DRAFT’A GİRMEK NEDİR? HANGİ YARIŞLARDA YASAKTIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREK

DRAFT’A GİRMEK NEDİR? HANGİ YARIŞLARDA YASAKTIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Draft’a girmek bazı sporcuların enerji tasarrufu elde etmek amacıyla uyguladıkları bir stratejidir. Kimi yarışlarda yasaklanmasının yanı sıra, birçok kişi tarafından etik olup olmadığı tartışılan bir konudur. Drafting yapmanın sporcular için tehlike yaratabildiği de bilinen bir gerçektir. Bu nedenle otoriteler tarafından genellikle hoş karşılanmayan ve kaçınılması gereken bir durum olarak görülür.

DRAFT’A GİRMEK NEDİR? HANGİ YARIŞLARDA YASAKTIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREK

Draft’a Girmek Nedir?

Draft, ardında bulunduğunuz sporcunun yarattığı hava akımından faydalanarak, alçak basınçlı bir hava koridorunun içerisinde sürüş yapmak, koşmak anlamına gelir. Bu strateji, daha az enerji harcanmasına rağmen yüksek performans elde etme olanağı tanır. Drafting yapan sporcunun önünde bulunan sporcudan faydalanabilmesi için çok yakın mesafede koşması veya sürüş yapması gerekir. Örneğin bisiklet sporunda arkadaki sporcunun ön tekeri ile, öndeki sporcunun arka tekeri arasında en az 5 cm; en fazla 1 metre olacak bir mesafe bırakılır. Böylece öndeki bisikletçinin yarattığı alçak hava basıncı koridoru, arkadaki bisikletçinin daha az efor sarf ederek ilerleyebilmesine olanak tanır. Ancak bu durum kimi kazalara neden olabilir, kısa mesafede sürüş yapmak sporcuların refleks sürelerini kısaltarak ani gelişen durumlarda kazaları önleyememelerine neden olur. Bu sebeple, dünya genelinde ve Türkiye’de bazı yarışlarda drafting yapmak yasaklanarak bu gibi kazaların ve etik tartışmaların önüne geçilir.

Hangi Sporlarda Drafting Yapılır?

Koşu, yüzme, triatlon, bisiklet gibi sporların yarış veya antrenmanlarında drafting yapılabilir. Örneğin koşu sporunda, çapraz açıdan veya karşıdan gelen şiddetli rüzgarları önlemek için önde bulunan sporcunun arkasına geçerek performansını muhafaza etmeye çalışan sporcular sıklıkla görülebilir. Özellikle uzun mesafe maraton koşularında karşılaşılan bir durumdur. Yüzme sporunda, özellikle açık deniz yarışlarında bu konuya dair herhangi bir yasak söz konusu değil ise, önde bulunan sporcunun dümen suyuna girerek performanslarını muhafaza etmeye çalışırlar. Daha az enerji sarf ederek, performanslarında düşüş olmasını önlemek için drafting stratejisini izleyebilirler. Triatlon sporunda ise koşu ve yüzmenin yanı sıra bisiklet etabı da bulunur. Bisiklet sürüşünde sporcuların drafta girebilmesi için, takım olarak bisiklet sürmesi gerekir. Bireysel sporculardan oluşan ve peloton adı verilen bisiklet sürüşlerinde katılımcılar centilmenlik yasası gereği dönüşümlü olarak drafta girebilirler. 1-2 dakikada bir sıra sıra öne geçilen bu sürüş düzenine Belçika Turnikesi adı verilir.

Hangi Yarışlarda Yasaktır?

Drafting yapmak dünya genelinde çok sayıda yarışta yasaktır. Örneğin, Ironman yarışlarında drafting tamamen yasaktır. Ironman’da drafting kuralları gereğince, arkada bulunan bisikletçi öndeki bisikletçi ile arasında 7 m uzunlukta, 2 m genişlikte bir hava koridoru bırakmak zorundadır. Bu boşluk yaklaşık 3 bisiklet boyuna tekabül eder. Aynı zamanda eğer bisikletçi bu hava koridoru içerisine girerse, 15 saniye içinde soldan geçiş yaparak öndeki bisikletçiyi geçmelidir. Organizasyon araçları için de benzer kurallar geçerlidir. Ancak 30 metre mesafe bırakmak şartıyla organizasyon araçlarının arkasından gidilebilir. Amerika’nın ulusal triatlon birliği olan USAT ve Uluslararası Triatlon Birliği-ITU de bazı yarışlarda draft yapmayı yasaklar. Özellikle USAT neredeyse hiçbir yarışında drafta izin vermez. USA Triatlon ve WTC‘nin organize ettiği yarışlarda draft yapmak tamamen yasaktır. Bu nedenle sporcuların birbirini 15 saniyeden uzun takip ettiği anlaşıldığında bu davranış sporcunun faulü olarak nitelendirilir. Türkiye’de ise Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından draft yapmak yönergeler ile yasaklanmıştır.

DRAFT’A GİRMEK NEDİR? HANGİ YARIŞLARDA YASAKTIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREK

Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri önde giden sporcu ile arkadaki sporcunun arasındaki mesafe ayarıdır. Çok fazla yaklaşıldığında yaşanabilecek kazaların önlenmesi güçleşir. Viraja girilmesi durumunda özellikle dikkatli olunmalıdır. Drafting yapılacak ise mutlaka önceden planlı ve kontrollü biçimde hareket edilmelidir.


Sağlıkla ve sporla kalın!