KOŞUDAN ÖNCE VE SONRA NE YENMELİ?

KOŞUDAN ÖNCE VE SONRA NE YENMELİ?

Sağlıklı kilo vermek için vücudun yağ yakmasını sağlamamız gerekir. Yağ yakımı doğru egzersiz ile bağlantılı olduğu kadar beslenmemizle de ilgilidir. Aç karnına yapılan sporlarda vücut, en kolay enerji alabildiği yeri yani kaslarını kullanır. Böylece yağ değil kas kaybı gerçekleşir. Tok karnına yapılan sporlarda ise sindirim sistemine bağlı rahatsızlıklar yaşanır.

Peki doğru yağ yakımı ve rahat bir spor için koşudan ne kadar önce ve sonra neler yemeliyiz?

Koşu Öncesi

Koşudan ne kadar önce yemek yiyeceğiniz, koşu öncesi sahip olduğunuz vakite bağlıdır. Koşmaya başlamak için ne kadar az vaktiniz varsa, o kadar az yemelisiniz.
Yağlı, protein veya lif oranı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Bu gıdalar sindirimi yavaşlattığından koşu sırasında mide kramplarına neden olabilir.


-Sabah koşusu için 30 dk – 1 saat öncesinde yoğurt ve muz, mango, ananas, elma gibi kan şekerini yükselten meyveleri yiyebilirsiniz.
Bir erkek günde ortalama 3000 – 3500 kalori, kadın ise 2000 kaloriye ihtiyaç duyar. Koşudan önce 2 – 3 saat kadar vaktiniz varsa, günlük kalori alımınıza göre yaklaşık 500 kalorilik karbonhidrat ağırlıklı bir öğün tüketebilirsiniz. Bu öğünde;
-Elma, kayısı, böğürtlen, portakal, muz, üzüm, greyfurt
-Çeşitli sebzeler (fasülye, mercimek, bezelye, patates, mısır)
-Esmer pirinç, makarna
-Kinoa, badem, yer fıstığı, ceviz, salatalık, göbek salata gibi yiyecekleri tüketmek idealdir.

Koşu Sonrası

Koşu sonrası vücut enerjiye ve gerekli besinlere ihtiyaç duyar. Koşudan sonra kan akış hızı hala yüksek olacağından 45 dk – 1 saat içerisinde yemek yemelisiniz. Bu süre içerisinde, kan hızlı pompalanmaya devam edeceği için hücreler hızlıca yenilenmeye devam eder ve kaslar için gerekli enerji üretilir.
Koşu sonrası öğününüz için protein ve lif ağırlıklı beslenebilirsiniz. Vücut her besine ihtiyaç duyduğundan az miktarda karbonhidrat ve yağ kullanarak da bu ihtiyacı giderebilirsiniz. Koşu sonrası öğün için;
-Lif açısından zengin kepek, soya ürünleri, çavdar gibi tahıllar ve mercimek, fasulye, kahverengi pirinç gibi baklagilleri,
-Protein açısından zengin ızgara balık ve tavuk eti,
-Ara öğünlerde kuru meyve ve badem, ceviz gibi kuruyemişlerle günlük kalori ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılayabilirsiniz.


Yapılan koşunun verimli olması ve sağlınız için yediklerinize dikkat etmeniz gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Her insanın sahip olduğu farklı biyolojik yapı gereği sağlığına zararlı ve faydalı olan besinler farkılık gösterir. Sizinle paylaştığımız genel bilgiler dışında sağlığınız için mutlaka bir uzman tarafından gıda intoleransınıza göre beslenme programı almayı unutmayın!

Sağlıkla ve sporla kalın!