Unselected
TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

Doğal ortamda, sağlık durumu elverişli olan her yaştan kişinin katılabildiği, bireysel ya da ekip halinde yapılan yürüyüş etkinlikleri trekking olarak adlandırılır. Trekking, doğayla iç içe vakit geçirmek ve spor yapmak isteyen herkes için oldukça keyifli, eğlenceli ve verimli bir aktivite seçeneğidir. Ancak bir eğlence ya da hobi turu değil, bir spor branşıdır. Her spor branşı gibi kendi içinde bir disiplin ve dayanışma gerektirir. Bu yüzden uyulması gereken belli başlı trekking kuralları mevcuttur.
Doğa yürüyüşlerinde karşına farklı problemler ya da engebeler çıkabilir. Bu nedenle doğa yürüyüşüne katılan her kişinin, söz konusu disiplin ve dayanışma çerçevesinde hareket etmesi büyük önem taşır. Trekking’in yazılı olmayan, ancak herkesçe uyulması beklenen kuralları da bu atmosferi yaratabilmek için vardır. Sen de trekking aktivitelerine katılmayı düşünüyorsan senin için hazırladığımız trekking kuralları rehberine göz atmaya ne dersin?

Unselected
TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

Ekip Liderine Kulak Ver

Trekking sporcuları, genellikle aktivite boyunca tek sıra halinde yürür. Sıranın başında ve lider konumunda ise antrenör ya da ekibin en tecrübeli kişisi bulunur. Bu kuralın uygulanmasının ilk nedeni, lider konumundaki kişinin yürüyüş rotasını tanıması ve sporculara öncülük etmesidir. Ekip liderinin bir arkasından yürüyen kişi ise lider ve ekip arasındaki iletişimi sağlamakla görevlidir. Gruptan kopan, yorulan ya da bir problem yaşayan sporcular olduğunda, ekip liderine durumu ileterek grubu yönetmesine olanak tanır. Tüm sporcuların ekip liderinin talimatlarına uygun şekilde hareket etmesi, kimsenin gruptan kopmaması açısından büyük önem taşır.

Unselected
TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

Ekip Üyeleriyle Yarışma

Trekking’in amacı hedefe en hızlı ve çabuk şekilde varmak değil, ekip ruhunu ve dayanışmasını koruyarak spor yapabilmektir. Bu nedenle ekip üyelerinin birbirleriyle yarışmaya ya da ekip liderini geçmeye çalışması anlamsızdır. Öte yandan, söz konusu rekabet ortamı doğanın engebeli zeminlerinde tüm katılımcıların güvenliğini ve sağlığını riske atabilir. Trekking aktiviteleri genellikle 1 saat ya da daha uzun sürdüğü için, tüm katılımcıların kondisyonlarını ve güçlerini dengeli bir şekilde kullanmaya özen göstermesi gerekir.

Unselected
TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

Doğaya Çöp Atma

Trekking esnasında yanında mutlaka su ve enerji verici yiyecekler olmalı. Bu sayede acıktığında kolayca bir şeyler atıştırabilir ve enerjini yeniden toplayabilirsin. Ancak çevrenin korunması adına, tüm sporcuların atıklarını doğaya atmaktan kaçınması gerekir. Yanında bir kese kağıdı ya da torba taşıyarak atıklarını burada biriktirebilir ve şehir merkezine döndüğünde çöplerini bir çöp kutusuna atabilirsin. Yine atık miktarını azaltmak için, tüm sporcuların yanında getirdiği suyu pet şişe yerine cam mataralara ya da termoslara koyması tercih edilir.

Unselected
TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

Başkalarının Güvenliğini Riske Atma

Trekking sırasında kesinlikle yapılmaması gereken bazı eylemler bulunur. Bunlardan ilki, bir uçurum veya yokuş kenarından taş atmak ya da benzeri bir cisim yuvarlamaktır. Aşağıdan geçen başka bir grup olabileceği için, bu eylem birçok kişinin hayatını riske atabilir. Ayrıca kayalık bölgelerden geçerken bağırarak konuşmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü yüksek ses çığ düşmesine ya da kayaların yuvarlanmasına yol açabilir. Zorlu zeminlerden geçerken diğer sporcularla el ele tutuşmak ya da kol kola girmek de oldukça risklidir. Böyle bir durumda birden fazla kişinin dengesi bozulabilir veya bir sporcu düşerken diğerini çekebilir.

Unselected
TREKKİNG KURALLARI! ALTIN DEĞERİNDE 6 KURAL!

Temel Ekipmanları Yanında Bulundur

Trekking öncesinde yanına mutlaka bölgenin bir haritasını ya da krokisini almayı unutma. Bu sayede kaybolduğun takdirde yolunu daha kolay bir şekilde bulabilirsin. Böyle bir durumda, kaybolduğunu ilk fark ettiğin noktaya dönmen de oldukça önemli. Çünkü ekibin, seni en son gördükleri yerde aramaya başlar.

Trekking esnasında yanında olması gereken birkaç ekipman daha var. Çakı, pusula, şapka, yağmurluk, düdük, temel ilk yardım kiti gibi malzemeleri yanından ayırma. Böylece beklenmedik problemlere karşı daha pratik ve etkili çözümler bulabilir ya da sorun yaşayan bir ekip arkadaşına yardımcı olabilirsin.

Bu kuralları göz önünde bulundurarak trekking aktivitelerinden çok daha fazla verim ve keyif alabilir, ekibinle daha iyi şekilde iletişim kurabilirsin.

Trekking öncesi eksiklerini tamamlamak için mağazalarımıza gelebilir ya da decathlon.com.tr’yi ziyaret edebilirsin!

Sağlıkla ve sporla kalın!