir araya gelmesiyle oluşan aminoasit zinciridir. Vücuttaki toplam aminoasidin büyük bir bölümünü karşılar. Vücut kendi başına bu aminoasitleri üretemediği için çeşitli protein kaynaklı besinlerle dışarıdan takviye edilir. Özellikle kırmızı et, yumurta, baklagiller balık, süt, peynir, gibi besinlerde bulunur. Genellikle toz ya da tablet şeklindedir. Antrenmandan önce, antrenman sırasında veya sonrasında bcaa kullanımı performans ve enerji arttırımı için doğru bir tercihtir. Ayrıca ”Bcaa nedir?” sorusundan yola çıkarak içerisindeki aminoasitleri incelediğimizde her aminoasidin vücuda ayrı bir faydası vardır.

Unselected

Lösin (Leucine): Dışarıdan besin yoluyla takviye edilen aminoasitlerden biridir. Glisin ile birleşerek vücuttaki yaygın aminoasitlerden birini oluşturur. Lösin, kan şekerini dengeleyerek vücut enerjisini artırır, kas zedelenmelerini azaltarak kas dokusuna zarar gelmesini önler.

İzolösin (Iso-Leucine): Vücudun kendi başına üretemediği diğer aminoasit çeşididir. Lösin gibi kan şekeri seviyesinin düzenli olmasını sağlar. Vücutta olabilecek açık yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olarak enfeksiyon kapma riskini azaltır. Kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşmasına destek olur.

Valin (Valine): Protein yapısının içinde bulunan, sudan hoşlanmayan aminoasitlerdir. Kas dokusunu zedelenmelere karşı korur. Vücudun nitrojen ve glikoz ihtiyacını karşılar. Peynir, balık ve sebze gibi besinlerde bulunur.

Unselected
BCAA NEDİR VE KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

BCAA’nın Faydaları Nelerdir?

Bcaa, spor yaparken veya spordan sonra oluşabilecek fiziksel ve zihinsel mental yorgunluk hissini azaltır. Kas zedelenmesini önleyerek kas ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Özellikle antrenman sırasında vücuttaki kasların etkili bir şekilde çalışmasına bağlı olarak antrenman sonrasında kas ağrısı oluşabilir. Bu gibi durumlarda bcaa, kas ağrısını hafifleterek vücudu rahatlatır. Kreatin kinaz ve laktat dehidrojenaz enzimlerinin kan seviyelerini düşürür ve kas zedelenmesine bağlı oluşabilecek sakatlık riskini hafifletir. Düzenli olarak kullanıldığında enzimleri daha hızlı harekete geçirmesinden dolayı bcaa, vücuttaki kas gelişimini destekler. Kan şekeri seviyesini korumaya yardımcı olur. Lösin ve izolösin aminoasit bileşenleri vücuttaki protein yapılı hormon seviyesini artırarak kasın kandan daha fazla şeker almasına olanak tanır. Bu sayede vücuttaki kan şekeri seviyesi dengelenir.

Bcaa, fazla kiloların verilmesinde etkili rol oynar. Aminoasitler, vücuttaki enerjiyi artırırken aynı zamanda glikoz seviyesini de artırır. Vücuttaki enerjinin artmasıyla da yağ yakımı daha kolay olur. Vücudun direncini ve dayanıklılığını artırır. Vücuda dışarıdan takviye ile alınan bcaa, kaslar tarafından enerji olarak depolanır. Bu da düzenli kullanımda kasların daha fazla enerji depolamasını sağlar. Uzun ve yorucu antrenman zamanlarında kaslar depolamış olduğu bu enerjiyi kullanarak vücudun glikojen seviyesini korur. Karaciğer hastalığı riskini azaltır. Aynı zamanda karaciğer yetmezliğine bağlı oluşabilecek yorgunluk, uykusuzluk, ciğerlerin su toplaması gibi riskleri de en aza indirir.

Unselected

Bcaa Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bcaa; kas yakımını azaltması, vücut direncini ve enerjiyi artırması kasların gelişimini desteklemesi bakımından vücut için oldukça önemli bir aminoasittir. Ancak her ne kadar protein kaynaklı bir aminoasit de olsa kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Bol su içmeye özen gösterin: Su tüketimi sağlığınız için oldukça önemlidir. Terlemeye bağlı olarak yaz aylarında su tüketimini biraz daha artırabilirsiniz. Vücut kitle indeksinize göre günlük su tüketme miktarınızı da ayrıca hesaplayabilirsiniz.

Beslenmenize dikkat edin: Düzenli ve sağlıklı bir beslenmeye sahip değilseniz bcaa vücudunuz için tek başına bir fayda sağlamaz. Düzenli bir protein, karbonhidrat, yağ alımına bağlı olarak bcaa’nın takviye besin olduğunu unutmayın.

Hızlı tüketimden kaçının: Kas oluşumunu artırmak, yağ kaybını hızlandırmak için gereğinden fazla aminoasit tüketmemeye çalışın. Vücudunuzun ihtiyacına uygun olan miktarda bcaa kullanmaya özen gösterin.


Sağlık ve beslenme ürünlerini Decathlon’dan bulabileceğinizi hatırlatır, bol sporlu günler dileriz!


Sağlıkla ve sporla kalın!