BİRLİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

BİRLİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Gıda sinerjisi kavramını daha önce duymuş muydun? Bu kavram, tek başına da besin değerine sahip olan bazı gıdaların, bir arada tüketildiğinde sağlıklı beslenme açısından çok daha yararlı sonuçlar ortaya çıkarmasını anlatır. Elbette her insanın damak zevki, beslenme şekli ve yemek seçimleri bir diğerinden farklı olabilir. Ancak az sonra sözünü edeceğimiz gıdaları bir arada tüketirsen vücudunun söz konusu gıdaların sağladığı besin değerini maksimum düzeyde almasına olanak tanıyabilirsin. Gıda sinerjisi oluşturan besinleri, birbirleriyle harika bir ikili oluşturan takım arkadaşları gibi de düşünebilirsin. Dilersen vakit kaybetmeden birlikte tüketilmesi gereken besinler yazımıza başlayalım!

BİRLİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Maydanoz & Limon


Salataların baş tacı olarak adlandırabileceğimiz maydanoz ve limon, birlikte harika bir takım oluşturur. Çünkü maydanozun içinde yer alan demir, limondan gelen C vitamini desteğinin kana daha hızlı karışmasını sağlar. Esasen maydanozun sağladığı bu etki tüm narenciyeler için geçerlidir. Ancak başta salatalar olmak üzere birçok tarifte limon ve maydanoz ikilisine daha çok yer verilir. Sen de metabolizmanı ve bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsan maydanoz ve limonu bir arada tüketebilirsin.  

Ciğer & Domates

Kansızlık probleminden muzdarip olanlar buraya! Oldukça güçlü bir demir deposu olması nedeniyle ciğer, kansızlık sorunu yaşayanlara sıklıkla önerilen bir gıdadır. Ancak ciğerin sağladığı demir desteğinden maksimum düzeyde yararlanmak için, onu C vitamini açısından zengin bir besin eşliğinde tüketmek gerekir. Tam da bu noktada, devreye C vitamini değeri yüksek domates girer. Vücuduna demir desteği sağlamak için domates ve ciğer eşleşmesini beslenme düzenine taşıyabilirsin.

BİRLİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Havuç & Yoğurt

Kalsiyum dendiğinde akla ilk gelen gıdalardan biri olan yoğurt, sağlıklı beslenme sürecinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Yoğurttan gelen kalsiyum desteğinden en iyi şekilde yararlanmak içinse onu sebzeler eşliğinde tüketmen tavsiye edilir. Çünkü havuç, vücudundaki kalsiyum emilimi sürecini hızlandırır. Sana da yalnızca sağlıklı ve dengeli beslenmenin keyfini çıkarmak kalır.

Avokado & Ispanak

Ispanak, lutein ve A vitamini açısından zengin bir sebzedir. Ispanağın besin değerlerini maksimize eden gıdalar arasında ise, özellikle son yıllarda popülerliği gitgide artan avokado yer alır. Doymamış yağ içeriğiyle ölçülü miktarda tüketildiğinde sağlıklı beslenme rutinlerine önemli katkılar sağlayan avokado, ıspanaktan gelen vitamin desteğinin vücutta emilme sürecini hızlandırır. Bu ikiliyi ilk etapta lezzet açısından pek de uyumlu bulmadıysan kahvaltını ıspanaklı omlet ve avokado eşliğinde çeşitlendirmeye ne dersin?

BİRLİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Elma & Bitter Çikolata

Kim demiş tatlı krizleri her zaman kaçamak yapmayı gerektirir diye? Sağlıklı gıdaları tercih ederek tatlı krizlerini de başarılı bir şekilde savuşturabilirsin. Vicdan azabı çektirmeyen tatlı krizi çözümlerinin başında gelen bitter çikolata, ölçülü miktarda tüketildiğinde ruhsal ve fiziksel sağlığı destekler. Elmayla birlikte tüketildiğinde ise beyin aktivitelerini güçlendirmekten bağışıklık sistemini korumaya, kanser riskini azaltmaktan kalp ve damar sağlığını desteklemeye kadar birçok yarar sağlayan bir süper kahramana dönüşür. Ne dersin, sence de tatlı isteğini bastırmak için kusursuz bir ikili değil mi?

Zeytinyağı & Domates

Az önce C vitamini içeriğinden bahsettiğimiz domatesin bir diğer özelliği ise, yüksek oranda likopen barındırmasıdır. İçerdiği likopen sayesinde kalp ve damar sağlığını destekleyen domates, bir yandan da güçlü bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle kanın temizlenmesine ve damar tıkanıklıklarının önlenmesine yardımcı olur. Zeytinyağı ise domatesin barındırdığı likopenin vücut tarafından sindirilmesini kolaylaştırır. Sen de kahvaltıda ya da salatalarda bu eşleşmeye mutlaka bir şans vermelisin.

BİRLİKTE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Kırmızı Et & Biberiye

Kendine has kokusu ve tadı ile biberiye, et tariflerini lezzetlendirmek için sıklıkla kullanılır. Ancak yemeklere lezzet ve koku katmasının yanı sıra içerdiği antioksidanlarla da yararlı etkilere sahiptir. Kırmızı et ürünlerini biberiye kullanarak çeşnilendirdiğinde ve daha sonra fırında pişirdiğinde, biberiyenin içeriğindeki antioksidanlar zararlı maddelerin ortaya çıkmasını önler. Öte yandan, yine antioksidanlar sayesinde tükettiğin proteinden maksimum verim alabilirsin. Bu durumda birlikte tüketilmesi gereken besinler sıralamasına rahatlıkla bu ikili girebilir diyebiliriz.

Yulaf Ezmesi & Portakal Suyu

Birlikte tüketilmesi gereken besinler arasında diğer bir ikili ise, sağlıklı beslenme rutinlerinin iki gözde üyesi olan yulaf ezmesi ve portakal suyu! her yeni güne enerjik başlamak için harika seçimler olabilir. Üstelik, bu ikili bir arada tüketildiğinde vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur ve sindirim sistemini güçlendirir. Yulaf ezmesi ve portakal suyuyla kahvaltı ettiğinde lif ve vitamin açısından zengin bir öğün tüketmenin keyfini çıkarabilir, tokluk sürenin daha uzun olmasını sağlayabilirsin.

Sen de birbirleriyle kusursuz bir uyum oluşturan gıdaları beslenme düzenine dahil etmeyi unutma. Böylelikle lezzetten ödün vermeden sağlıklı beslenmenin keyfini sürebilir, bağışıklık sistemini ve metabolizmanı güçlendirebilirsin.

Tüm spor ihtiyaçlarını gidermek için decathlon.com.tr‘yi ziyaret etmeyi sakın unutma!

Sağlıkla ve sporla kal!