SPOR YAPARKEN SU İÇMENİN ÖNEMİ

SPOR YAPARKEN SU İÇMENİN ÖNEMİ

Dünya çapında tüm hızıyla devam eden nüfus artışı, içilebilir tatlı su kaynaklarının her geçen gün azalmasına neden oluyor. Uzmanlar, 30 yıl içerisinde su talebinin %55 dolayında artış göstereceğini belirtmekte. Vücudunun %60’lık bir kısmı sudan oluşan insanoğlu için su tüketimi de önemini koruyor. Bu önem, Dünya Su Günü kapsamında bir kez daha vurgulanmakta. 30 yıla yakın süredir insanlarda farkındalık yaratmak için çeşitli sanatsal aktivitelerle gerçekleştirilen Dünya Su Günü etkinliklerinin teması değişiyor. Dünyanın canlılığı suya bağlıyken vücut sağlığının da suya bağlılığını görmezden gelmemek gerekiyor. Özellikle sporla ilgilenenler için su tüketimi miktarı son derece önemlidir. Yetersiz su tüketimi, antrenman esnasında ve sonrasında çeşitli problemlerle karşılaşılmasına neden olabilir.

SPOR YAPARKEN SU İÇMENİN ÖNEMİ

Antrenman Sürecinde Su Tüketimini Hafife Almayın

Fiziksel aktiviteleriniz esnasında gözle görülür oranda terlemeseniz dahi çeşitli şekillerde sıvı kaybedersiniz. Nefes aracılığıyla buharlaşma veya idrarla atılan sıvı en temel örneklerdir. İç organlarınızın ve kaslarınızın işlevini tam olarak yerine getirmesi için de suya ihtiyacınız vardır. Tüm bu değişkenleri bir araya getirdiğinizde su tüketiminizi belirli bir seviyede tutmanız gerektiği sonucuna ulaşabilirsiniz.

Çoğu sporcunun gözden kaçırdığı en hayati nokta da budur. Kimi sporcular, özellikle salon sporları sırasında çok fazla terlememek için su tüketiminden kaçınabilirler fakat bu durum hem antrenmanın kalitesini hem de vücut fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Ağır antrenmanlarda vücut ısısı yükseleceği için vücut, terleme yöntemiyle ısıyı dengelemeye çalışır. Yalnızca vücudun bu gereksinimi için bile antrenmanlarda su içmek gerekir. Ayrıca kanın akışkanlığının arttırılması da yeterli düzeyde su tüketimiyle mümkündür.

SPOR YAPARKEN SU İÇMENİN ÖNEMİ

15-20 Dakikada Bir Su İçmeye Çalışın

Uzmanların ifadelerine göre vücuttaki sıvı kaybı, kuvvet seviyesini doğrudan doğruya belirler. Örneğin vücudunuzdaki suyun %1,5 oranında azalması, toplam kuvvetinizin %10 oranında azalmasına neden olabilir. Bu basit örnekte bile vücut, azalan plazma hacmi ve kan basıncını dengelemek için solunum ve kalp atış hızınızı arttırma yolunu seçer. Sonuç olarak vücut ısınız daha da yükselir ve normalden daha fazla terlemeye başlarsınız. Bu noktada sodyum ve potasyum gibi kilit nitelikteki güçlü elektrolitler, ter yoluyla vücuttan çıkmaya başlar; nihayetinde ise baş ağrısı, mide bulantısı, genel yorgunluk ve kas krampları gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Gün içinde su tüketimi gerçekleştirerek antrenman sürecinde sıvı kaybından kaynaklı olumsuzlukları önleyebileceğiniz gibi antrenman esnasında da her 15-20 dakika 1 yarım su bardağı kadar su tüketerek kandaki oksijen miktarını dengede tutabilirsiniz. Bu sayede yüksek performans gerektiren sportif aktiviteleri daha verimli şekilde yapabilir, kondisyonunuzu istediğiniz seviyede tutabilirsiniz. Antrenman öncesi ve sırasında olduğu gibi sonrasında da su içmeniz gerekir; zira kasların yenilenmesinde de suyun önemli payı vardır.

SPOR YAPARKEN SU İÇMENİN ÖNEMİ

Dış Mekan Aktivitelerinde de Su Tüketimini İhmal Etmeyin

Özellikle sıcak yaz günlerinde arkadaş grubunuzla birlikte hiking veya trekking aktivitelerine katılıyor ve doğanın cezbedici yanını keşfetmeye zaman ayırıyorsanız, sağlıklı bir aktivite süreci için su tüketimini ihmal etmemeniz gerekir. Güneş, yorucu doğa koşulları, terleme ve nefes yoluyla sıvı kaybetmeniz, su içerek vücudunuzun sıvı dengesini sağlamanız için yeterli nedenlerdir. Bu noktada, gerçekleştirdiğiniz aktiviteye özel su mataralarından edinebilir, gereksinim duyduğunuz oranda suyu yanınızda taşıyarak vücudunuzun susama sinyali vermesini beklemeden ihtiyacınız olan suyu mataralar yardımıyla tüketebilirsiniz. En az sağlıklı beslenme, uyku düzeni, antrenmanlarda hareketleri doğru uygulamak kadar önem arz eden su tüketimini hiçbir koşulda göz ardı etmeyin. Çünkü sürekli ve yüksek miktarda sıvı kaybı, ilerleyen aşamalarda hayati tehlike ortaya çıkarabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Unutmayın, su hayattır.



Sağlıkla ve sporla kal!